Artikel top billede

Mange danske firmaer snorksover i timen: Misser enorme muligheder med it

Du skal få styr på din digitale strategi, inden du bliver løbet over ende, advarer konsulenthuset Rambøll.

Skal de danske virksomheder blive klar til fremtidens konkurrence, skal de blive langt bedre til at udvikle digitale strategier.

Sådan lyder det fra konsulenthuset Rambøll, der er klar med 19. udgave af 'IT i Praksis," der beskriver de digitale hovedudfordringer for private og offentlige virksomheder herhjemme.

Rapporten viser, at mere end halvdelen af de danske virksomheder indlemmer de digitale muligheder i deres forretnings-strategier, men at de ikke satser systematisk på det digitale område.

"Mange virksomheder går ikke systematisk til værks i udviklingen af en digital strategi. De tænker simpelthen ikke digitaliseringen systematisk ind i deres produkter, og det kalder på handling, for det bliver helt afgørende for virksomhederne i en nær fremtid," siger Rambøll-direktør Eivind Jørgensen, der står bag IT i Praksis.

Ifølge Rambøll står de fleste danske industrier overfor en række store ændringer forårsaget af digitaliseringen, der er i færd med at ændre den måde, som hele sektorer fungerer på.

Det har allerede ramt eksempelvis mediebranchen, der er blevet omkalfatret helt som følge af de digitale distributions-muligheder - og flere vil følge.

Også bank-sektoren har med netbanking som motor været tvunget til at gentænke sig selv og sine services.

Her peger Eivind Jørgensen imidlertid på, at det kun er de store banker, der ligger langt fremme i digitaliseringen, mens de mindre banker i stor stil ikke har indregnet digitaliseringen i deres strategier.

Det skyldes, at de små banker og sparekassers it bliver driftet i en række fælles it-centraler.

"De har virkelig en udfordring. It er en gamechanger for industrien."

Danske direktører er skeptiske

Det er imidlertid ikke så nemt. For blot hver tredje administrerende direktør mener ifølge Rambøll-undersøgelsen, at virksomhedens fremtid afhænger af, at man bliver i stand til at udnytte de digitale muligheder bedre.

Det gælder ikke mindst i produktionsvirksomhederne.

Og det bør give stof til eftertanke - og animere til handling, mener Per Andersen, direktør i Dansk IT.

"Der ligger en kæmpe-udfordring for dansk erhvervsliv, som inden længe vil blive ramt hårdt af den digitale transformations-bølge. Mange danske virksomheder står til en brat opvågning. For der kommer konkurrenter buldrende udefra," siger han.

Per Andersen peger på de rene digitale erhvervs-eventyr som eksempelvis boligformidlings-portalen Airbnb.com, der i hele sit grundlag er bygget op omkring internettets præmisser.

"Vi kommer i Danmark simpelthen til at sakke bagud, hvis ikke vi er i stand til at skabe virksomheder som Airbnb. Det handler først og fremmest om ledelse og om, at ledere skal kunne tænke innovativt og eksekvere på det," mener Per Andersen.

Er ikke tilpasset unges behov

Rambøll-undersøgelsen viser, at mange danske virksomheder har svært ved at følge med i kundernes stigende krav om at kunne tilgå produkter og services fra ikke mindst smartphones og lignende.

Ifølge Rambøll har stort set alle unge danskere mellem 18 år og 25 år i dag en smartphone, mens 65 procent har en tablet-computer.

Men kun 18 procent af virksomhederne har udviklet kundevendte løsninger til smartphonen.

"Og kun fire procent af virksomhederne har udviklet løsninger til længere, interaktive forløb, hvor man kobler værdikæden sammen til en fuld transaktion med vejledning og lignende. Det er et overraskende tal. Virksomhederne har simpelthen svært ved at følge med," siger Eivind Jørgensen.

Per Andersen fra Dansk IT peger på, at problemet paradoksalt nok ofte skal findes i, at de danske virksomheder var meget langt fremme i de første faser af digitaliseringen, der fandt sted for nogle år siden.

"Vi kom så tidligt i gang, at mange virksomheder i dag har meget stor kompleksitet i deres backend. En af de store barrierer er, at opgraderet og udviklet hele den base, som man har i dag, til de nye løsninger. Det kan være svært for etablerede virksomheder, for man kan i dag ikke isolere services, men er nødt til at have det hele integreret med de øvrige grænseflader," siger han.

Læs også:

Danske startups lærer af Airbnb: Nu skal du sende pakker og leje biler på en helt ny måde

Dårlig it-sikkerhed skal kunne udløse store bøder til danske selskaber




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Kinaxis Sr. Solution Consultant

Netcompany A/S

IT Consultant

Danske Spil A/S

Senior backend-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere