Længe har Nokia stået som fuldstændig urørlig på førstepladsen over verdens største producenter af mobiltelefoner. Selv om førstepladsen endnu ikke er truet - Nokia sælger stadig mere end hver tredje af verdens mobiltelefoner - så er det urørlige gået af finnerne.
Aktiekursen falder, fordi de finske designere har satset forkert, og konkurrenterne har haft mere held med at sende mobiltelefoner med kameraer, Bluetooth og anden avanceret teknologi hurtigt på markedet.
I fredags kom koreanske Samsung med et fint regnskab, samtidig med at Nokia måtte nedjustere prognoserne for sit salg. I dag er det Sony Ericsson, som understreger, at selskabet buldrer derudaf for at indhente finnerne.
Kunderne er vilde med det svensk-japanske joint ventures kameratelefoner. Det første til, at Sony Ericsson solgte 63 procent flere telefoner i årets første tre måneder end i samme periode sidste år, så det samlede salg landede på 8,8 millioner mobiltelefoner.
Også Nokia kan stadig sælge mange telefoner, men mest de billige modeller. Derimod får Sony Ericsson stadig mere for sine telefoner, for omsætningen steg 66 procent til godt 10 milliarder kroner. Det er en lille tilbagegang i forhold til fjerde kvartal sidste år, men det er bedre, end analytikerne havde regnet med.
Det samme kan i den grad siges om overskuddet, som endte på 621 millioner kroner i de første tre måneder af året. Samme periode sidste år gav et minus på 855 millioner kroner.
Sony Ericsson taler modsat Nokia om "favorable markedsbetingelser" i år og sætter trumf på optimismen ved at hæve estimatet for, hvor mange mobiltelefoner der i alt bliver solgt i hele verden i år, fra 520 til 550 millioner.
Samtidig er der stadig rapporter om, at Sony Ericsson har svært ved at levere tilstrækkeligt mange mobiltelefoner til de kamera-sultne kunder. Får selskabet styr på produktionen, er der derfor grund til at tro, at salget kan stige yderligere.
Sony og Ericsson slog deres udvikling og produktion af mobiltelefoner sammen i 2001. De første mange regnskaber bød på milliardtab, men de seneste tre kvartaler har der været overskud.