Verdens største pc-producenter, Hewlett-Packard og Dell, har opgivet at vente på nogle udgaver af Intels seneste Pentium 4-version, Prescott.
Intel kan simpelthen ikke følge med efterspørgslen på chippen, og derfor må Dell og Hewlett-Packards kunder foreløbig indstille sig på at nøjes med den ældre Pentium 4-arkitektur Northwood.
Ifølge Computerworld Onlines svenske søstermedie, idg.se, er det normalt, at der er mangel på nye processorer, lige når de bliver frigivet. Men nu har Prescott-designet været markedsført i to måneder, og det er usædvanligt længe med mangel på chippen.
Intel producerer stadig Northwood-udgaverne af Pentium 4, fordi den nye Prescott skal produceres på andre fabrikker. Den bygger på 90 nanometer-teknologi, hvor transistorerne ligger ekstra tæt.
Derfor er den nye chip faktisk billigere at fremstille, selv om den er en smule hurtigere end Northwood. De to udgaver af Pentium 4 fås med samme clockfrekvens, så den øgede hastighed skyldes anderledes design og frem for alt en større intern hukommelse, cache.
Manglen kommer, selv om Intel i forbindelse med offentliggørelsen af sit seneste kvartalsregnskab pointerede, at de nye fabrikker, der også benytter større silicium-plader, faktisk producerer flere processorer end forventet. Der løber dog også andet gennem samlebåndene end Prescott.
I det hele taget for manglen på en enkelt chip næppe Intel til at ryste i bukserne. Trods en milliarderstatning til Intergraph lykkedes det Intel næsten at fordoble sit kvartalsoverskud til 11 milliarder kroner. Intel mener, at virksomhederne nu endeligt har skruet op for it-budgetterne.
Intel sælger fire ud af fem processorer til pc'er verden over, og det er en lukrativ forretning. Den står for 86 procent af omsætningen på 52 milliarder kroner og for mere end hele overskuddet.
Intel kæmper nemlig med den resterende forretning, som fremstiller chip og hukommelse til netværksudstyr. Det er den, som danske Giga er en del af. Netværksforretningen gav driftsunderskud på 1,4 milliarder kroner.