En password-manager er et populært og effektivt værktøj, når man som it-bruger skal have et sikkert sted at opbevare alle sine adgangskoder.
På den måde kan man nøjes med at skulle huske ét master password frem for alle adgangskoderne til de forskellige onlinetjenester.
Nu er en af de mest populære password managere imidlertid selv kommet under angreb.
Tjenesten Lastpass skriver på sin blog, at teamet bag har "opdaget og blokeret for mistænkelig aktivitet på netværket."
De krypterede brugerdata er ikke blevet stjålet, og Lastpass-konti er heller ikke blevet tilgået af de forkerte, skriver selskabet.
Samtidig nformeres de mange brugere om, at blandt andet emailadresser til Lastpass-konti, huske-informationer til adgangskoder og ‘autentificerings-hashes' er blevet kompromitteret.
"Vi er sikre på, at vores krypterings-metoder er tilstrækkelig til at beskytte langt størstedelen af brugerne," forklarer Lastpass.
Ikke desto mindre skriver selskabet også:
"Vi kræver, at alle brugere, der logger ind fra en ny enhed eller IP-adresse, først verificerer deres konto via email, medmindre du har slået multifaktor-autentificering til."
"Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning vil vi også give brugerne besked om at opdatere deres master password," lyder det.
Brug en password manager - men med omtanke
Selvom det generelt giver rigtig god mening at anvende en password manager frem for eksempelvis at skrive ens mange adgangskoder ned på en lap papir, er netop password managerens grundlæggende funktion med til at gøre den til et oplagt angrebsmål.
I november kunne vi fortælle, at en trojansk hest ved navn Citadel havde haft held til at kompromittere millioner af computere rundt omkring i verden.
Her blev malwaren udnyttet til at opsnappe ofrenes master-adgangskode til de password managers, som stadig flere anvender til at holde styr på adgangkoder til forskellige tjenester.
Daværende chef for DKCert, Shehzad Ahmad, forklarede i den forbindelse, at man som bruger af en password manager bør tage sine forholdsregler i tilfælde af, at software-løsningen bliver ramt af et angreb.
"Jeg anbefaler, at man bruger password managers, men gør sit bedste for ikke at skrive hele passwordet ud i password manageren," forklarede han - læs alle anbefalingerne her
"Man bruger løsningen og har selvfølgelig en så stærk som mulig adgangskode som master-password til det her program. Og hvis det så kan lade sig gøre, skriver man sine adgangskoder ind, så man kun har en lille del af det password, som man kun selv kender."
"Man kan så huske det ved en en eller anden teknik, man kun selv kender. Men det skal ikke være så avanceret, at man ikke kan huske adgangskoden," lød det videre fra Shehzad Ahmad.
Læs også:
Trojansk hest jagter dine adgangskoder: Sådan kan du forsvare dig
Derfor kan din stærke adgangskode være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide