Orange tabte en halv milliard i Danmark

Mobilselskabet Orange kom ud med et nyt stort tab i Danmark sidste år på en halv milliard kroner. For første gang er der dog overskud før afskrivninger, og direktøren finder det ikke længere relevant at tale om at blive købt op eller fusionere.

Kan en direktør være glad, når hans selskab lige har tabt en halv milliard kroner? For Richard Moat, administrerende direktør for Orange i Danmark, er svaret ikke ligetil.

- Jeg kan lide at være direktør her, men jeg ville da foretrække at lede et selskab, som ikke giver underskud, lyder hans formulering.

Selve underskuddet på 507 millioner kroner er lige så dobbelttydigt som direktørens svar. På den ene side er det en ordentlig bunke penge.

På den anden side er det mindre end de 812 millioner kroner, som Orange tabte i 2002 og meget mindre end den gode milliard kroner, som det franskejede selskab satte til året før.

Stor gæld

Samtidig kan Richard Moat glæde sig over, at det er lykkedes at skabe et overskud på 327 millioner kroner før afskrivninger og renter. Men med en gæld til moderselskabet på fire milliarder kroner, der hovedsageligt er brugt til investeringer, er det også to betragtelige poster.

De kunne endda have været endnu større, hvis Orange var begyndt at afskrive på sin danske 3G-licens til 950 millioner kroner. Det er endnu ikke sket, hvilket dog ifølge Richard Moat er helt normalt.

Det er ikke til at lokke ud af direktøren, om Orange kommer til at give overskud i år, men han lover, at fremgangen vil fortsætte.

- Jeg kan ikke udrette mirakler

Derimod er der ikke umiddelbart nogen udsigt til, at Orange kan forrente den investering på fire milliarder kroner, som er foretaget i Danmark, et løfte som hans forgænger, Monique Moullé-Zetterström ellers holdt fast på.

- Jeg gør alt, hvad jeg kan, for at forretningen bevæger sig i den rigtige retning. Men jeg kan ikke udrette mirakler, som Richard Moat udtrykker det.

Orange A/S Årsregnskab
Millioner kroner20032002
Omsætning1.9231.713
Resultat af primær drift (EBIT)-292-552
Resultat før skat -507-812
Resultat-507-812
Egenkapital-1.987-1.480
Antal ansatte7971.084
Han tilføjer, at Oranges fremgang betyder, at det ikke længere er relevant at tale om, at selskabet er nødt til at slå sig sammen med en konkurrent for at få økonomien til at hænge sammen.

- Jo bedre vi gør det, jo mindre sandsynligt er det, at vi vil indgå i en konsolidering, siger Orange-direktøren.

Han mener dog, at i hvert fald nogle af de mindre mobilselskaber herhjemme står foran at blive opslugt, men Orange vil ikke selv være at finde blandt køberne.

- Vi har intet ønske om at opkøbe herhjemme, konstaterer Richard Moat.

Fortsat forbehold

Han må for tredje gang i træk aflevere et regnskab, hvor revisorerne er nødt til at råbe vagt i gevær, fordi der er brug for flere penge til at drive forretningen videre. Advarselslamperne blinker dog ikke så kraftigt som i de to foregående år, og Richard Moat betragter det som en formalitet at få France Telecom til at fremskaffe de 490 millioner kroner, som der bliver brug for i år. Han henviser blandt andet til, at det trods forbeholdene gik fint de to foregående år.

Oranges danske selskab har den danske stat og en række institutionelle investorer som mindretalsaktionærer. De har lagt sag an mod Orange, som de mener, der vil købe deres aktier til spotpris. Omvendt anklager France Telecom staten og de andre mindretalsaktionærer for at forsøge at få en ublu pris for deres aktier.

Staten og de andre mindretalsaktionærer har trukket deres repræsentanter ud af selskabets bestyrelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere