Historien om Mikkel fra Vanløse, der ikke kan få fiberbredbånd, selv om der ellers ligger fiberrør i forhaven, genkendes tilsyneladende hos rigtig mange af Computerworlds læsere.
For selvom hele snakken om ringe bredbånds-muligheder her i Danmark ofte går på de tyndt befolkede områder, så er det på ingen måde givet, at man har mulighed for fiberbredbånd, hvis man bor i en større by.
Læs mere om den problemstilling her.
Computerworld har modtaget en pæn bunke henvendelser fra danskere, der ønsker sig hurtigere bredbånd, men af forskellige grunde ikke kan få det.
Ringe vilkår i Hillerød
Eksempelvis har vi fået en del henvendelser fra borgere i Hillerød:
"Jeg flyttede til Hillerød i hus for seks måneder siden. Til min store ærgelse opdagede jeg først for sent, at Hillerød er noget nær et sort internet-hul, med mindre man bor i et større lejlighedskompleks," lyder det fra læseren Jesper Skov Juul.
Han forklarer videre:
"Jeg har haft ringet til TDC og Verdo i Hillerød omkring fiber, men de har pt. ingen planer om udbredelse af hurtigere net, så jeg må nøjes med min 10/1 Mbit-forbindelse fra DanskNet."
"Som et lille ekstra slag i ribbenene så er telefon-dækningen også komplet håbløs i mit område. Jeg er ofte nede på edge-forbindelse eller slet ingen. Jeg bor under tre kilometer fra stationen og 900 meter fra slottet, så det er ikke engang, fordi det er uden for byen."
Søren Balle bor også i Hillerød, og han vil også rigtig gerne have fiber:
"Der ligger også fiberrør, hvor jeg bor. De blev lagt, da vi fik fjernet luftledninger. Jeg så selv kablet, det var ikke tomme rør, men fiberkabler. Et eller andet sted må sidde en ingeniør, som ved, hvorfor kablerne ikke bliver brugt. Det minder om en skandalesag og brug af penge," lyder hans kommentar til Computerworld.
Læs også: Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selv om han har fiberrør i sin forhave
De mange læser-henvendelser bunder i vidt forskellige problemstillinger, hvor forskellige leverandører af den eller eller den anden grund ikke kan levere fiberbredbånd eller bare hurtigt bredbånd i det hele taget.
Bedst bredbånd i sommerhuset
Tom Persson, der bor i Charlottenlund, kan - ligesom Mikkel fra Vanløse - fortælle om en årelang kamp for at få hurtigere bredbånd.
"Til gengæld har vi for to år siden fået gravet fiberbredbånd ned i hele vores sommerhusområde, som virkelig ligger i udkantsdanmark på den sydøstlige del på Als. Så her kan det altså godt lade sig gøre," skriver han.
Læseren Mikkel Moulvad kan også berette, at han har bedre bredbånd i sommerhuset end i boligen på Amager.
Begrænsninger i Brøndhøj
Lasse Nadelmann fra Brønshøj har kun mulighed for at få bredbånd på omkring 8 megabit, da han bor imellem to centraler, "hvilket har gjort, at vi må hive 2 ADSL-linier ind i huset for at kunne klare databehovet."
Han skriver videre om sit bredbånds/TV-setup:
"TV kommer igennem den ene med en Home Trio løsning fra TDC. Efter fire tekniker- besøg har de accepteret, at vi ikke kan få den service, de leverer, og reduceret prisen til det halve. Men surt, at vi skal have to linier for at kunne komme på nettet, imens der ses tv... Udkantsdanmark," skriver han til Computerworld.
Det er langt fra kun i København og på Nordsjælland, at mange drømmer om bedre bredbånd. Eksempelvis skriver Ronnie Buelund fra Aarhus:
Også problemer i Aarhus
"Jeg bor midt i Aarhus i et område der hedder Mølleengen. Der er ingen mulighed for fiber i min ejendom ... Jeg har mulighed for rimelig hurtigt bredbånd via Stofanets kabel-tv - men de kræver samtidig, at jeg betaler for en tv-pakke, hvilket vil sige at mit bredbånd lige nu er hundedyrt, og jeg anvender ikke tv-pakken."
"Så i forhold til snakken om udkantsdanmark og manglende bredbåndsmulighed, så føler jeg at jeg bor i udkanstdanmark midt i en storby," skriver Ronnie fra Aarhus.
Læs også: Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selv om han har fiberrør i sin forhave
Peter Møller fra Skødstrup ved Aarhus skriver også til Computerworld, at han har et uopfyldte ønske om fibernet - selvom han bor i et hus fra 2008 i et nyt boligområde.
Her har Waoo tidligere forhørt sig, om der var tilstrækkelig opbakning til fiber i området - og det endte med det forkerte resultat set med Peter Møllers øjne:
"Den manglende interesse hos flertallet af husstandene kunne jo sagtens skyldes, at alle på det tidspunkt havde fundet andre leverandører af internet, da vi ikke kunne få det ved indflytning."
Fra Hørve i Odsherred skriver Kim Fischer: "... siden 2009 er vi blevet lovet fibernet af SEAS NVE, men det får vi nok aldrig ... Jeg har Fullrate og arbejder også med it privat, og jeg har kun i upload 1,02 Mbps og ned 7,07 Mbps."
Flere beretter også om, at der skam er fiber i deres lokalområde, men af de får besked af leverandørerne om, at der er tale om erhvervsløsninger og ikke løsninger til private.
Samtidig er der mange, der frustrerede over, at der er gravet fiberrør ned, men altså ikke leveres fiberbredbånd alligevel:
"Samme problem her i Bagsværd. Der er gravet føringsrør ned, da de skiftede vejbelysningen og gravede elkablerne ned. Men fiber kan man ikke få, kun kober med max 12/1," skriver Gorm Jørgensen.
Læs også: Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne
Hvordan sikrer vi bedre bredbånd i hele Danmark?
De ovenstående eksempler er kun et uddrag af de mange henvendelser, Computerworld har fået, siden vi bragte historien om Mikkel fra Vanløse, der undrer sig over de manglende muligheder for fiberbredbånd.
Eksemplerne viser, at borgere mange forskellige steder i Danmark stadig drømmer om bedre bredbånd, og at utilfredsheden retter sig mod mange forskellige leverandører rundt omkring i landet.
Ofte er leverandørernes forklaring, at det kræver en vis tilslutning i lokalområdet, før det kan lade sig gøre at levere eksempelvis fiberbredbånd.
Det er et fair argument for kommercielle selskaber, der naturligvis skal kunne tjene investeringerne ind igen.
Omvendt er det på samfundsplan ikke hensigtsmæssigt, at en stor del af danskerne ikke kan få de bredbåndshastigheder, de har brug for.
Deltag i debatten
Computerworld vil derfor gerne starte en debat om, hvordan vi får et bedre bredbånd på tværs af Danmark?
Skal politikerne gribe ind, eller skal markedet selv klare det?
Og hvor hurtigt skal bredbånd egentlig være i dag og i fremtiden, før det er hurtigt nok?
Giv dit besyv med i debatten herunder.
Læs også:
Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selv om han har fiberrør i sin forhave
Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne