Den danske it-virksomhed QuickPay blev kort før pinseweekenden ramt af et mindre DDoS-angreb. Det oplyser firmaet på dets Facebook-side.
Samtidig med angrebet modtog virksomheden en mail med krav om at betale en løsesum. Ellers - lød truslen - ville de it-kriminelle starte et massivt angreb, som potentielt kunne lægge virksomhedens hjemmeside og en række online-services ned.
Henover weekenden har QuickPay udsendt en orientering til sine kunder. Her fremgår det blandt andet, at man i tilfælde af et massivt angreb vil gøre, hvad man kan for at holde sine systemer kørende.
Sagen er blevet anmeldt til politiet, som ifølge QuickPay ikke har reageret udover at love, at man vil oprette et sagsnummer, som vil blive tilsendt med posten i løbet af 8-10 dage.
En bølge af angreb
Quickpay er ikke det eneste firma, der er blevet ramt. Hos sikkerhedsfirmaet CSIS fortæller direktør Peter Kruse, at trusler om DDoS-angreb i kombination med krav om løsepenge i form af bitcoins har været voldsomt stigende i løbet af den seneste måned.
"Mønsteret er, at man laver et mindre angreb, der giver en ordenlig forskrækkelse. Det varer omkring en time og følges op med truslen om et lammende DDoS-angreb, som man kan slippe for, hvis man betaler i form af bitcoins," fortæller Peter Kruse.
De løsesummer, som de it-kriminelle kræver, er typisk på nogle få tusind kroner.
"Der er i hvert fald tre aktive grupper, som afpresser firmaer, der lever af at levere en eller anden form for online-service. Der er i særdeleshed én gruppe, der er aktiv. Der er tale om regulær afpresning. Målene for angrebene ser ud til at være vilkårligt valgt, men man går efter online-systemer, som er afgørende for virksomhedernes forretning," siger Peter Kruse.
Advarsel fra DK-CERT
DK-CERT, der holder øje med it-sikkerheden hos forsknings- og uddannelsesinstitutioner, har netop i dag udsendt en advarsel mod de kriminelle banders forsøg på afpresning.
Chefen For DK-CERT, Henrik Larsen, oplyser, at man har kendskab til en anden dansk virksomhed, der har været udsat for forsøg på afpresning via DDoS-angreb. Han ønsker dog ikke at oplyse navnet på virksomheden.
En af de it-bander, som er aktive i angrebene mod danske virksomheder, er kendt internationalt under navnet DD4BC.
Den har ifølge Computerweekly været aktiv i blandt andet Storbritannien og Schweiz, men har først for nylig kastet sig ud i angreb mod danske virksomheder.
Læs også: