Artikel top billede

Skal/skal ikke? Er din virksomhed klar til Windows 10?

Det er en måneds tid siden, at Windows 10 blev lanceret på globalt plan. Forbrugerne har taget systemet til sig med kyshånd. Læs med her, hvis du selv overvejer at integrere Windows 10 i din forretning.

Windows 10 er støt og roligt gledet ind over forbruger-computere verden over.

Op imod 50 millioner computere er i færd med at benytte de nye funktioner i Windows 10, og det nye Windows bliver af mange medier og brugere kaldt en af de bedste versioner af Microsofts styresystem nogensinde.

Men selv om privatbrugere gratis har kunnet installere Windows 10 på eksisterende Windows 7- og 8.1-computere, så er virksomhederne med god grund mere tilbageholdende. Men er Windows 10 værd at opgradere til for virksomheder?

En forståelig tilbageholdenhed

Windows 10 har for Microsoft haft et tydeligt mål: Erhvervslivet.

Da Windows 8 udkom tilbage i 2012, rynkede de fleste virksomheder på næsen.

Det var et bastard-styresystem, som vaklede mellem tablet og desktop, og det var for mange et fjendtligt system, hvis man kun skulle bruge det på en pc. Der var for mange steder i systemet, hvor touch-venlighed var prioriteret over musen.

Samtidig var forgængeren Windows 7 et udmærket og stabilt system, som gav brugerne det, de skulle bruge. Hvorfor så spilde tiden - og pengene - på at opgradere til Windows 8?

Efter Windows 8-lanceringen så man sågar flere distributører reklamere med Windows 7 som en selvstændig feature, hvilket siger en del om Windows 8's popularitet - eller mangel på samme.

Microsoft forsøger derfor ihærdigt med Windows 10 at vise, at it-selskabet kan lytte til enterprise- og business-brugerne.

På grædende knæ præsenterede Microsoft en hjemvendt startmenu i venstre, nederste hjørne, som den kendes fra Windows 7, og næsten alle de fingervenlige, firkantede ikoner er gemt væk og findes kun frem, hvis du reelt set skal bruge en touchskærm til systemet.

Ligeledes har Windows 10 haft en utroligt stor mængde testere i løbet af en ualmindelig lang testperiode. Over fem millioner brugere har i over 10 måneder testet og forbedret systemet.

Det skulle nok tale for at opgradere nu frem for at vente på den første Service Pack, som det ellers har været kutyme at gøre efter Windows-lanceringer.

Venter til det rette øjeblik

Der vil være mange virksomheder, som vælger ikke at opdatere med det samme.

Normalt gennemfører virksomheder først en mindre test af et nyt system - blot på en enkelt eller nogle få computere - for at se systemet an.

Derefter rulles det ud på en mindre mængde computere med udvalgte testpersoner. Først herefter udvides OS'et til hele virksomheden.

Computerworld har talt med flere CIO'er fra nogle af landets største virksomheder, og de er tilbageholdende med at kaste sig over det nye system. De fleste er end ikke begyndt at se på systemet.

Der ventes blandt andet på, at Windows 10 modnes, og potentielle fejl rettes, da det jo endnu er dugfrisk fra sommerens lancering.

Andre har stadig skuffelsen i baghovedet efter Windows 8, og igen ser andre ingen grund til at begynde at bruge tid og penge på at opgradere.

Windows 7 fungerer jo stadig fint, og der er endnu et par år til, at supporten stopper, hvilket sker den 14. januar 2020.

Hvorfor så bøvle med et nyt styresystem?

Derudover begynder styresystemer at få mindre betydning i virksomhederne. Oftere og oftere ligger CRM- eller ERP-systemer i skyen eller via klienter, som fungerer lige så godt i Windows 7 som i Windows 10. Og som før nævnt er Windows 7 allerede et system, der tilbyder en stabil og god oplevelse.

Der er en grund til, at computerspillere - nogle af de mest kritiske brugere af Windows - i stor stil blev på Windows 7, efter Windows 8 kom. Windows 7 var ganske enkelt godt nok. Dermed ikke sagt, at Windows 10 ikke har en masse nyheder og forbedringer at byde på. For vi synes også, at Windows 10 er et af de bedste Windows-systemer til dato.

Hurtighed fra Windows 8

En af de store fordele ved Windows 10 er den forbedrede kerne, som allerede så dagens lys i Windows 8.

Windows 7 er en videreudvikling af tidligere systemer, og derfor var den oprindelige kerne fyldt med kode, som ikke blev brugt eller ikke var tidssvarende.

I Windows 8 skrev Microsoft kernen om, hvilket resulterede i et langt hurtigere system end Windows 7.

Den samme hastighed er også i Windows 10. Arbejder du på en Windows 7-computer i dag, vil du ofte opleve en markant øget hastighed i systemet ved at opgradere til Windows 10 - bare uden brugerfjendtligheden i Windows 8.

Den fortabte søn vender hjem

Startmenuen er endnu en fordel ved Windows 10. I Windows 8 fyldte den hele skærmen med store, firkantede ikoner, som skulle opdatere sig selv med relevante oplysninger. Men kun få brugte rent faktisk systemet, og flere valgte at installere tredjeparts-startmenuer.

I Windows 10 er startmenuen blevet mere klassisk. Den viser oversigten over dine apps, og den er generelt lang mere funktionel end startskærmen på Windows 8.

Det betyder, at dine brugere relativt let kan gå fra Windows 7 til Windows 10, uden at der skal sættes meget tid af til systemundervisning.

Der er ikke den samme spildte plads, og samtidig kan du personificere den i stor stil. Ønsker du masser af Livetiles? De kan være der. Skal der bare en masse små genvejsikoner? Det er muligt. Skal der kun være en lille startmenu med adgang til Søg og Stifinder? Sådan kan det også blive.

Du kan dog ikke ændre den venstre side af listen Programmer - dem vælger Windows for dig, og det bliver nok ikke helt nemt for Windows 7-brugere at forstå, hvordan menuen skal personliggøres.

Samme sted finder du også søgefunktionen. Havde vi været briter eller amerikanere, havde vi skrevet stolpe op og ned om Cortana, som er et fabelagtigt stykke software - hvis altså Microsofts digitale assistent eksisterede på dansk.

Det gør Cortana ikke, og i stedet må vi nøjes med en søgefunktion, som enten kun søger lokalt på computeren, eller som søger på nettet via den danske Bing.

Det første er at foretrække, da Bing på dansk stadig er lige så ubrugelig som en hullet faldskærm.

Den lokale søgefunktion virker dog godt, og ofte er det nok bare at skrive "Spot..." + Enter, og så åbner Spotify.

Det er også her, at Microsoft mener, at Windows 10 kan gøre en forskel i virksomheden.

Cortana kan nemlig håndtere big data via "native language". Et eksempel kunne være at skrive "hvor mange computere blev der solgt i Varde i uge 32", og så vil Cortana kunne trække data ud, såfremt Cortana har adgang til dem. Smart og nemt - hvis det altså fungerede på dansk.

Perfekt til "power-brugeren"

Til de mange brugere, som multitasker med mange programmer og flere skærme, er der noget at glæde sig til.

Windows 10 er udstyret med en forbedret håndtering af flere vinduer, så du hurtigt kan opdele din skærm i fire separate skærmbilleder med forskellige vinduer.

Ligeledes er der også givet lidt opmærksomhed til måden at håndtere flere skærme på, og måske vigtigst af alt - i hvert fald for nogle - er der kommet virtuelle skriveborde til Windows.

Det er en funktion, som OS X og de fleste Linux-systemer har kørt med i årevis.

Sammen med en forbedret programoversigt i "alt+tab" er der udsigt til hurtigere at kunne navigere rundt mellem aktive programmer.

Ønsker du, at navigationen skal agere på en bestemt måde, kan det indstilles langt hen ad vejen til egne behov.

Gratis for forbrugere, men bedre for business

Brugere med Windows 7 og 8.1 Home kan opgradere gratis til Windows 10 Home. Det er næsten hele forbrugersegmentet af Windows-brugere, som gratis har fået en opgradering af systemet.

Også Windows 7 og 8.1 Pro kan gratis opgraderes til Windows 10 Pro, hvilket er en udvidet version af Windows 10.

Her medfølger muligheder for remote desktop server, Hyper V-virtualisering og BitLocker-kryptering.

For dem med Windows Enterprise vil det være muligt at opgradere via VLSC som tidligere, og Windows 10 kræver blot en allerede gyldig Windows Enterprise-licens på enheden, samt at computeren lever op til specifikationskravene.

Enterprise-versionen af Windows 10 indeholder yderligere funktioner. En markant bedre Device Management og lignende til at håndtere store mængder enheder.

Dertil indeholder Enterprise-versionen også adgang til Windows Store for Business, hvilket er en virksomhedsspecifik version af Windows Store, hvor der kan hentes apps.

De it-ansvarlige kan udvælge specifikke apps, som kan indkøbes i mængder og placeres i en "privat"-version af Windows Store.

Det betyder, at de ansatte kan hente et udvalgt sortiment af apps, som er forhåndsgodkendt af it-afdelingen.

Målet for Microsoft er at gøre Windows Store til en interessant butik med apps til virksomheder.

Der er stadig rigtig langt til iOS eller Androids mangfoldige app-butik, og ligeledes er der stadig mange virksomheder, som vil fortsætte med at benytte .net/win32-programmer, da de virker udmærket på Windows 10.

Ikke desto mindre kan butikken vise sig at være smart for virksomheder, når nu den 10. bruger kommer og spørger efter adgang til Facebooks app.

Skal du opdatere eller ej

Så skal du opgradere? Hvis du benytter dig af Windows 7 eller 8.1 Pro, har du et år til at opgradere gratis.

Dermed er der god tid til at se systemet an, før du installerer det på samtlige af din virksomheds pc'er.

Windows 10 bliver kaldt den sidste version af Windows, og dermed skifter verdens mest populære styresystem status og bliver til en service. Microsoft kalder det selv for"Windows-as-a-Service."

Til gengæld kommer der langt flere opdateringer i et hurtigere tempo.

Det betyder også, at det på sin vis ikke giver mening at vente på Service Pack 1.

Til oktober kommer der dog formodentligt den første store opdatering til Windows 10.

Arbejder du med Windows 10 Enterprise, kan du forvente, at dine mange brugere relativt hurtigt kan bevæge sig rundt i Windows 10, da en stor del af forskellen for den almindelige bruger mellem Windows 10 og Windows 7 ligger i det grafiske.

Ligeledes er udruldningen af Windows 10 Home allerede godt på vej, og dermed kender dine brugere nok hurtigt til Windows 10.

Rom blev ikke bygget på en dag

I en virksomhed sker ting jo ikke fra den ene dag til den anden.

Firmaer bør teste Windows 10 for at se, om alle de fornødne programmer virker efter hensigten og uden problemer. Først derefter kan man overveje, om det er besværet værd.

Som research vice president hos Gartner, Stephen Kleynhans, sagde til Cnet:

"Hvis alt går vel under testperioden, bør virksomheder begynde at udrulle Windows 10 i løbet af anden halvdel af 2016 eller i begyndelsen af 2017 alt efter, hvor stort firmaet er, eller hvor komplekst it-miljøet er."

Ligeledes er det værd at overveje, om det overhovedet kan svare sig at opgradere den eksisterende maskinpark, eller om det bedre kan svare sig at opgradere ved et hardwareskift på et tidspunkt.

Det tager et sted mellem en og tre timer at installere Windows 10. Har du 1.000 computere i virksomheden, så kan du se frem til mange timer, hvor enhederne er ukampdygtige.

Har du Windows 8.1 på virksomhedens pc'er bør du nok også overveje at opgradere tidligere, end hvis de har Windows 7.

Dette skyldes brugerfladen, som er markant bedre i Windows 10, og det er noget, som dine brugere vil mærke.

Står du til gengæld foran et større indkøb af nye maskiner, er der ingen grund til ikke at vælge Windows 10.

Det er et godt og stabilt system med en række gode nyheder og veludviklede funktioner.

Og da brugerne formentlig installerer det på deres egne private computere, er indlæringsfasen muligvis ubetydelig.

Vigtigst er dog spørgsmålet om, hvorvidt dine programmer kan fungere i Windows 10.

Microsoft selv fortæller, at langt de fleste programmer burde virke, men det kan du ikke vide dig sikker på, hvis du har et ældre ERP- eller CMS-program, som nu fungerer på 7 eller endda XP.

Derfor er det vigtigste parametre også, at finde ud af, om programmerne virker.

Derefter kan du overveje resten.

Læs også: Vi har testet den endelige version af Windows 10: Her er vores dom



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering