Det seneste år er kursen på amerikanske dollar steget med mere end 30 procent. Det gør det markant dyrere for danske kunder at købe både hardware, software og en stribe andre it-ydelser.
Dollaren er den mest populære valuta, når indkøb hos de globale producenter skal afregnes. Så når kursen på dollar ryger i vejret, bliver den enkelte vare tilsvarende dyrere.
Så sent som i sidste uge tog Apple konsekvensen af den stigende dollarkurs og hævede sine europæiske onlinepriser med omkring ti procent.
Men den dyre dollar er ikke kun et problem for Apples kunder. Også salget af it til erhvervslivet er presset af den stigende dollarkurs, og både blandt producenter, distributører og forhandlere er der enighed om, at regningen for dollarens himmelflugt i langt de fleste tilfælde ender hos kunderne.
"Alle led i denne her kæde bliver påvirket, men i sidste ende er det kunden, der betaler," lyder det fra områdedirektør Morten Grønnebæk fra KMD, der er en af Danmarks største it-leverandører.
Det er de færreste i branchen, som har lyst til at tale højt om priser og sætte tal på, hvor meget den stigende dollar koster kunderne.
Flere producenter, som Computerworld har talt med, ønsker ikke at udtale sig. Frygten er, at for meget opmærksomhed om emnet kan få kunderne til at udskyde planlagte indkøb eller helt aflyse deres ordrer.
Prisaftaler kan ramme leverandøren
Men de internationale it-leverandører kan også selv komme i klemme. Det sker, hvis en kunde har fået en specialpris - såkaldte bids - i danske kroner, og dollarkursen så stiger inden ordren bliver leveret. Det problem rammer både hardware- og softwareproducenter.
En kilde i branchen fortæller, at det især er dollarkursens udvikling det seneste halve år, der har givet producenter og andre leverandører problemer.
"Der, hvor vi typisk kommer i klemme, er, når tingene bliver dyrere. Det har gjort ondt i Q4 (fjerde kvartal 2014, red.), hvor dollaren har taget et voldsomt spring. Hvis en virksomhed overvejer, om man skal gennemføre en investering, og så priserne pludselig stiger fem eller ti procent over en weekend, så er der nogle kunder, der vælger at udskyde deres investeringer," siger kilden.
Hos KMD bekræfter Morten Grønnebæk, at voldsomme udsving i valutakurserne er en indbygget risiko i en it-forretning. Frygten er, at en permanent høj dollarkurs kan få virksomhederne til at blive mere tilbageholdende med at købe ind.
"Vi er da kede af udsvingene, ligesom alle andre er det. Der er ingen tvivl om, at vi bærer vores del af regningen for det her. Men det er jo også udtryk for at verdensøkonomien igen er på vej fremad og det er jo positivt i det lange løb," siger Morten Grønnebæk.
"Vi kan ikke se det endnu på vores salgstal, men hvis dollaren fortsætter sin himmelflugt, vil jeg da ikke udelukke at det vil få en betydning," siger han.
Han fortæller, at KMD løbende justerer sine priser på hardware og software. Der sker typisk med et interval på mellem en til to uger. Mulighederne for at skrue på priserne er forskellige afhængigt af hvilken aftale KMD har med den enkelte kunder, fortæller han.
Læs også: