"Jeg har i dag afleveret en politianmeldelse til Vestegnens Politi, da mit firma er blevet bestjålet og danske teleselskaber medvirker til hæleri af de bestjålne varer."
Sådan lyder det i den pressemeddelelse, som direktør i filmselskabet Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, udsendte onsdag.
Den kendte filmmand henviser til, at en rapport fra Rettighedsallinancen konkluderer, at fem Zentropa-film i perioden 1. juni - 1. september 2014 er downloaded ulovligt næsten 9.000.000 gange.
"Hvis vores instruktører, skuespillere, manusforfattere og firmaet tilsammen fik bare 1 krone per ulovlig filmkigning, kunne kunstnerne og vi optimistisk igangsætte 1 ny og eksperimenterende film til glæde for befolkningen. Og det er bare opgørelsen for et kvartal!" skriver Peter Aalbæk.
"Jeg anklager i politianmeldelsen også de danske teleselskaber for medvirken til hæleri. Teleselskaberne tjener formuer på at sælge bredbåndsforbindelse og ser igennem fingre med at de bliver brugt ulovligt, så længe det skæpper i kassen hos teleoperatørerne," lyder det desuden fra Peter Aalbæk Jensen.
It-advokat: En meget vanskelig sag
Computerworld har bedt it-advokat Niels Chr. Ellegaard, der er partner i advokatfirmaet Plesner, vurdere, hvor realistisk det er, at Peter Aalbæks politianmeldelse kan føre til en egentlig sag mod internetleverandørerne.
"Man skal have fat i dem, der rent faktisk udfører forbrydelsen - og ikke dem, der lægger infrastruktur til," lyder advokatens umiddelbare reaktion.
Niels Chr. Ellegaard uddyber:
"Man får umiddelbart en meget svær sag, fordi lovgivningen tager stilling til spørgsmålet via E-handelsloven, som klart forudsætter, at dem, der blot formidler, ikke har et ansvar og heller ikke et strafansvar."
At være formidler er i denne sammenhæng, at man stiller internetforbindelsen til rådighed, og derfor er internetleverandørne som udgangspunkt ikke dem, man kan gå efter som et filmselskab, der er udsat for pirateri.
"Hvis man vil forfølge det her, er man som udgangspunkt tvunget til at gå efter dem, der begår de ulovlige handlinger."
Niels Chr. Ellegaard henviser til, at der tidligere har været sager i Danmark, hvor Fogedretten afgjorde, at danske teleselskaber skulle blokere for adgangen til The Pirate Bay.
Den aktuelle politianmeldelse fra Peter Aalbæk går dog på, at teleselskaberne skulle være medvirkende til hæleri, og den sag vil film-ikonet få vanskeligt ved at gøre meget mere ved end den mail, han har sendt afsted til Vestegnens Politi.
Det siger loven
Niels Chr. Ellegaard fra Plesner henviser til, at E-handelslovens § 14 blandt andet siger følgende:
En tjenesteyder, som på et kommunikationsnet transmitterer information, der leveres af en tjenestemodtager, er ikke ansvarlig for den transmitterede information, hvis tjenesteyderen
1) ikke selv tager initiativ til transmissionen,
2) ikke udvælger modtageren af transmissionen og
3) hverken udvælger eller ændrer den transmitterede information.
Stk.2. Transmission som nævnt i stk. 1 omfatter også automatisk, mellemliggende og kortvarig oplagring af information, hvis denne oplagring udelukkende har til formål at gennemføre transmissionen, og hvis oplagringen ikke varer længere, end hvad der med rimelighed kan antages at være nødvendigt for at gennemføre transmissionen.
Stk.3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 gælder også for en tjenesteyder, der leverer adgang til et kommunikationsnet.
E-handelsloven følger desuden Infosoc-direktivet om ophavsret i informationssamfundet. Her kan man blandt andet læse:
§§ 14-16 fastsætter betingelserne for en formidlers frihed for erstatningsansvar og strafansvar, herunder for medvirken, for den information, der transmitteres eller oplagres af ham som tjenesteyder."
Heftig debat om krav fra film-indutstrien
Peter Aalbæks politianmeldelse af teleselskaberne er seneste udviklingen i sagen om den samlede danske filmindustri, der anklager teleselskaberne for blandt andet at være "free riders" og stiller krav om, at teleselskaberne skal betale penge til filmindustrien.
Undervejs har folk fra filmbranchen foreslået alt fra , at der skal indføres en afgift på tre kroner ekstra per måned for en internetforbindelse til, at der skal oprettes en særlig filmpulje - betalt af teleselskaberne - der kan sikre de omkring 80 millioner kroner, som filmindustrien selv oplyser, man mangler lige i øjeblikket.
Læs alle Computerworlds artikler om sagen:
Den danske filmindustri holder fast: Derfor skal teleselskaberne betale
Hele it-og telebranchen i oprør: Går direkte til to ministre
Filmbranchen om danske teleselskaber: De er free riders og skal betale
Computerworld mener: Film-afgift på internet er som en elendig b-film
Nye krav om film-afgift på internet: Det skal det koste
Dansk telebranche: Film-afgift på internet vil være helt urimelig
Telefirmaer afviser film-afgift: Det er det rene vanvid
Efter hylen og skrigen i årevis: Nu elsker musikbranchen digitalisering