Hvis du skal holde ferie, så hold ferie. Tænk over, om du virkelig har brug for laptop og firma-smartphone på rejsen.
Det er både godt for dit velbefindende og for din informationssikkerhed.
Begræns også dine data. Du kan sikkert godt klare dig på rejsen uden at medbringe det seneste strategipapir eller salgsplan.
Og når de ikke ligger på din laptop eller smartphone, er der ingen risiko for, at de bliver stjålet sammen med udstyret.
Smartphonen er i dag den direkte indgang til mange systemer: Du får din mail på den - både privat og virksomhedsrelateret.
Du har dine kontaktpersoner på den. Og der er sikkert også adgang til flere af virksomhedens applikationer fra den.
Alt det falder i hænderne på uvedkommende, hvis telefonen bliver tabt eller stjålet.
Så derfor er det værd at overveje at tage en anden telefon med på rejsen. Gerne en simpel model uden apps.
Alternativt skal du beskytte data på smartphonen. Start med at sikre, at alle data er krypteret. Det samme gælder, hvis du medbringer en laptop eller iPad.
Derefter skal du sørge for, at telefonen altid skal låses op med en kode. Brug et visuelt mønster eller en pinkode - gerne på mere end de gængse fire tegn, hvis det er muligt.
Sørg for, at du kan slette indholdet på afstand, hvis telefonen bliver stjålet.
Husk fysisk sikkerhed
Du skal også tage hånd om den fysiske sikkerhed. Start med din tegnebog: Hvor mange kreditkort, medlemskort og andre plastickort får du brug for på rejsen? Skær det ned til et minimum.
Det giver færre kort, der skal spærres, hvis uheldet er ude. Og du får en lettere tegnebog at bære på.
Hold godt øje med de ting, du vælger at tage med på turen. Hold telefonen i inderlommen og laptoppen i en lukket taske. En rygsæk med et separat rum til computeren er et godt valg: Den er sværere at snuppe i farten end en skuldertaske.
En åben taske giver fri adgang ned til en iPad eller laptop for en fingernem lommetyv.
Efterlad ikke dine ting, heller ikke i kort tid. Hvis du skal op til baren efter endnu en kop kaffe, skal du ikke lade laptoppen stå på bordet i cafeen.
Stil dine apparater i et aflåst skab, hvis du efterlader dem på hotellet. Det giver øget fysisk sikkerhed, men personalet har stadig mulighed for at få adgang. Så der må ikke ligge strengt fortrolige oplysninger på dem.
Undlad at tjekke ind
Mange apps giver mulighed for at vise, hvor du befinder dig. På den måde kan dine venner se, hvor du senest har tjekket ind.
Hvis dine oplysninger er offentligt tilgængelige, kan andre imidlertid også følge din færden. Det gælder også, hvis du undervejs opdaterer din status med billeder og nyt fra ferien.
En indbrudstyv kan på den måde vide, at du ikke er hjemme. Derfor kan det være en god ide at lade være med at tjekke ind fra apps, der automatisk sender oplysningen videre via sociale medier.
Pas på usikre netværk
Dataroaming er ofte en dyr fornøjelse. Derfor er mange af os på udkig efter gratis Wi-Fi, når vi er på farten.
Men gratis betyder som regel også usikker.
Hvis du kobler dig på et cafe-netværk uden kryptering, kan andre gæster i cafeen aflytte din kommunikation.
Desuden er det slet ikke sikkert, at du er koblet på cafeens Wi-Fi. En anden gæst kan sætte sin computer til at fungere som et access point, der bliver udstyret med et tilforladeligt navn. Herefter kan vedkommende aflytte din kommunikation.
Bruger du åbne trådløse net, skal du derfor sørge for at kommunikere over VPN (virtuelt privat netværk).
Inden du forlader Danmark, skal du installere og afprøve softwaren til VPN-systemet.
Har du benyttet et åbent netværk, skal du få telefonen til at glemme det.
Det er vigtigt, fordi andre kan opsnappe navnene på de netværk, du tidligere har været tilknyttet. Det kan udnyttes til angreb, hvis telefonen er sat til at koble sig til netværket automatisk:
Angriberens computer opsnapper navnet på et netværk, som telefonen kender. Den giver sig ud for at være det netværk, hvorefter telefonen kobler sig på angriberens falske access point.
Med disse råd i bagagen vil jeg ønske dig en god og sikker sommerferie!