Artikel top billede

Pia Kjærsgaard mener, at digital post skal indfases ad frivillighedens navn. Foto: Carsten Lundager.

Pia Kjærsgaard: Frygter digital post bliver næste store it-skandale

Interview: En af Folketingets mest markante politikere, Pia Kjærsgaard, har i de seneste uger kritiseret digital post hårdt. Hvad er hun egentlig bange for i den nye digitale virkelighed, spørger vi hende.

Når Dansk Folkeparti-politikeren Pia Kjærsgaard modtager meddelelser fra det offentlige, som hun skal logge ind og tjekke med sit NemID, er der to muligheder.

"Enten finder jeg min huskeseddel frem, så jeg kan huske, hvad jeg skal trykke på, og hvor jeg skal kigge henne. Ellers kalder jeg på min mand," fortæller hun til Computerworld.

Måske er det ikke så underligt, at værdiordføreren fra Danmarks tredjestørste parti i den seneste tid har raslet med sablen, efter tvangsdigitaliseringen af danskerne gik ind i en ny og mere omfattende fase med introduktionen af digital post.

Ældre føler sig forlegne

I slutningen af sidste uge udfordrede hun således finansminister Bjarne Corydon (S) omkring den digitale posts tvangsordning, som hun mener, er forkert skruet sammen både i kravene til borgerne og på den økonomiske bundlinje.

"Debatten med ministeren var desværre helt forudsigelig, og det kom der ikke det store ud af. Jeg har ikke spor imod indførelsen af digital post, men jeg mener, det skal være et tilvalg og ikke et fravalg af andre muligheder," fortæller Pia Kjærsgaard til Computerworld.

Borgerne kan jo fritages fra digital post, hvis de ansøger om det. Så hvad var der egentlig at diskutere?

"Jeg mener ikke, det er rimeligt, at borgerne skal op på borgerservicecentret og bede om fritagelse. Især mange ældre føler sig forlegne ved at skulle bede om den slags."

Tror ikke på besparelserne

Vi skal jo som nation i gang med at digitalisere den offentlige sektor og starte et sted, så vi ikke kører et parløb mellem digitale og analoge systemer. Ellers sparer vi vel ikke den lovede milliard kroner?

"Faktisk tror jeg ikke et øjeblik på, at vi opnår den nok så omtalte milliard kroner. For når vi selv skal slå op i systemerne for at kigge efter sygehusindkaldelser og andre livsnødvendige ting, er det jo langtfra sikkert, at alle får gjort det. Det gælder egentlig både unge og gamle. De får simpelthen ikke fulgt med."

"Jeg frygter derfor, at digital post kan ende som endnu en af de offentlige it-skandaler, som Statsrevisorerne inden for få år skal i gang med at kigge efter i sømmene. Jeg er ikke glad for tvangen, det er jeg simpelthen ikke."

Vi er ellers en it-nation, hvor folk hellere end gerne bruger tjenester som Facebook og Google i stor stil, så hvorfor kunne den begejstring ikke overføres til de offentlige services?

"Den omfattende brug af it-værktøjer gælder ikke alle, og vi skal ikke efterlade nogen i stikken."

Alle har vel været it-analfabeter engang, men så lærer man stille og roligt at beherske en computer henad vejen. Tror du ikke, at dette også gælder borgerne?

"Jeg er selv en ældre dame, men der er altså stor forskel på, hvad jeg som folketingspolitiker har været tvunget til at lære i de sidste 10-15 år på min egen computer og iPad, og så en 82årig kræftpatient, der aldrig har ejet en computer, og som skal til at starte på at lære om it nu."

Hvad ville du selv gøre?

Er du generelt imod digitaliseringen, siden du har gjort digital post til en af dine mærkesager?

"Nej, slet ikke. Digitaliseringen er bestemt en god ting, selvom den gør mange afhængige af eksempelvis sociale medier. Det er smart, at vi kan finde informationer på nettet og udnytte det til at kommunikere med. Men man bør jo bare have tænkt på, at det ikke gælder alle."

Hvis du nu var den ansvarlige minister, hvordan ville du så selv have rullet den digitale post ud til danskerne?

"Det skulle være frivilligt, for på den ene side er det sikkert en stor lettelse for rigtig mange danskere, mens det kniber for andre. Som sagt skal jeg selv lige kigge på min huskeseddel, så jeg kan huske, hvad jeg skal trykke ind af numre."

Læs også:
Usability-ekspert: Her er ni problemer med digital post

Frygt for svindelmails tvinger Skat over på Digital Post




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering