Regeringens udmeldinger om at indrykke annoncer i udenlandske tidskrifter for at skræmme asylansøgere væk fra Danmarks grænser vækker ikke ligefrem begejstring i den danske it-andedam.
En af landets største it-brancheforeninger, ITB, fortæller til Computerworld, at den slags annoncer kan skade Danmarks image på et tidspunkt, hvor vi desperat mangler højtuddannet it-arbejdskraft.
"Selvom asylansøgere og højtuddannede ingeniører er to forskellige grupperinger, kan annoncerne helt generelt sende et signal om, at vi ikke vil have udlændinge i Danmark. Det er virkelig uheldigt. For på den korte bane er tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft en af hovedløsningerne."
Det siger Cecilia Bonefeld-Dahl, som er formand for ITB.
Hun nævner, at hver tredje danske it-virksomhed ikke kan få besat deres jobopslag.
Og hvis skræmme-annoncerne bliver søsat, kan det blive svært at få lukket det hul med udenlandsk arbejdskraft eller studerende med udenlandske pas, som ellers gerne vil til Danmark.
Mister vækst-milliarder
Hos Dansk Industri har man beregnet sig frem til, at der mangler omkring 3.000 it-medarbejdere i 2018.
Andre beregninger angiver, at for hver manglende it-medarbejder går vi glip af en million kroner i vækst. Og med et gab på 3.000 it-folk går Danmark altså glip af tre milliarder kroner.
Læs også: Frustreret dansk it-firma: Vi er klar med millioner af kroner til flere it-studiepladser
Dertil kommer de afledte effekter af manglen på it-folk, da digitalisering efterhånden gennemsyrer alt. Og disse afledte effekter kan vise sig at blive meget værre.
For uden it-folk kan virksomhederne ikke få omlagt deres produktioner til den digitale virkelighed, og så er der tabt (måske) endnu store vækstmuligheder på gulvet.
Halvdelen outsourcer
Cecilia Bonefeld-Dahl fra ITB pointerer samtidig, at tiltrækningen af den udenlandske arbejdskraft langtfra er hele løsningen.
"På kort sigt skal vi have omskolet højtuddannet arbejdskraft, så flere kommer til at arbejde med it - eventuelt med gunstige økonomiske ordninger for omskolingen. Derudover er den nævnte tiltrækning af udenlandske ingeniører og it-studerende også en del af det korte og mellemlange sigte," siger hun og fortsætter:
"Det lange træk er naturligvis at uddanne vores egne it-folk her i landet, men det kan godt tage sin tid. Lige nu outsourcer cirka halvdelens af vores medlemmer it-kerneopgaver til udlandet, så Danmark mister store vækstmuligheder."
Deltag i debatten: Hvad mener du, at Danmark skal gøre for at få besat minimum 3.000 it-stillinger inden for få år?
Læs også:
Danmarks nye videnskabsminister: Vi har et problem med it-uddannelserne
Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne