Artikel top billede

(Foto: c99)

Avis afslører Apple-hemmelighed: Sådan lever Steve Jobs' DNA videre

På et hemmeligt universitet uddannes Apples ansatte i at tænke som Steve Jobs, og en legendarisk kunstner er en del af pensum.

Apples nu afdøde stifter, Steve Jobs, definerede den californiske virksomhed som et selskab, der adskiller sig fra konkurrenterne ved at befinde sig i krydsfeltet mellem humaniora og teknologi.

Denne særlige tankegang bliver virksomhedens 98.000 ansatte i Apple i dag oplært i gennem en række træningsprogrammer.

Her får de ansatte indpodet Steve Jobs' DNA og bliver introduceret for kulturen i en designdrevet virksomhed som Apple.

Den amerikanske avis New York Times har talt med tre anonyme Apple-ansatte, der har gennemgået træningsprogrammet. Et program der ifølge avisen er omgærdet af stor fascination og hemmelighedskræmmeri.

Skal tænke som Steve Jobs

Træningsprogrammet bærer navnet Apple University, og det blev grundlagt i 2008, mens Steve Jobs kæmpede med sin kræftsygdom.

Flere medier har derfor udlagt universitetet som et forsøg på at rodfæste Steve Jobs' DNA i Apple og forberede virksomheden på en ny æra uden den ikoniske stifter. 

"Steve Jobs forstod, at Apple er en virksomhed som ingen anden på denne planet. Derfor stod det klart, at Apple havde brug for en uddannelse, der kunne sikre, at de ansatte i virksomheden kan tænke og foretage beslutninger, som hvis de var Steve Jobs," sagde Apple-analytikeren Tim Bajarin til Los Angeles Times i 2011.

Erfaring fra elite-universiteter

Mange virksomheder har denne type programmer, men ifølge New York Times udmærker Apples universitet sig ved rent faktisk at være et fuldtidsprogram, som Apple driver i egne lokaler med fuldtidsansat personale og undervisere, der i nogle tilfælde kommer fra amerikanske eliteuniversiteter som Yale, Harvard og Stanford.

Apple University bliver drevet af Joel Padolny, der har været dekan på Yale Business School og blev håndplukket til rollen af Steve Jobs i 2008, da universitetsprogrammet blev iværksat.

På Apples interne hjemmeside kan Apple-ansatte tilmelde sig universitetets kurser, der eksempelvis bærer navne som "Kommunikation hos Apple", "Hvad der gør Apple til Apple" og "De bedste ting". Det sidste kryptiske navn bygger på et citat fra Steve Jobs, hvor han opfordrede folk til at omgive sig med det ypperste, hvis de ønsker at opnå det ypperste.

Bliver undervist i Picasso

På kurserne i kommunikation bliver deltagerne eksempelvis præsenteret for en berømt samling litografier af kunsteren Pablo Picasso, der forestiller 11 forskellige tegninger af en tyr.

På de første tegninger er tyren tegnet med stor detaljerigdom, mens de sidste tegninger viser den samme tyr, der blot er tegnet med få simple streger.

En deltager i kurset forklarer i New York Times, at tegningen skal demonstrere, at du som Apple ansat konstant bør forfine dit budskab. Når Apple-ansatte deler ideer med hinanden, skal budskabet fremstå præcist, knivskarpt og i overensstemmelse med Apples ideer.

Apple har desuden ved tidligere lejligheder vist, at virksomheden har en forkærlighed for netop Picasso, der også var en del af Apples legendariske tv-reklame "The crazy ones."

I undervisningen gør Apple meget ud at forklare, hvordan Apples tankesæt adskiller sig fra det, som du finder i konkurrerende virksomheder.

Den minimalistiske fjernbetjening til Apples tv-boks bliver ofte brugt som et eksempel på det. Den tynde aluminiums fjernbetjening har kun tre knapper, mens ærkerivalen Googles nu hedengangne tv-boks havde en fjernbetjening med 78 knapper.

Forskellen er, lød forklaringen, at Apples team har arbejdet ud fra én ide og i fællesskab fundet frem til, at tre knapper er alt, hvad der er behov for. Mens Googles fjernbetjening ifølge Apple er et eksempel på, hvad der sker, hvis hver enkelt designer og ingeniør på et projekt får gennemtrumfet sine personlige ønsker.

Apple-medarbejdere bliver ifølge New York Times normalt instrueret i ikke at udtale sig om virksomheden i medierne, og Apple University er ingen undtagelse fra denne regel. Angiveligt er der aldrig sluppet billeder ud fra klasselokalerne på Apple University, og  en talskvinde fra Apple ønskede heller ikke at kommentere historien, da New York Times kontaktede virksomheden.

Læs også:
Gør alt for at undgå læk: Så vanvittigt er Apples hemmelighedskræmmeri 

Afsløring: Her er Apple-butikkernes succesformular




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere