Artikel top billede

Falske varer kostede firmaer millionomsætning

Krakket dansk it-importør oversvømmede markedet med hovedtelefoner og andre falske varer. Kan du se forskel på kopi og original?

Den krakkede nordjyske it-distributør Sead Distribution stod angiveligt bag en byge af falske varer, som frem til sidste efterår oversvømmede både det danske og det øvrige nordiske marked med importerede kopier af blandt andet headsets og hovedtelefoner.

Det fortæller direktør Steen Peitersen fra den danske afdeling af tyske Sennheiser, som var et af de brands, som blev alvorligt ramt af den ulovlige import.

"Der har været mange forskellige (falske, red.) produkter i cirkulation, og det er ikke kun vores mærke," siger Steen Peitersen.

Omfanget af den ulovlige import var ifølge Sennheiser-direktøren så stort, at han ikke har et detaljeret overblik over, hvor mange forskellige falske Sennheiser-produkter der har været i omløb hos de danske forhandlere.

"Jeg kan ikke sige præcis, hvor mange af vores varenumre der har været berørt, men det var rigtig mange," lyder det fra Steen Peitersen, som alene for Sennheisers vedkommende sætter tallet til mellem "10 og 100" produkter.

Ifølge Computerworlds oplysninger har bølgen af falske varer også bestået af mærkevarer som Pioneer og de populære hovedtelefoner fra Beats.

Kilder i branchen fortæller, at varerne har været solgt til slutkunderne både via onlinebutikker og flere af de etablerede butikskæder. Ingen ønsker dog at sætte navn på de butikker, som har været involveret.

Milliontab

Hos Sennheiser er Steen Peitersen forsigtig med at sætte tal på, hvor stor en omsætning producenterne er gået glip af som følge af snyderiet. Men alene for Sennheisers vedkommende kan der være tale om mere end en million kroner.

"Hvis vi taler om Norden, kan det meget vel dreje sig om et millionbeløb i tabt omsætning. Men det præcise tal kan jeg ikke svare på. Vi ved jo reelt ikke, hvor meget der er importeret," siger han.

Han fortæller desuden, at Sead Distribution ud over de rene forfalskninger også parallelimporterede originale varer, som så blev solgt billigt til forhandlere og andre distributører. Så den ulovlige trafik har strakt sig fra billigere (og falske) mobil-headsets til dyre high-end produkter.

"Det var en lystig kombination af ægte parallelimportererede varer og falske varer. Det som ofte bliver kopieret er de helt billige produkter, mens de som regel holder sig fra de dyre produkter, som så i stedet bliver parallelimporteret. Så noget var falsk, og noget var ikke falsk, og det har været noget af et detektivarbejde, for nogle af dem er vældig godt kopieret," fortæller Steen Peitersen.

Mange kundeklager

Især når det gælder it-consumerprodukter, er det almindeligt kendt blandt branchens distributører og forhandlere, at man skal være på vagt, hvis man får tilbudt varer til en pris, der ligger markant under de officielle udsalgspriser fra producenterne.

Branchens årvågenhed har dog ikke været stærkere, end at en stribe indkøbere altså i god eller ond tro har ladet sig friste til at købe billige varer fra Sead Distributionden - varer som altså i mange tilfælde viste sig at være falske.

Hos Sennheiser vil Steen Peitersen dog ikke ud med navne på forhandlere og distributører, som har videresolgt de falske varer.

"En håndfuld af de kendte forhandlere i branchen har været ramt af det her, antagelig uden at vide, at der var tale om falske varer," siger Steen Peitersen.

Han er tilfreds med, at der nu er sat en prop i hullet, efter at politiet sidste efterår beslaglagde et stort antal varer på Sead Distributions nordjyske adresse.

Kundeklager

Men Sennheiser har brugt en del tid og penge på at følge op på henvendelser fra utilfredse kunder, som uforvarende har købt falske varer.

"Vi har da haft mange kunder, der har klaget over, at de ikke har fået de rigtige varer, så flere i detail- og grossist-leddet har fået et rap over fingrene. Men de mennesker (hos Sead Distribution, red.), der har forbrudt sig mod loven, er stoppet i denne her omgang. Det er glædeligt, at branchen har fundet ud af, at man skal være forsigtig med at købe billigt, for billigt er ikke altid originalt," siger Steen Peitersen.

Sagen mod Sead Distribution efterforskes stadig af Bagmandspolitiet, som dog ikke ønsker at fortælle om omfanget af den påståede kopi-svindel hos Sead Distribution.

Computerworld har forgæves forsøgt at komme i kontakt med ejeren af Sead Distribution, Jesper Haron Mortensen.

Billedet til højre viser et eksempel på et falsk og et ægte headset fra Sennnheiser. Men som du kan læse i kommentarfeltet under denne artikel kan i hvert fald nogle af Computerworlds læsere gennemskue falsknerierne.

Læs også:

Svindelmistænkt dansk it-firma er krakket - direktøren er forsvundet

Hundredvis af falske iPhone 5 solgt i Danmark: Sådan spotter du dem




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere