Omkring 2008 skyllede et nyt begreb ind over it-verdenen.
Cloud computing hed fænomenet, som siden har vokset sig større og stærkere hos den professionelle garde af danske it-brugere og virksomheder.
Men hvor mange danskere anvender egentlig cloud computing?
Det har Danmarks Statistik undersøgt i sin publikation 'It-anvendelse i befolkningen 2014'.
Her viser det sig, at 44 procent af online-danskere i alderen 16 til 74 år har gemt dokumenter på cloud-tjenester svarende til omkring 1,8 millioner danskere.
Ud af denne gruppe er det blot 19 procent svarende til knap 350.000, der betaler til cloud-tjenester som Dropbox og Amazon Cloud Drive, fremgår det af tallene hos Danmarks Statistik.
IDC: Folkeligt gennembrud
Computerworld har forelagt tallene for research manager Anders Elbak hos it-analysehuset IDC Nordic.
"Jeg mener godt, at man kan tale om et folkeligt gennembrud for cloud computing," siger han.
Anders Elbak mener desuden, at andelen af betalende cloud-brugere er 'meget pænt', da de gratis services hele tiden udvider deres lagerplads til brugerne.
"Sammenligner man med streamingtjenester som Spotify og Netflix, ser man jo, at der er stor betalingsvillighed, forudsat at produkterne opfylder et reelt behov," forklarer han.
Fordele og ulemper i skyen
Ikke overraskende er det den unge del af befolkningen, som oftest gør brug af internettets cloudtjenester.
To ud af tre mellem 16 og 34 år bruger cloudtjenester, mens det kun er hver femte i den ældre del af befolkningen, fremgår det af rapporten fra Danmarks Statistik.
De danske cloudbrugere fremhæver især tilgangen af filer fra forskellige enheder som den store gevinst ved clouds. Også beskyttelse mod tab af data og muligheder for at dele filer nævnes blandt de væsentligste årsager til at benytte sky-tjenester.
På den negative front fremhæver mere end hver tredje bruger, at hastigheden på tjenesterne er for langsom, at filformater på tværs af enheder ikke er kompatible, mens en tredjedel har haft tekniske serverproblemer i skyerne.
Cloudtjenesterne halter samtidig stadig langt bagefter e-mails, som 93 procent af den danske internetbefolkning ofte bruger.
65 procent benytter vedhæftede filer i mails som deres måde at dele filer på, mens det kun er 30 procent, der benytter clouds til at dele filerne med.
Læs også:
Vedhæftede filer eller ren cloud: Tør du bruge Microsofts nye mail-funktion?