TOPNYHED:Microsoft klar med ny direktion for den danske forretning: Her er de nye direktører

Artikel top billede

Vi har testet den endelige version af Windows 10: Her er vores dom

Vi har haft den endelige version af Windows 10 under en kritisk lup. Her er vores dom.

Windows 10. I over et år har vi været bevidste om Microsofts næste medlem i Windows-familien.

Det er den efterfølger, som skal få os til at glemme bastarden Windows 8, eller som skal få os til at forlade hjertebarnet Windows 7.

Men det er også den efterfølger, som måske bliver den sidste version af Windows nogensinde.

Det er store forventninger til et system. Et system som både skal frelse og friste.

Dette er en anmeldelse af det nuværende Windows 10, den version, som du får på din computer efter den 29. juli.

Med Windows 10 kommer en radikalt anderledes forståelse af, hvad Windows er. Windows-as-a-service er ordet, som på hverdagsdansk betyder, at systemet løbende får større og mindre opdateringer i en højere grad end tidligere.

Derfor kan denne anmeldelse også allerede være forældet efter en måned eller to. Over den sidste uge med den endelige build, 10240, har vi modtaget adskillige opdateringer.

Velkendte omgivelser i nye farver

Windows 10 kan hentes gratis af alle, der har Windows 7- eller 8.1 installeret, og du har op til et år til at hente og installere det, inden du igen skal betale for det.

Og du kan roligt downloade Windows 10 og installere det.

Der er flere nyheder, som sælger systemet i sig selv, men generelt er det et stabilt og velfungerende Windows, som du kan hente ned.

Blandt nyhederne er den nye startmenu, som Windows 7-brugere skal vænne sig til og Windows 8-brugere kan glæde sig over. For notifikationsmenuen i højre side fungerer virkelig godt, og de nye indbyggede programmer såsom "Fotos" er faktisk feature-fyldte programmer, som kan bruges til noget.

Dertil kommer de nye power-user-tiltag såsom virtuelle skriveborde og "overblik", som fungerer på samme måde som "overview" gør på en Mac. 

Samtidig har vi endnu ikke fundet et eneste program, som ikke er kompatibelt med Windows 10. Alle Windows Store-apps har virket - også DR TV og Netfix - og ligeledes alle spil, som er blevet testet. Selv et lille program til at styre LED-lys bag min skærm virker.

Dog er der Edge, som skulle være browseren til det moderne internet.

Njaa...

Edge er lidt en skuffelse, som fungerer udmærket, men som langt fra giver, hvad den har lovet.

Den nye startmenu - en kærkommen ven

Vi starter med nogle af de mest omtalte nyheder i Windows 10: Startmenu og notifikationsmenu.

I Windows 8 fik man et skud af skuffelse, hver eneste gang man trykkede på Windows-tasten. Windows 8's oversigt af apps og programmer virkede udmærket til tabletbrug, men for os mange desktopbrugere var det sørgelige bastardsystem en daglig pine.

Nogle installerede alternative startmenuer såsom ClassicShell, imens vi andre enten ignorerede startskærmens eksistens eller forsøgte at få det bedste ud af den.

Nogle blev også glade for den, og bare rolig, du kan få noget lignende i Windows 10.

I Windows 10 er startmenuen blevet mere klassisk. Den har oversigten over dine apps og programmer, og den er generelt lang mere funktionel end startskærmen på Windows 8.

Der er ikke den samme spildte plads, og samtidig kan du personliggøre den i stor stil. Ønsker du masser af Livetiles? De kan være der. Skal der bare en masse små genvejsikoner? Det er muligt. Skal der kun være en lille startmenu med adgang til Søg og Stifinder? Sådan kan det også være.

Du kan dog ikke ændre den venstre side af programmer - dem vælger Windows for dig, og det bliver nok ikke nemt for Windows 7-brugere at forstå, hvordan menuen skal personliggøres.

Samme sted finder du dog også "søg"-funktionen. Havde jeg været brite eller amerikaner, så havde jeg skrevet stolte op og stolpe ned omkring Cortana, som er et fabelagtigt stykke software - hvis altså det eksisterede på dansk.

Det gør Cortana ikke, og i stedet må vi nøjes med en søgefunktion, som enten kun søger lokalt på computeren, eller som søger på nettet via den danske Bing.

Det første er at foretrække, da Bing på dansk stadig er en ubrugelig beta. Den lokale søgefunktion virker dog godt, og ofte er det nok bare at skrive "Spot..." + Enter, og så åbner Spotify.

Notifikationsmenu og et renere interface

I den modsatte side finder du notifikationsmenuen. Her var der i Windows 8 den totalt ubrugelige "Charm"-menu, men den nye notifikationsmenu både fungerer og giver mening.

Hvis dine apps og programmer sender dig en notifikation, så gemmes de her, og du kan selv vælge at læse dem eller fjerne dem - fuldstændig som du kender det fra iOS, Android eller OS X.

Det er dog ikke alle programmer, som endnu virker med notifikationsmenuen. Blandt andet nye beskeder eller opkald fra Microsofts egen "Skype for Desktop" giver ikke signal i notifikationsmenuen. Men man kan forvente, at det nok skal komme.

Dertil mangler der, at jeg kan tilknytte for eksempel Facebook eller andre hjemmesider, så jeg kan se, når jeg får en ny besked, bliver tagget i et billede, eller der kommer nyheder på andre hjemmesider. Hvis Microsoft gav notifikationsmenuen RSS-egenskaber ville den være magisk.

Derudover er der kommet en god og solid rengøring i UI'et. Det var et rod af dimensioner i Windows 8. Halvdelen af tiden var du i "modern UI"-apps og menuer,og den anden halvdel på skrivebordet og i kontrolpanel. Det er bedre nu, men vi er ikke færdige. "Indstillinger" er nu ENDELIG blevet en god nok erstatning for kontrolpanel, og jeg har endnu ikke haft behov for at besøge kontrolpanel.

Dog er der stadig brugerfladefjendske fejl fra Microsoft side. Det giver for eksempel ikke mening, at du kan ordne for strøm-indstillinger to steder - og du kan forskellige ting begge steder... Ligeledes kan du ordne Wifi-netværk fra et ikon i højre hjørne, men du kan også få adgang fra Notifikationsmenuen - hvor du også kan få adgang til VPN.

Hvorfor kunne jeg ikke få adgang til VPN fra Wifi-ikonet?

Stabilitet fra Windows 8

Opgraderer du fra Windows 8, så vil du ikke opleve den store forandring i opstartshastighed og generel ydeevne. PCworld.com har udført en større tests med diverse benchmarkprogrammer, og vores ugelange test giver det samme resultat: Der er ikke den store ydeevnemæssige forskel mellem Windows 8 og 10.

Det kan du læse mere om her: Hvem er hurtigst?: Windows 10 og 8 i direkte test mod hinanden

Det kommer der formentlig på spilområdet, når der begynder at komme spil, som kan udnytte DirectX 12, som kun kan fås på Windows 10 platformen.

Har du derimod en Windows 7-computer, så vil du nok opleve, at din computer næsten virker helt ny.

Systemet booter lynhurtigt, programmer åbner hurtigt og Windows Apps endnu hurtigere. Det føles nogle gange som om, at Edge åbner før, at jeg har klikket på ikonet.

Og generelt virker systemet stabilt nok til, at du kan køre det. Edge har lukket ned for mig én gang i løbet af testperioden, og Windows Store har også haft lidt svært ved at køre, men det er det. Resten af tiden har det kørt upåklageligt og stabilt - og jeg føler, at jeg har fået mere batterilevetid. Det er i hvert fald ikke blevet ringere.

Men der har været driver-problemer. Det er forventeligt ved en OS-opdatering, og der har faktisk været væsentligt færre, end der var ved opdateringen til Windows 8 i sin tid.

Vi har testet Windows 10 på en Surface 3, en HP Spectre x360 og en hjemmebygget gamer-computer, og på alle tre maskiner har der kun været småproblemer: Surface 3 havde svært ved at holde strøm i stand by-mode, indtil Microsoft kom med en firmware-opdatering og på HP'en crashede Edge fra tid til anden.

På den hjemmebyggede computer tog det næsten en time at opdatere, og jeg har måtte geninstallere League of Legends, men ellers har alt andet fungeret upåklageligt.

Programmer, der virker på Windows 8, burde også virke på Windows 10 - men der er altid en risiko for, at de ikke gør.

En ny begyndelse med en ny browser

En af de helt store nyheder i Windows 10 er den nye Edge-browser. Internet Explorer er gemt ad vejen i en mappe et sted, og i stedet skal du bruge Edge. Den er hurtig, nem at bruge, og har nogle lidt anderledes funktioner. Men alligevel er det endnu en skuffelse.

Blandt andet kan du endnu ikke bruge tredjepart-plugins, som du kan på Firefox og Chrome. 

Edge klarer sig ringe i en stresstest, hvor vi havde 30 faner åbne - alt fra computerworld.dk og YouTube til DR og TV2. Edge gik på en HP Spectre x360 med en i5-kerne op på 92 procent CPU og 95 procent af den tilgængelige hukommelse. Edge er hurtigere, hvis du kun åbner enkelte faner, men til daglig brug med mange faner åbne, så vinder konkurrenterne stadig.

Dertil kommer et meget minimalistisk og uinspirerende design, hvor den eneste personificering er muligheden for at gøre Edge sort eller hvid. Det er en udmærket browser, og rigtig mange vil nok benytte den som deres standardbrowser, men for power-users, så går de nok stadig til de andre browsere.

Ligeledes advarer Symantec imod Edge, da den endnu ikke har extensions: Symantec advarer mod Microsofts nye Edge: Bør ikke være din standard-browser endnu

Og når vi nu har fat i mangelfuld software, så skal du være bevidst om, at der stadig ikke er et DVD-program i Windows 10, ligesom der ikke var i Windows 8. Du kan i stedet hente VLC, hvis det er.

Virtuelle skriveborde og tabletmode

Har du leget med enten OS X på Mac eller et Linux-system som Ubuntu, så har du nok oplevet glæden ved virtuelle skriveborde: Muligheden for at lave flere skriveborde, hvor du kan placere forskellige aktive programmer for at holde overblik.

Den funktion er nu kommet til Windows 10.

Med et "Windowstast + Tab" eller et swipe fra venstre på en touchskærm, får du adgang til et overbliksvindue over alle dine aktive programmer og apps. Det er en handy feature, som nogle nok har ventet længe på. 

Det er også samme sted, at du får adgang til flere skriveborde. Plus-ikonet i hjørnet åbner for, at du kan lave flere ikoner, som du efterfølgende kan bladre rundt mellem ved hjælp af Windowstast + Ctrl + piletasterne.

Nogen vil aldrig komme til at bruge det, imens andre vil elske det.

Fuldstændig ligesom tablet-mode. Windows 8 var hadet af mange for at give tablet-funktionalitet til desktopcomputere, og Windows 10 kan stadig det samme: Optimere sig til touch- og tablet-brug, men denne gang kan du slippe for irriterende touch-flader fuldstændig, hvis du har en normal computer.

Har du en hybrid-computer som for eksempel en Surface, så ændres Windows 10 automatisk, når du fjerner tastaturet. Alting bliver fullscreen, og du har ikke længere adgang til dit skrivebord, som alligevel ikke er touchvenligt. I stedet bliver startmenuen med alle ikonerne til en Startskærm som fra Windows 8, og her giver den pludselig mening.

Det fungerer rigtig godt, og hvor er det dejligt, at de to brugerflader ikke længere blandes sammen.

Windows Store - Butikken der skal lykkes

Allerede i Windows 8 fik vi muligheden for at købe apps direkte igennem Microsofts Windows Store. Det var et øde sted med en masse crapware og enkelte sporadisk, gode apps såsom Cocktail Flow og Sketchable.

Men efter en stor oprydning fra Microsofts side, og massiv opbakning til udviklerne, vil Microsoft virkelig gerne have, at du henter apps fra Windows Store.

Fra lanceringsdagen skal du dog ikke forvente særlig mange gode apps og programmer derinde. Det er en butik, som langtsomt - forhåbentlig - fyldes op, jo flere brugere, der begynder at bruge Windows 10. Mange af de apps, der er derinde nu, er stadig Windows 8-apps, som har et helt andet designsprog - og som ikke passer optimalt til Windows 10.

Der er dog rigtig gode apps derinde - selvom Windows Store er et helvede at finde rundt i. Du kan hente Word Mobile, en letvægterversion af Office Word, og der begynder at være spil, som faktisk virker sjove og gode.

Det bliver spændende at se, om Windows Store denne gang bliver til noget, eller at det igen bliver en tom ørken af 16 kroners guides til, hvordan du installerer Spotify. Til gengæld kunne man ikke finde selve Spotify-app'en. 

Dog skal Microsoft have ros for de Windows 10-apps, der allerede er installeret i Windows 10. Foto-appen er overraskende god og brugbar, og for mange behøves der ikke et alternativ til let billedredigering. Ligeledes er mail-appen ganske god til let mailhåndtering, selvom jeg stadig ville foretrække Outlook til mere end den personlige mailkonto.

Konklusion:

Mange Windows-brugere var utilfredse med Windows 8 for at sige det mildt.

Mange blev på Windows 7-platformen, og vi andre på Windows 8 var ikke som nævnt ikke helt tilfredse. Windows 10 ændrer dette, og Microsoft har gjort det godt stykke arbejde i at forsøge at tilfredsstille alle.

Selvom det er svært at teste stabiliteten uden et hav af forskellig hardware, så har vi kun oplevet et stabilt system. Begge mine to computere er blevet opdaterede til Windows 10, og jeg har ikke i sinde at gå tilbage til 8 igen. Aldrig nogensinde igen.

Windows 10 virker som det system, som Windows 8 skulle have været for tre år siden.

Der er dog stadig fejl og mangler ved systemet, men Microsoft har allerede nu været utrolig dygtig til at opdatere og videreudvikle systemet - alene på bare en uge har Foto-appen fået indplementeret OneDrive-tilgang.

Optimalt set skulle Microsoft have udsat lanceringsdatoen en måned eller to mere, men i en verden, hvor Windows nu er en service, og systemet er stabilt nok, hvorfor så vente med at udgive det?

Der er dog minusser. Edge er langt fra den revolutionerende browser, som Microsoft havde lovet. Jo, den er bedre end Internet Explorer, men der er stadig langt op til de andre browsere.

Ligeledes mangler der stadig nogle elementer som for eksempel Cortana på dansk, som kommer til at gøre en forskel.

Skal du hente det? Det opfordrer vi klart til. Det er en stor opgradering for både Windows 7 og 8-brugere på enten ydeevne eller brugerflade. Og skulle du være i tvivl, så kan du inden for en måned gå tilbage til dit gamle system.

Dog kan du også med fordel vente en måneds tid og lade andre folk opleve de første bugs, som der altid er i starten af en lancering af et nyt system. 

Læs også: Windows 10 om tre dage: Gør disse tre ting før og efter du opdaterer til Windows 10