Mangel på hurtige Intel-processorer

Verdens største chipproducent, Intel, kan ikke følge med efterspørgslen på sin nye Prescott-chip. Det betyder, at verdens største pc-producenter er nødt til at levere den ældre og langsommere Pentium 4, Northwood. Forsinkelsen har dog ingen betydning for Intels overskud, som vokser hurtigt.

Verdens største pc-producenter, Hewlett-Packard og Dell, har opgivet at vente på nogle udgaver af Intels seneste Pentium 4-version, Prescott.

Intel kan simpelthen ikke følge med efterspørgslen på chippen, og derfor må Dell og Hewlett-Packards kunder foreløbig indstille sig på at nøjes med den ældre Pentium 4-arkitektur Northwood.

Ifølge Computerworld Onlines svenske søstermedie, idg.se, er det normalt, at der er mangel på nye processorer, lige når de bliver frigivet. Men nu har Prescott-designet været markedsført i to måneder, og det er usædvanligt længe med mangel på chippen.

Intel producerer stadig Northwood-udgaverne af Pentium 4, fordi den nye Prescott skal produceres på andre fabrikker. Den bygger på 90 nanometer-teknologi, hvor transistorerne ligger ekstra tæt.

Derfor er den nye chip faktisk billigere at fremstille, selv om den er en smule hurtigere end Northwood. De to udgaver af Pentium 4 fås med samme clockfrekvens, så den øgede hastighed skyldes anderledes design og frem for alt en større intern hukommelse, cache.

Manglen kommer, selv om Intel i forbindelse med offentliggørelsen af sit seneste kvartalsregnskab pointerede, at de nye fabrikker, der også benytter større silicium-plader, faktisk producerer flere processorer end forventet. Der løber dog også andet gennem samlebåndene end Prescott.

I det hele taget for manglen på en enkelt chip næppe Intel til at ryste i bukserne. Trods en milliarderstatning til Intergraph lykkedes det Intel næsten at fordoble sit kvartalsoverskud til 11 milliarder kroner. Intel mener, at virksomhederne nu endeligt har skruet op for it-budgetterne.

Intel sælger fire ud af fem processorer til pc'er verden over, og det er en lukrativ forretning. Den står for 86 procent af omsætningen på 52 milliarder kroner og for mere end hele overskuddet.

Intel kæmper nemlig med den resterende forretning, som fremstiller chip og hukommelse til netværksudstyr. Det er den, som danske Giga er en del af. Netværksforretningen gav driftsunderskud på 1,4 milliarder kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere