Den kinesiske it-gigant Alibabas aktier bliver i morgen tilgængelige i USA med en af verdenshistoriens største børsnoteringer nogensinde.
Alibaba forventer selv at kunne sælge aktier for omkring 120 milliarder kroner. Holder den udsigt stik, bliver det den største notering for et teknologiselskab i amerikansk historie.
Inden den muligvis historiske børsnotering skriver professor Qing Wang fra Warwick Business School i Storbritannien til Computerworld, at børsnoteringen indvarsler mere og andet end mange, mange dollar i lommerne til den kinesiske it-gigant.
"Alibabas børsintroduktion kunne meget vel betyde enden for den amerikanske dominans i verdens teknologisektor. Alibabas årlige vækstrater ligger på mere end 30 procent, hvilket viser, at kinesiske selskaber som Alibaba og Tencent er ved at lukke gabet til de amerikanske it-virksomheder."
I dag omsætter Alibaba for mere end sine vestlige konkurrenter som Amazon og eBay tilsammen.
Har lært fra hjemmemarkedet
Professor Qing Wang med speciale inden for marketing og innovation har studeret, hvordan kinesiske selskaber konkurrerer mod sine vestlige konkurrenter.
Og hun påpeger, at den kinesiske fremmarch måske kan overraske, ja endda chokere, nogen.
Ikke desto mindre fastholder hun sit udsagn om, at kinesiske virksomheder for alvor er på vej mod Vesten, hvilket er hjulpet på vej af blandt andet det store hjemmemarked, hvor der findes 1,3 milliarder potentielle købere.
"Konkurrencen på det hjemlige marked blandt kinesiske selskaber såvel som udenlandske virksomheder, der er gået ind i Kina, er ekstrem hård, og derfor bliver succesrige private selskaber som Alibaba nødt til at være meget innovative og markedsorienterede," lyder analysen.
Hun mener, at Alibabas evne til at tilpasse sig kundernes ønsker kan overføres til USA, hvor selskabets muskelkraft er oppe på omgangshøjde med giganter som Google og Amazon.
Årsagerne til succesen
Den danske professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagen Business School er helt på linje med sin britiske professor-kollega, når det kommer til betydningen af Alibabas børsnotering.
"Når det kommer til it-udvikling, mobile apps og tendenser på nettet, så behøver du ikke længere kigge mod Palo Alto (by i Silicon Valley, red.). Du kan blot kigge mod Beijing, Shanghai og Shenzen. Og her er Alibaba et fænomen i sig selv," siger CBS-professoren til Computerworld.
Han har i foråret 2011 selv besøgt Alibabas hovedkvarter i Kina.
Fra den tur kan han berette, at han blandt andet så et storkontor med 600 Alibaba-medarbejdere med "ganske fine arbejdsforhold", som til en månedsløn på omkring 1.500 kroner sad og besvarede telefonopkald og håndterede kundeforespørgsler.
"Lige ved siden af var Alibaba ved at bygge en kontorbygning, der kunne huse 20.000 medarbejdere," erindrer Niels Bjørn-Andersen.
Sendte 100 fly i luften
CBS-professoren fortæller, at da Alibaba den 11. november sidste år, der i Kina er single-dagen som en slags pendant til den vestlige Valentine's Day, omsatte for omkring 33 milliarder kroner, skete det ikke ved et tilfælde.
For Alibaba havde ved den lejlighed hyret 100 store fragtfly og ikke færre end 800.000 medarbejdere, der kunne sørge for, at varerne og salgsarbejdet kom i hus.
"Vi ser en styrke og handlekraft, som vi slet ikke kender til i Vesten. De kinesiske virksomheder har dygtige og meget arbejdsomme folk, der til gengæld koster en slik," siger Niels Bjørn-Andersen som grundlaget for Alibaba og andre kinesiske virksomheders succeser.
"De kinesiske virksomheder har ikke den store historie, og de går uimponeret til opgaverne. Samtidig har de god adgang til finansieringsmuligheder og så naturligvis den billige arbejdskraft," fortsætter han.
Handler med en flod
At Alibaba endnu ikke er særlig kendt i Vesten, har Niels Bjørn-Andersen kun et skuldertræk til overs for.
"Da Amazon startede, skulle man jo også vænne sig til at handle med en virksomhed, der er opkaldt efter en flod. Når folk først har mærket serviceniveauet hos Alibaba, så vil gennembruddet komme," siger han.
Eftersom det er billigt at købe og sende varer fra Kina til eksempelvis Danmark, vurderer han, at mainstream-kendskabet vil nå her til landet inden for de nærmeste to år - hvis ikke tidigere.
Også selvom Kina er berygtet for at være et land, der har specialiseret sig i kopi-produkter.
"Alibabas handelsportaler har masser af kvalitetsprodukter, og da man kan eksportere direkte til Danmark, så vil Alibaba også blive kendt herhjemme," lyder betragtningen fra CBS-professoren.
Udover Alibaba er kinesiske selskaber som Lenovo og Huawei for længst slået hul igennem til Vesten, selvom deres indtog har mødt massiv modstand fra politisk side og efterfølgende bøvl med deres image grundet mistanker om spionage.
Læs også:
Galleri: Her er de millionsites du ikke kender
Kinesiske Alibaba udvikler sit eget operativsystem