Artikel top billede

Aftale på plads: Disse fire it-områder skal løfte væksten i hele Danmark

Christiansborgs politikere har vedtaget fire punkter inden for it og teleområdet, der skal løfte Danmarks vækst betydeligt i de kommende år. Læs her, hvad du kan forvente på it-vækstfronten.

SR-Regeringen har sammen med de øvrige partier på Christiansborg forhandlet en stor it- og tele-aftale på plads, der skal bidrage til væksten i hele Danmark.

I planen fremgår det, at væksten i it- og telebranchen med 80.000 ansatte og en omsætning på 173 milliarder kroner skal smitte af på resten af erhvervslivet.

"Danmark har et relativt stærkt udgangspunkt for at udnytte de nye digitale muligheder, hvilket senest blev afspejlet ved Danmarks topplacering i EU's digitale landeindeks," lyder det indledningsvist i aftalen om it-vækstplanen i Danmark.

Planen kommer godt et år efter, at Computerworld kunne afsløre de første dybe spadestik i et udkast med et væld af vækst-forslag, som nu destilleret ned til fire konkrete områder, der skal sikre den digitale vækst. 

De fire punkter

Første punkt i aftalen er åbningen af 700 MHz-frekvensbåndet til mobiltelefoni i 2020, hvor der senest i 2019 skal afholdes auktioner med henblik på at få skudt mobil- og internettet ud over hele det ganske land.

Målgruppen for 700 MHz-båndet er de borgere og virksomheder, der i dag slås med få signaler igennem på deres mobiltelefoner og computere.

Dernæst indeholder aftalen styrkelse af it- og databrugen brugen ude i de danske virksomheder.

"Der er behov for at skabe et digitaliseringsløft i dansk erhvervsliv gennem initiativer, der understøtter, at endnu flere virksomheder udnytter deres digitale potentiale for eksempel gennem øget e-handel og brug af Big Data," hedder det i den politiske aftale.

Politikerne skriver blandt andet i deres aftaletekst, at branchepartnerskaberne skal styrkes.

"Der indgås et branchepartnerskab på detail- og engrosområdet med relevante organisationer, der skal fremme forståelsen for og udnyttelsen af de digitale muligheder inden for detail- og engroshandlen i Danmark, herunder e-handel, integration af salgskanaler, Big Data og eksport via e-handel."

Politikerne afsætter små 20 millioner til en række forskellige initiativer, der rækker lige fra erhvervspartnerskaber med big data-udnyttelse for øje over smart city-initiativer til digitaliseringspartnerskaber på transportområdet.

Sikkerhed i væksten

Tredje punkt i aftalen er digital sikkerhed.

"En høj it-sikkerhed og ansvarlig dataudnyttelse vil i stigende grad kunne blive et væsentligt konkurrenceparameter for danske virksomheder," lyder det ligefremt i aftaleteksten.

Konkret nedsætter politikerne et virksomhedsråd for it-sikkerhed, der løbende skal fange erfaringerne fra både offentlige og private organisationer, så it-sikkerheden over en bred kam kan styrkes.

"Virksomhedsrådet for it-sikkerhed får til opgave at udvikle løsningsforslag, retningslinjer og værktøjer samt komme med anbefalinger til erhvervs- og vækstministeren og erhvervslivet på områder, der understøtter erhvervslivets it-sikkerhed," skriver politikerne i deres aftale.

Rådet får to millioner kroner til sin opstartsfase, når det skal samles af repræsentanter fra eksempelvis it-virksomheder, brancheorganisationer, sikkerhedseksperter, Dansk Standard og relevante offentlige myndigheder.

Skab klogere it-folk

Også de digitale kompetencer og brugen af læremidler skal styrkes, da undersøgelser viser, at op mod 40 procent af det danske erhvervsliv ikke har de it-kompetencer, som de behøver.

"Danske virksomheder har behov for adgang til de relevante digitale kompetencer for at kunne udnytte mulighederne i it og data. Der er derfor behov for at styrke uddannelses-institutionernes viden om nuværende og fremtidige digitale kompetencebehov i erhvervslivet for at sikre en bedre sammenhæng til virksomhedernes efterspørgsel," hedder det i aftalen.

Udover fokus på at få uddannet flere it-kompetente danskere sender politikerne 40 millioner kroner udviklingen af innovative digitale læremidler, der kommer fra puljen på en halv milliard kroner, som blev forhandlet på plads med kommunerne sidste år.

Du kan selv finde og læse aftaleteksten i Danmarks nye, store digitale vækstplan på Erhvervs- og Vækstministeriets hjemmeside.

Læs også:
Slut med dårligt signal i Udkantsdanmark: 700 Mhz-båndet åbnes for mobiltelefoni

Statens store it-plan får en gyser-afgørelse i slutningen af 2015




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren