Millionsmæk til netværksfirmaer

Mindst tre danske selskaber, som har importeret netværksudstyr til Danmark, står til at miste 10 millioner kroner, hvis ikke Højesteret omstøder en dom fra Østre Landsret, hvor elektronikproducenten Kiss netop har tabt en sag om to millioner kroner. Skatteekspert kalder situationen "grotesk".

EU har opkrævet for meget told på netværksprodukter, som blev importeret midt i 1990'erne, men ikke alle de firmaer, som betalte for meget, kan få deres penge tilbage.

Det er den umiddelbare konsekvens af en dom fra Østre Landsret, som netop er gået elektronikproducenten Kiss Technology fra Hørsholm imod.

Hvis ikke Højesteret omstøder dommen, må Kiss Technology vinke farvel til 2,1 millioner kroner, som selskabet har betalt for meget i told, selv om EF-domstolen har fastslået, at det var ulovligt at opkræve tolden.

Mister ti millioner kroner

Partner Flemming Lind Johansen fra revisionsvirksomheden KPMG's skatteafdeling kender til to andre sager, hvoraf han selv fører den ene.

I alt vurderer han, at tre virksomheder står til at miste 10 millioner kroner, hvis dommen fra Østre Landsret bliver endelige udslagsgivende.

De fleste af de danske selskaber, som var involveret, har dog fået deres penge tilbage, og af samme grund betegner Flemming Lind Johansen myndighedernes behandling af sagen som "vilkårlig".

Helt tilbage i 1996 begyndte de danske selskaber, som dengang importerede blandt andet netkort, routere og switsche at sætte spørgsmålstegn ved et rimelige i EU's toldsatser.

EU lagde netværksudstyr i samme kategori som telefoniudstyr og pålagde det derfor samme toldsats, 7,5 procent.

Men den gik ikke. Både importørerne og USA brokkede sig, og EU tabte først sagen i verdenshandelsorganisationen WTO og siden ved sin egen domstol. Den rigtige toldsats er 3,8 procent, blev det slået fast.

Danske virksomheder betalte 100 mio. for meget

Dermed skulle man tro, at EU, som scorede pengene i egen kasse, straks ville betale tolden tilbage til de firmaer, som var blevet ramt. Men sådan gik det langt fra. I stedet har selskaberne selv måttet rejse deres krav over for myndighederne, hvor det herhjemme er Toldskat.

Brancheorganisationen Forbrugerelektronik har tidligere skønnet, at danske virksomheder har betalt 100 millioner kroner for meget i told på netværksudstyr. På EU-plan drejer det sig ifølge Flemming Lind Johansen om milliarder af kroner.

De fleste danske virksomheder har dog fået deres penge igen, men Toldskat vil ikke betale til Kiss og de øvrige to virksomheder, fordi kravene er forældede.

Forældelsesfristen er tre år, og da EU-dommen først faldt i 2001, er alle krav, der stammer fra før 1998, forældede, konkluderer Toldskat og Østre Landsret.

Sagerne ikke behandlet ens

Mange firmaer fik dog først opkrævningen på ekstra-tolden i 1998, og de har derfor fået deres penge tilbage.

Men de danske skattemyndighederne behandlede ikke sagen ens. Kiss og de to øvrige selskaber modtog opkrævninger helt tilbage i 1996, og så er deres krav forældede.

Selv om de handler om samme varer, importeret i samme periode - og toldsatsen er den samme ulovligt opkrævede. Og selv om Kiss gjorde indsigelse mod toldsatsen tilbage i 1996.

- Det er en fuldstændig grotesk og urimelig situation, siger Flemming Lind Johansen fra KPMG.

Han skønner, at nogle af netværksfirmaerne, som tidligere var involveret i sagen, har drejet nøglen om og derfor aldrig har fået pengene igen.

Ifølge Flemming Lind Johansen har Kiss Technology gode chancer for at vinde en eventuel sag ved Højesteret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere