Artikel top billede

Efter havareret fusion mellem Telenor og Telia: Alt er (stadig) i spil i dansk telekrig

ComputerViews: Telia og Telenor måtte kaste håndklædet i ringen og droppe kæmpe-fusion. Men det ændrer ikke ved det grundlæggende problem, der skabte behovet for en fusion i første omgang. Intet er endnu afgjort.

ComputerViews: Der er allerede sagt og skrevet meget om den kollapsede fusion hos Telia og Telenor, siden den overraskende melding kom fredag morgen:

Selskaberne dropper sammenlægningen på grund af de mange krav fra EU's side.

Få hele overblikket over sagen her: Total kollaps for Telia og Telenor: Hvordan kunne det gå så galt?

Der er imidlertid én ting, som ingen har sagt i kølvandet på fusions-kollapset: At behovet for en fusion er forsvundet.

Tværtimod er meldingen hele vejen rundt, at der stadig er et grundlæggende problem med, at fire danske netværksselskaber er ét for meget, fordi Danmarks relativ lille befolkning gør det svært at tjene penge.

Computerworld beskrev allerede diste år denne problemstilling i dybden i artiklen TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun tre.

Fordi Telia og Telenor allerede i nogle år havde haft et netværkssamarbejde, ventede de fleste allerede dengang, at det var disse to selskaber, der ville ende med at fusionere.

"Vi er åbne overfor alle forretningsmuligheder"

Denne forventning havde hold i virkeligheden helt indtil torsdag i sidste uge, hvor Telia og Telenors fælles styrekomité for fusionen traf beslutningen om, at det med EU's mange krav ikke længere gav forretningsmæssig mening at fortsætte fusionsarbejdet.

"Vi har arbejdet hårdt på det her, til beslutningen kom i går [torsdag, red,]" udtalte Telias administrerende direktør Søren Abildgaard til Computerworld - læs interviewet her.

Han uddybede også, hvorfor fusionen endte med at løbe ud i sandet:

"Men det, der måske kommer lidt bag på os, er, at de har ændret præcedens en smule i Kommissionen. Vi har ikke i de fusioner, vi har set i Tyskland, Østrig og Irland, set, at der har været så skrappe krav, som dem vi har set i Danmark, så det er kommet bag på os."

Skal stadig finde vejen til Rom

Selvom Telia er det bedst kørende af de to selskaber, har selv Telia også fortsat en holdning om, at der skal ske store forandringer på det danske telemarked:

"Der er jo mange veje til Rom, og vi skal nu finde ud af, hvilken vej, vi tager. Fusionen har vi arbejdet benhårdt på indtil i går. Når vi så finder ud af, at det kan vi ikke, så må vi finde på nye veje," udtaler Søren Abildgaard

Direkte adspurgt, om des trategiske muligheder, Telia nu skal ud og afsøge, også inkluderer en ny fusion med andre, svarer Telia-direktøren:

"Vi vil være åbne overfor alle forretningsmuligheder. Det er bare et spørgsmål om matematik."

"Den her er så skrinlagt, men man kan sagtens forestille sig, at vi købte et selskab, som tilførte noget i værdikæden. Det må tiden vise."

Læs også: 3-direktør efter fusions-kollaps hos konkurrenter: 3 klar til at fusionere med rival i Danmark

Hos teleselskabet 3, der med diverse indsigelser har været med til at spænde ben for fusionen af Telia og Telenor, ser direktør Morten Christiansen også fortsat et behov for en konsolidering på det danske telemarked.

Også selvom 3, der er det mindste af de fire selskaber, faktisk er det selskab, der er bedst kørende i disse år.

3-ejer har pengene til opkøb - og er allerede i gang

"Vi har hele tiden udtrykt bekymring over det her, fordi det ville skabe en alt for stor koncentration af markedsandele og skabe et duopol," siger Morten Christiansen til Computerworld.

Han ridser samtidig et scenarie op, som han mener giver meget mere mening:  

"Det skyldes, at det er spiller nummer to og nummer tre på markedet, der ville fusionere - i stedet for, at det er den fjerde spiller, der går sammen med en anden spiller på markedet. Det har hele tiden været grund-problemet i denne her fusion: At det blev alt, alt for voldsomt."

Du har tidligere udtalt, at 3 vil være interesseret i at købe op på det danske marked, hvis den rigtige mulighed er der. Er det den mulighed, der opstår nu?

"Det er muligt. Det kan jeg jo ikke svare på, for jeg ved ikke, hvad der bliver tænkt rundt omkring, men det er rigtigt, at det har jeg sagt tidligere - og det er 3's holdning som gruppe, at vi gerne vil tage del i konsolideringer, hvor vi har mulighed for det."

"Vi mener, at vi er den rigtige partner at have med i en konsolidering, fordi vi typisk er den mindste og den senest tilkomne. Det gør, at vi som lille spiller kan komme ind og få den skala, som vi i forhold til nogle markeder mangler."

Nu er der så fire selskaber, som der hele tiden har været, men din holdning er stadig, at det er et for meget?

"Det er tydeligtvis ikke muligt for fire spillere at tjene penge på det her marked, fordi befolkningsgrundlaget er for lille," lyder det fra Morten Christiansen.

3-ejer har den store pengepung klar

Det er værd at bemærke i den forbindelse, at 3's hovedejer, Hutchison Whampoa, i øjeblikket arbejder på et opkøb af spanske Telefonicas britiske mobile-forreting O2 for over 100 milliarder danske kroner.

Det viser, at Hutchison Whampoa har pengene til opkøb, og selvom også denne konsolidering nu sendes igennem hele EU-apparatet, hvor alting som bekendt kan ske, så bekræfter den britiske sag Morten Christiansens udtalelse om, at 3's holdning som gruppe er, at koncernen gerne vil tage del i konsolideringer.

"Vi mener, at vi er den rigtige partner at have med i en konsolidering, fordi vi typisk er den mindste og den senest tilkomne. Det gør, at vi som lille spiller kan komme ind og få den skala, som vi i forhold til nogle markeder mangler",
lyder logikken hos danske 3.

Fire er stadig et selskab for meget

Telenor-koncernen har længe udtrykt interesse fori, at der skal ske noget med selskabets danske forretning, der er lidt af en økonomisk hovedpine for koncernen.

Det mest oplagte var en fusion med Telia, men når det nu ikke kunne lade sig gøre, bliver det interessant at se, om Telenor vil kæmpe ufortrødent videre på det danske marked, eller om koncernen kommer til at gå målrettet efter at sælge forretningsområderne fra i Danmark?

Uanset hvad krigen på det danske telemarked ender med, er der ikke meget, der tyder på - og heller ikke efter de droppede fusionsplaner hos Telia og Telenor - at der ikke kommer til at ske store ting og sager i de kommende år.

Fusionen kollapsede, men der venter stadig et stort opgør imellem selskaberne, fordi fire selskaber er et for meget i et land som Danmark.

Læs også:

3-direktør efter fusions-kollaps hos konkurrenter: 3 klar til at fusionere med rival i Danmark

"Vi arbejdede benhårdt på fusionen lige til i går - indtil meddelelsen kom"

TDC om kikset Telia-Telenor-fusion: EU har stillet skrappe krav

Margrethe Vestager: Telia-Telenor-fusion ville gå ud over kunderne

Margrethe Vestagers byttehandel: Krævede oprettelsen af nyt teleskab for Telia-Telenor-fusion

Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering