Artikel top billede

Arkivfoto: Lars Sundström. (Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Her er regeringens køreplan for de kommende mobilauktioner

Regeringen lægger i et vækstinitiativ vægt på, at områder med mobil- og bredbåndshuller skal lukkes i de kommende frekvensauktioner. Udspillet kunne godt være mere ambitiøst, lyder kritikken.

"Regeringen vil ved de kommende frekvensauktioner stille mere ambitiøse dækningskrav end tidligere."

Sådan lyder første sætning i det vækstinitiativ, som SR-regeringen har meldt ud om de kommende mobilauktioner for henholdsvis 1800 MHz-, 900 MHz- og 700 MHz-områderne.

"Regeringen vil fra auktion til auktion, som minimum stille dækningskrav der sikrer de 10 procent dårligst dækkede områder en markant bedre dækning. Det skal markant nedbringe antallet af mobil- og bredbåndshuller i Danmark," lyder det i vækstudspillet, som fortsætter således:

"Hidtil har dækningskrav alene baseret sig på postnumre med dårlig dækning. I de kommende auktioner vil regeringen derfor målrette dækningskravene inden for de enkelte postnumre, så de mere præcist kommer dem til gode, der rent faktisk oplever dårlig dækning."

Samtidig forlyder det, at regeringen vil forsøge at forhandle sig til rette med Kommunernes Landsforening (KL) om, at kommunerne i højere grad skal benytte dækningskrav, når teleselskaberne vil opstille deres master.

Kører mellem 2016 og 2019

Mere konkret skal 1800 Mhz-auktionen løbe af stablen i 2016, og i den forbindelse er regeringen i gang med at undersøge, hvor højt barren skal sættes for dækningskrav.

Den langtrækkende frekvenstyper som 900 MHz-auktionen forventes at være klargjort til 2018, mens 700 Mhz-auktionstidspunkt er indtil videre sat til enten 2018 eller 2019.

Hos it- og telebrancheforeningen IT-Branchen hilser man udspillet velkomment med en løftet pegefinger om at dækningskravene stilles intelligent.

Det skyldes, at der eksempelvis i 1800 Mhz- og i 700 Mhz-båndet er stor forskel på både rækkevidde og datahåndtering, hvorfor man ikke kan stille samme krav til de to frekvensområder.

Samtidig er IT-Branchen også kritisk over for regeringens såkaldte ambitiøse mål om dækningskrav.

"I IT-Branchen havde vi gerne set, at regeringen havde været endnu mere ambitiøs og ladet nogle af de rigtigt mange penge, som teleindustrien betaler i forbindelse med frekvensauktionerne, gå til at supplere dækning de få steder, hvor den markedsdrevne udvikling aldrig vil kunne sikre fuld dækning," lyder det i en kommentar fra IT-Branchen.

Krav bliver dyrt for kommunerne

I telebranchens talerør, Teleindustrien, er Jakob Willer langt henad vejen på linje med IT-Branchen.

"Vi vil også gerne have øremærket provenuet fra auktionerne til de områder, hvor der ikke er en kommerciel interesse. Vi vil jo hellere bruge vores penge på at bygge netværk frem for at lægge dem i statskassen," siger han til Computerworld.

I den forbindelse hælder han mod Venstres forslag på området, der i grove træk går ud på at afsætte 300 millioner kroner til en bredbåndsfond, som så kan udpege og lappe mobil- og bredbåndshullerne i det ganske land.

Han synes dog, at det er ganske fornuftigt, at regeringen vil stille dækningskrav i forbindelse med auktionerne, så ingen kommer bagefter og brokker sig over, at visse områder ikke bliver dækket.

"Hvad så de 10 procent dårligst dækkede områder helt præcis dækker over, må vi jo se i det endelige auktionsmateriale. Og så skal både regeringen vide, at jo flere krav man stiller, des mindre interesse er der fra teleselskabernes side, og des dyrere bliver det for kommunerne," siger Jakob Willer.

Læs også:

5G-auktionerne kan blive helt anderledes: Sådan skal fremtidens mobilnet sikres

KL: Staten skummer stadig fløden på gamle mobil-auktioner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering