Millionsmæk til netværksfirmaer

Mindst tre danske selskaber, som har importeret netværksudstyr til Danmark, står til at miste 10 millioner kroner, hvis ikke Højesteret omstøder en dom fra Østre Landsret, hvor elektronikproducenten Kiss netop har tabt en sag om to millioner kroner. Skatteekspert kalder situationen "grotesk".

EU har opkrævet for meget told på netværksprodukter, som blev importeret midt i 1990'erne, men ikke alle de firmaer, som betalte for meget, kan få deres penge tilbage.

Det er den umiddelbare konsekvens af en dom fra Østre Landsret, som netop er gået elektronikproducenten Kiss Technology fra Hørsholm imod.

Hvis ikke Højesteret omstøder dommen, må Kiss Technology vinke farvel til 2,1 millioner kroner, som selskabet har betalt for meget i told, selv om EF-domstolen har fastslået, at det var ulovligt at opkræve tolden.

Mister ti millioner kroner

Partner Flemming Lind Johansen fra revisionsvirksomheden KPMG's skatteafdeling kender til to andre sager, hvoraf han selv fører den ene.

I alt vurderer han, at tre virksomheder står til at miste 10 millioner kroner, hvis dommen fra Østre Landsret bliver endelige udslagsgivende.

De fleste af de danske selskaber, som var involveret, har dog fået deres penge tilbage, og af samme grund betegner Flemming Lind Johansen myndighedernes behandling af sagen som "vilkårlig".

Helt tilbage i 1996 begyndte de danske selskaber, som dengang importerede blandt andet netkort, routere og switsche at sætte spørgsmålstegn ved et rimelige i EU's toldsatser.

EU lagde netværksudstyr i samme kategori som telefoniudstyr og pålagde det derfor samme toldsats, 7,5 procent.

Men den gik ikke. Både importørerne og USA brokkede sig, og EU tabte først sagen i verdenshandelsorganisationen WTO og siden ved sin egen domstol. Den rigtige toldsats er 3,8 procent, blev det slået fast.

Danske virksomheder betalte 100 mio. for meget

Dermed skulle man tro, at EU, som scorede pengene i egen kasse, straks ville betale tolden tilbage til de firmaer, som var blevet ramt. Men sådan gik det langt fra. I stedet har selskaberne selv måttet rejse deres krav over for myndighederne, hvor det herhjemme er Toldskat.

Brancheorganisationen Forbrugerelektronik har tidligere skønnet, at danske virksomheder har betalt 100 millioner kroner for meget i told på netværksudstyr. På EU-plan drejer det sig ifølge Flemming Lind Johansen om milliarder af kroner.

De fleste danske virksomheder har dog fået deres penge igen, men Toldskat vil ikke betale til Kiss og de øvrige to virksomheder, fordi kravene er forældede.

Forældelsesfristen er tre år, og da EU-dommen først faldt i 2001, er alle krav, der stammer fra før 1998, forældede, konkluderer Toldskat og Østre Landsret.

Sagerne ikke behandlet ens

Mange firmaer fik dog først opkrævningen på ekstra-tolden i 1998, og de har derfor fået deres penge tilbage.

Men de danske skattemyndighederne behandlede ikke sagen ens. Kiss og de to øvrige selskaber modtog opkrævninger helt tilbage i 1996, og så er deres krav forældede.

Selv om de handler om samme varer, importeret i samme periode - og toldsatsen er den samme ulovligt opkrævede. Og selv om Kiss gjorde indsigelse mod toldsatsen tilbage i 1996.

- Det er en fuldstændig grotesk og urimelig situation, siger Flemming Lind Johansen fra KPMG.

Han skønner, at nogle af netværksfirmaerne, som tidligere var involveret i sagen, har drejet nøglen om og derfor aldrig har fået pengene igen.

Ifølge Flemming Lind Johansen har Kiss Technology gode chancer for at vinde en eventuel sag ved Højesteret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere