Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Mini-computer fra Gigabyte har overraskende meget kraft

Gigabyte's Brix Pro (GB-BXi7-4770R) har overraskende meget kraft i så lille et chassis, men størrelsen giver også problemer.

Stationære computere har altid været en stor klods, som har fyldt det meste af benpladsen under et skrivebord.

Men en ny trend med mini-computere har trængt sig frem de sidste par år, hvor blandt kan nævnes Apples Mac Mini, Intels NUC og Gigabytes BRIX-maskiner.

Førhen var mini-computerne kun brugt som medie-maskiner eller som begyndermaskiner til mormor, hvis eneste behov er lige netop at kunne gå på nettet.

De nyere generationer har de seneste år givet mini-maskinerne et helt andet ry.

På relativ lidt plads er der mulighed for at lave et bæst af en computer, som sagtens kan bruges til fornuftigt arbejde - og endda med heftig meget kraft bag.

Vi har testet Gigabytes mini-computer - nærmere bestemt Gigabyte BRIX Pro BXi7-4770R, som er en i7 Intel-model med tilhørende Intel Iris Pro Graphic 5200.

Sidstnævnte er Intels nyeste onboardgrafik-chip, som eftersigende kan udføre magi på relativt lidt plads og uden at det hele smelter sammen under overophedning.

Mange af de kommende ultrabooks vi kommer til at se i de kommende måneder har blandt andet den nyeste form for Iris-grafik i sig - deriblandt de nyeste Macbook Pros uden dedikeret grafikkort (tidlig efterår 2014).

Den største forskel på BRIX og de andre maskiner i samme kategori er nok, at man med BRIX selv skal købe og installere harddisk, ram og styresystem.

Til gengæld er chassis og kerne relativ billig, så har man allerede det resterende til at ligge, så har man hurtigt samlet en færdig computer.

Og hvis ikke er det jo en god mulighed for selv at bestemme, hvor dyr computeren skal være, og hvad den skal kunne i forhold til mængden af ram og lagerplads.

Design

BRIX har en fysisk størrelse på 62 x 111,4 x 114,4 millimeter, og har på den måde den samme bredde og dybde som Intels NUC mini-maskine, men er dobbelt så høj.

Højden bliver dog godtgjort ved den voldsomme processor, som sidder inde i det let skinnende kabinet.

Kabinettet er en fedtfingermagnet, men derfor er den stadig meget flot og tager ikke meget opmærksomhed på et skrivebord - ud over det faktum, at der står et fuldt fungerende powerhouse af en computer på mit bord på størrelse med en ældre LEGO-madkasse.

"Min kæreste ville ligefrem lade mig have den der til at stå i stuen", var en af kommentarerne fra en af de andre journalister, da han måbende gik forbi den Sorte Hævner, som den hurtigt blev døbt.

Enig. Det sorte metal brydes kun af gennemsigtige gitre til udluftning og fronten har kun to USB 3.0 og et Mini-jack stik, som har et charmerende rødt lys, når der ikke er et stik isat.

Ovenpå sidder der en enkelt knap i form af en rund standby-knap, som afgiver et svagt blåt lys, når computeren er tændt. Knappen sidder desværre lidt tæt på kanten, og den virker meget følsom, da jeg gentagende gange ramte den ved en fejl, når jeg skulle isætte headset eller USB-sticks.

Til gengæld går computeren lynhurtigt i stand by og starter mindst lige så hurtigt op igen. Jeg gjorde det gentagende gange for at se, hvor hurtigt det gik, og resultatet var imponerende. Cirka et sekund til at gå i dvale og og ikke mere end 3-5 sekunder til opstart.

Bærbarstørrelse

Hele computeren er bygget op af bærbar-interiørhvilket resulterer i den lille størrelse. Den er større end den tidligere nævnte NUC-computer fra Intel, hvilket giver lidt mere rum til hardware, som vi kommer til om lidt.

Computeren bruger blandt andet 2,5 tommer SSD, SO DIMM ram-stænger og mSATA-hukommelse.

Men den lille størrelse betyder også, at den meget hurtigt opbygger en del varme. BRIX' metalchassis får hurtigt en varm følelse ved normal brug, og den begynder meget hurtigt at give lyd fra sig i forhold til andre computere med præcis det samme inventar. Du vil uden tvivl lægge mere mærke til BRIX'ens hvæsen, end du har gjort med tidligere workstations.

Den kørte Bioshock Infinite, samtidig med en FHD-video på en 1.440p skærm, og 20 tabs åbne i Chrome (mest memory-slugende browser der er). Det fik den til at begyndte med at hvæse. Den larmer en del, når du virkelig presser den, men i det daglige er det slet ikke så generende.

Blæseren i computeren er selvfølgelig af en mindre slags, hvilket giver en højere tone, når luften blæses ud end på andre desktops. Det giver en lidt uvant og mere bemærkelsesværdig lyd.

Performance

Når vi nu snakker om lyden, når den er presset, så lad os snakke om performance. For der er vanvittigt meget kraft i den lille computer.

Den kan køre Bioshock Infinite-spillet på lav grafik-indstilling uden nogen problemer overhovedet, og kunne endda sættes op til medium-indstillinger, hvor det stadig var nogenlunde spilbart. Opløsningen var sat til 1080p. Da vi forsøgte at køre den op i 1.440p kunne man godt mærke, at der var en øvre grænse. Den kunne dog også køre Indesign, Photoshop og store Excel-ark uden nogen former for problemer.

Det eneste problem vi stødte på var, da computeren stoppede Bioshock fordi den havde brugt al computerens hukommelse (RAM) under min stresstest.

På den testmodel, som vi fik stillet til rådighed, medfulgte der kun 4 gigabyte ram, men alt efter hvilket styresystem, du installerer, understøtter BRIX'en op til 16 gigabyte - meget mere end rigeligt til arbejdsopgaver på sådan en computer.

Prisen...

Det bringer os hen til næste punkt. For RAM, lagerplads og styresystem medfølger nemlig ikke, når man køber enheden. Det giver forbrugeren gode muligheder for selv at bestemme, hvor dyr og god en maskine man vil have, men det presser også prisen lynhurtigt op.

Selve BRIX'en findes på nettet til de cirka 5.000 kroner, men skal du for eksempel også have 8 gigabyte Kingston RAM sammen med en 250 gigabyte SSD og Windows 8, så løber den samlede pris hurtigt op omkring de 7.500 kroner.

På den positive side er der indbygget bluetooth og Wi-Fi i maskinen, hvilket man på andre mini-computere (NUC-computere), ofte skal købe separat.

Helt præcist understøtter BRIX Pro:

1 x mSATA SSD-slot
2 x SO-DIMM DDR3L slots (1333 / 1600 MHz
1 x 2,5 tommer SATA 6Gbps HDD/SSD

Konklusion

BRIX Pro GB BXi7-4770R er den vildeste lille maskine, du kan købe for penge, hvis den lille størrelse er vigtig for dig.

Muligheden for selv at bestemme lagerplads-størrelse og hukommelses-mængde er en stor fordel, men også lidt en pengesluger for en model, som allerede koster 4.600 kroner.

Man kan nemt bygge en workstation op med samme indmad i et noget større kabinet til mindre penge.

Intels i7-4770R-kerne udfører dog et fremragende job med alt, hvad der blev smidt på den, og Intels Iris Pro Graphics 5200 arbejdede også imponerende godt.

Det er ikke et gaming-rig, da den ikke helt er kraftig nok til de helt store grafiske spil, og du får mere for pengene, hvis du rent faktisk køber en dedikeret gaming-computer, hvor også kølingen er en prioritet.

Dermed ikke sagt, at den ikke sagtens kan hjælpe dig med at give tæsk i de mere populære spil - forvent dog bare ikke grafik i topkvalitet. 

Men det er heller ikke det, som er hovedformålet med BRIX'en. Formålet er en stærk arbejdscomputer i lille format, og det klarer den til fulde, hvis man kan leve med den tunge hvæsen, når der åbnes tunge og krævende programmer. 

Læs også: Test af 6 mini-tablets: Sådan vælger du den rigtige


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering