Artikel top billede

Danmark udsat for hundredevis af alvorlige hackerangreb

Danmark bliver ofte angrebet af fremmede magter på nettet, og industrispionage er et af hovedformålene med angrebene.

Opdaterede tal fra myndigheden Center for Cybersikkerhed afslører, at den danske stat på næsten på daglig basis er udsat for hackerangreb.

Flere hundrede af disse angreb betegnes som 'alvorlige'.

"Center for Cybersikkerheds netsikkerhedstjeneste (tidligere GovCERT) har fra 2010 til 2014 registreret mere end 1.200 sikkerhedshændelser. Vi vurderer, at cirka en fjerdedel af sikkerhedshændelserne har været alvorlige," forklarer Center for Cybersikkerheds chef Thomas Lund-Sørensen til Computerworld.

Samtidig er det værd at notere sig, at da Center for Cybersikkerhed 'kun' servicerer omkring 35 statslige myndigheder og virksomheder, er angrebstallet på 1.200 registrerede angreb over fire år kun toppen af isbjerget.

Den store trussel: APT
De 1.200 angreb på fire år svarer i gennemsnit til, at der i har været 300 årlige angreb mod Center for Cybersikkerheds kunder, som hovedsageligt består af ministerier og enkelte private kunder.

I gennemsnit over den firårige periode er det altså lige knap 100 angreb årligt, der betegnes som alvorlige.

"De alvorlige sikkerhedshændelser omfatter blandt andet overbelastningsangreb, som eksempelvis DDoS-angreb, og en særlig avanceret, målrettet og vedholdende cyberangrebstype, der kaldes APT-angreb," lyder fra Thomas Lund-Sørensen.

Her står APT for Advanced Persistent Threat, som du kan læse mere om her.

Statslige angreb mod Danmark

Når der er APT-angreb på radaren, så er sjældent tale om drengestreger ifølge Center for Cybersikkerhed, som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste under Forsvarsministeriet.

"APT-angreb sker oftest med den hensigt at udøve spionage og særligt industrispionage. Det er vores vurdering, at det ofte er statssponserede aktører, der står bag APT-angreb," lyder det fra centerchef Thomas Lund-Sørensen.

Hvilke stater, der eventuelt står bag angrebene, og med hvilke formål, ønsker Center for Cybersikkerhed ikke at gå i detaljer med.

Det samlede antal hackerangreb rettet mod Danmark er derfor stadig ukendt, da virksomhederne (endnu) ikke er tvunget til at rapportere om, hvis de er blevet hacket.

27 modtræk og en halv milliard

Før jul lancerede regeringen et af flere modtræk mod de mange og støt stigende antal cyberangreb fra både amatører og professionelle hackere rettet mod Danmark.

Det drejer sig om 27 konkrete initiativer til, hvordan man kan øge sin cybersikkerhed og styrke beskyttelsen mod angrebene.

Derudover har Forsvaret fået bevilliget 465 millioner kroner frem mod 2017 til at styrke sine cyber-ressourcer, hvilket ifølge dagbladet Politiken blandt andet drejer sig om opbygningen af en ' offensiv dansk cyberangrebskapacitet'. 

Det betyder altså, at Danmark inden for ganske få skal være bedre til at modstå angrebene, men også være i stand til at slå igen mod angriberne.

Her er der blandt andet fokus på beskyttelse af SCADA-systemer, som er de computersystemer, der blandt andet varetager vores strøm-, vand- og varmeforsyninger.

Hvordan disse angrebsvåben skal benyttes, er der endnu ingen klarhed over i Folketinget, ifølge dagbladet Politiken.

Læs også:

Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere