Telia og Telenors beslutning om at droppe den planlagte fusion mellem de to selskaber skaber røre i andedammen og ryster posen på det danske telemarked godt og grundigt.
Læs nyheden her: Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark
For der er stadig brug for, at antallet af store telespillere bliver nedbragt fra de nuværende fire - TDC, Telenor, Telia og 3 - til tre.
Det mener Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank med speciale i teleselskaber
"Der må ske noget andet i Danmark, og lige nu ser jeg to muligheder: Der kan ske en anden form for konsolidering, eller en aktør kan vælge at trække sig," siger han.
Det er dog ikke kun Telia og Telenor, der får travlt på ledelsesgangene, Det bliver der også hos TDC og 3.
Stort tilbageslag
Hvad kommer dette til at betyde helt konkret?
"Det er et stort tilbageslag for konkurrence-situationen på det danske marked. Det hele bliver nul-stillet, og vi får tre aktører, der vil konkurrere på prisen og så TDC, der forsøger, at sætte en helt anden dagsorden, hvor der er fokus på indhold, tjenester og kvalitet," siger Morten Imsgard.
"For TDC er dette en rigtig dårlig nyhed. TDC havde set frem til en stærk konkurrent, der også ville kæmpe på kvalitet og ikke på prisen. Den mulighed forsvinder nu ud i det blå."
Så den manglende fusion mellem Telia og Telenor får også kæmpe-konsekvenser for TDC's strategi?
"Ja, den bliver vanskeligere at fører ud i livet. TDC bliver nu ene om at være bannerfører for at overbevise kunderne om, at der er andet end prisen, der er vigtigt, og at kvalitet koster. Det har indtil nu vist sig at være meget svært, selv med produkter som Telmore Play, der nøgternt set er interessant for rigtig mange danskere, men ikke den store salgs-succes for TDC," siger Morten Imsgard.
Han peger på, at Telia og Telenor nu har et kæmpe behov for at tiltrække nye kunder, hvilket på den korte bane kun kan gøres ved at sænke priserne.
"De danske forbrugere kan således få lavere priser på den korte bane. Men det er en ødelæggende strategi for telebranchen, der udhuler sit eget marked med denne politik. Der vil ikke være penge til udvikling af eksempelvis netværket, hvis priserne bliver ved med at gå ned."
Giver en ny mulighed for 3
På den anden side er der grund til glæde hos teleudbyderen 3.
Der har tidligere været snak om, at 3 ville købe Telenor. Er det stadig en løsning?
"Det er min analyse, at 3 vil forsøge at foretage en konsolidering. At fusionen mellem Telia og Telenor ikke går igennem, er ikke et endegyldigt nej til fusioner i Danmark. Der bør være en ny mulighed hos EU-Kommissionen."
Og der er grund til optimisme hos 3.
"I dag må de juble hos 3. Virksomheden stod til at blive kørt ud på et sidespor i Danmark, men nu får det en ny chance. Faktisk har 3 vist, at selskabet er meget interesseret i at indgå i konsolideringer på europæisk plan. Det tror jeg også gerne, at 3 vil i Danmark."
En løsning mellem 3 og Telenor vil således blive prøvet, men Morten Imsgard mener ikke, at det bliver en nem løsning.
"Det bliver selvfølgelig svært, men nu har vi fået afprøvet Telia og Telenor-modellen, og den viste sig ikke at holde. Det må betyde, at der skal skabes plads til en ny løsning."
Hårde EU-krav
Du følger telemarkedet meget tæt. Blev du overrasket over udmeldingen?
"Ja, det gjorde jeg. Telia og Telenor har ikke noget godt alternativ til en sammenlægning, og derfor er det min overbevisning, at de to parter er klar til at strække sig langt," siger han og fortsætter:
"Resultatet må være et udtryk for, at EU-kommissionen har presset hårdt på og opstillet nogle krav, hvor parterne ikke kunne se en ny forretning. De må være blevet presset med nogle meget hårde krav, for at de nu smider håndklædet i ringen," lyder hans analyse.
Læs også:
Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"