Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Stor kamerasammenligning: Så flotte billeder tager de bedste smartphones i 2015

En af de mest brugte funktioner på en smartphone er kameraet, og det er generelt imponerende, hvor flotte billeder man kan tage med en smartphones lille sensor. Vi har taget billeder med fem af toptelefonerne - og en af de billigste - så du kan se forskellen.

Man siger, at det bedste kamera du kan købe, er det du altid har på dig. Smartphones og deres indbyggede kameraer bruges af mange som det primære kamera - og ofte endda som det eneste - når der skal tages billeder af ferieturen, kendte, selfies, noter, natur, close up af en portion dårlig kogt pasta og så videre.

Derfor er kameraet også en vigtig del af en smartphone.

Længe har iPhones været kendt som et af de bedste kameraer på markedet på trods af, at det kun har en 8 megapixel sensor, men mange af de andre telefoner på markedet har nogle yderst imponerende kameraer.

Vi har taget billeder med fem forskellige toptelefoner - og en enkelt low-end, så du har noget at sammenligne med:

Sidstnævnte Moto G er en low-end telefon, der koster flere tusind kroner mindre end de fem andre, men hvem ved; måske synes du, at den tager gode nok billeder til det, som du skal bruge den til.

Vi har testet telefonerne i flere forskellige situationer. Hver eneste gang har vi brugt et stativ til at tage præcist det samme billede.

Vi har brugt standardindstillingerne, som var det første gang, at kamera-appen åbnes. Z3+ tager exceptionelle billeder i en skyhøj opløsning, men kun hvis du går ind i en indviklet manuel-mode, som de færreste nok vil tage sig tid til.  

Er HDR slået til automatisk, har vi ladet dette være til.

Vi konkluderer ikke noget endeligt ud fra testen her, da billedkvalitet kan være et subjektivt valg mellem farver, skarphed og så videre, men vi kommer med vores kommentarer til sidst. kom meget gerne med jeres i kommentarfeltet.

Indendørs, kunstig lys, objekt

Først har vi taget et billede inde på vores kontor med en kunstig blomt i skarpe farver samt en flyvende ko. Lyset er klassisk gulligt "kontorlys", hvilket er meget sigende for mange steder indendørs.

Hvis vi skal kigge på ren farvekorrekthed, så var det iPhone 6 og LG G4, som tog de flotteste billeder med Samsung S6 lige i hælene. Ligeledes var det iPhone 6 og LG G4, som fangede mest lys.

Til gengæld tog S6 og LG G4 de skarpeste billeder.

Udenfor, landskab

Udenfor tager næsten alle kameraer flotte billeder. Det er nok lidt en selvfølge, da der er masser af lys, så selv Moto G tager et helt igennem godkendt billede.

Det er også her, at man virkelig kan nyde skarpheden i Samsung Galaxy S6 og LG G4's kameraer, hvor der bliver udnyttet den høje opløsning. Vi kunne faktisk se nummerpladerne på bilerne, der var længst væk på parkeringspladsen.

Her må iPhone 6 krype til kors. Billedet fra iPhonen er flot, men der er slet ikke den samme mulighed for zoom, som der er på de to større kamerasensorer på LG G4 og Samsung S6.

Også HTC One M9 tager flotte og lyse billeder, men billedet virker hurtigt grynet - selv på en solskinsdag.

Udenfor, objekt tæt på med sløret baggrund

Hvert kamera har hver sin mængde megapixel, hvilket er tydeligt at mærke på billedkvaliteten. Det er også ofte det tal, som smartphone-producenterne kaster rundt med, når de skal fortælle, at de altså er de bedste.

Det handler dog langtfra kun om megapixel. Blandt andet har kameraets blænde rigtig meget at sige på kameraet - både for hvor meget lys, der kan tages ind - billeder om natten eller i mørke omgivelser - men også hvordan smartphonen håndterer "Depth of field" - dybden i billedet.

Det er den slørende effekt bag et motiv. Jo lavere end blænde jo lysere natbilleder og bedre depth of field-effekt.

Megapixel og blænde (Aperture):

  • HTC One M9: 20 megapixel, f/2.2
  • LG G4: 16 megapixel, f/1,8
  • Samsung Galaxy S6: 16 megapixel, f/1.9
  • iPhone 6: 8 megapixel, f/2.2
  • Moto G (2.gen): 8 megapixel, f/2.0
  • Sony Z3+: 20 megapixel, f/2.0

Der er ikke den store vinder her. Alle seks kameraer tager også flotte billeder, hvilket har mest at gøre med det store lysindtag fra sollyset.

Bedøm selv.

Front-kamera, Selfie

Frontkameraet er ofte en overset feature, selvom Selfien er blevet et af de mest instagrammede typer billeder det sidste år.

Vi har testet alle frontkameraer på telefonerne på et smukt stykke handyr, og den umiddelbare vurdering er, at LG G4 tager det flotteste billede med den mindste forvridning (jeg er ikke så rund i hovedet, som Sony Z3+ påstår). 

Ligeledes er det værd at bemærke, at iPhone 6 giver et mere varmt/gulligt billede, hvilket nok kan debateres om er mere realistisk eller ej. Samtidig er iPhone 6 og Moto G også de mest grynede af billederne, men det er forståeligt, når man kigger på, hvor få megapixels frontkameraerne har.

Frontkamera:

  • HTC One M9: 4 megapixel (4 "ultrapixels")
  • iPhone 6: 1,2 megapixel
  • Moto G (2.gen): 2 megapixel
  • Sony Z3+: 5,1 megapixel
  • Samsung Galaxy S6: 5 megapixel
  • LG G4: 8 megapixel

Macro, objekt

På billederne herunder har vi taget billedet indenfor, men så tæt på som overhovedet muligt før, at Ethernet-ikonet bliver sløret.

Hvem der vinder er lidt svært at sige, men det er tydeligt at se, at Moto G kæmper hårdt for at følge med.

Her skal dog nævnes, at hvis man virkelig vil have et kamera, som kan tage billeder helt tæt på (macro), så skal du nok overveje en Huawei P8.

Det har vi ikke kunne have med i testen her, men med telefonens bagkamera kan du kommer imponerende tæt på dit motiv og stadig tage et skarpt billede.

Om natten

I den sidste sammenligning har vi taget telefonerne med til Vanløse, hvor der er taget billeder i de sene aftentimer.

Her der det virkelig, at vi ser, hvorfor iPhone-kameraet af mange stadig kaldes et af de bedste.

For selvom at der ikke er særlig mange megapixel at lege med, så er kameraet et lille mester i at fange lys, så selvom at der er så mørkt, at Moto G's billede næsten ikke kan bruges til noget, så kan du fint se omgivelserne på iPhone-kameraet.

Ligeledes har Samsung Galaxy S6 og Sony Z3+ også taget flotte aftenbilleder, hvor Samsung Galaxy S6 er et lidt mere gulligt billede end Sony's, der har en nærmest grøn glød.

HTC One M9 fanger egentlig godt med lys, men er så grynet, at det næsten gør ondt.

"konklusion" samt ekstra features.

Vi vil ikke komme med en endegyldig "Det her er den bedste kameratelefon!", for der er for mange faktorer, som spiller ind til dette.

Men man kan stadig godt sige noget om hvert kamera.

HTC One M9 er det kamera, som skuffer mest taget prisen af telefonen i betragtning. Det tager udmærkede dagsbilleder, men er voldsomt grynede, så snart der er bare en smule mørkt. Dens software er dog rigtig god, og det er nemt at tage både selfies og billeder.

iPhone 6 er snart et år gammel, men tager stadig flotte og brugbare billeder på trods af sine "kun" 8 megapixel - ja faktisk er iPhone6 et levende bevis på, at det alt ikke handler om megapixels. Specielt i mørke omgivelser er iPhonen en sand mester.

Men så længe, at der er lys nok, så tager LG G4 og Samsung Galaxy S6 flottere, og langt mere skarpe billeder. LG G4 har indbygget laserfokus, hvilket betyder, at det kan stille skarpt på næsten ingen tid. Ligeledes har LG G4, S6 og Z3+ fra Sony mulighed for at filme i 4K.

Det er dog kun LG G4 og Samsung S6, som reelt set kan vise 4K-videoerne - om end kun i halv effekt - på de indbyggede 2.560 x 1.440-skærme.

Z3+ fra Sony's helt store trækplaster er dens vandtæthed. Ønsker du at tage flotte billeder i nærheden af vand, ja så er det valget at tage.

Moto G ser sig slået rigtig mange steder i oversigten her, men har dog den store fordel, at mobilen koster 3.000 kroner mindre end de fleste andre telefoner på listen. Så skal du bruge en telefon, som bare kan tage billeder i dagslys, så er Moto G måske nok for dig.

Ud fra billederne i oversigten, hvilken telefon ville du vælge?

Læs også: Test af LG G4: Det her kan en læderindbundet supertelefon