En ny generation af Wi-Fi-enheder kan sammen med simple målere være i stand til at modtage og sende data uden at være tilsluttet et batteri eller strømkabler.
Det skriver MIT Technology Review.
Frigørelsen fra en fast energikilde giver uanede anvendelsesmuligheder, da det muliggør langtidsmålinger, hvor batteriskift enten er upraktiske eller uladsiggørlige.
Teknologien genanvender brugte radiobølger
Senderne drives af de radiobølger fra tv, mobil og Wi-Fi, som allerede er i luften, og opsamler her strøm nok til at måle og modtage, men effekten krævet for at sende data er mange gange større.
Problemet med den manglende energi til at sende blev løst ved et passivt sendesystem, hvor enheden ikke selv opretter en forbindelse og afsender sin data, men derimod skifter sin antenne mellem at absorbere tilfældige radiobølger og reflektere disse signaler til en computer, som modtager og afkoder senderens data. Meget ligesom et Wi-Fi morsekode-system.
Forskerne fra det amerikanske University of Washington, som arbejder på de batterifri sendere, har tidligere arbejdet på sendere, som kun kommunikerede med særlige modtagere. Denne nye serie af sendere muliggør brugen af flere forskellige teknologier, som eksempelvis Wi-Fi eller Bluetooth.
Senderne kan anvendes i hjemmet
Teknologien, som stadig er under udvikling, kan blandt andet få stor betydning for udbredelsen af digitaliseringen af hjemmet.
Smarte termostater vil eksempelvis kunne fødes med data fra et utal af målere i hele rummet, sådan at radiatoren eller klimaanlægget kan justeres langt mere præcist.
Rækkevidde på 10 meter
Modellerne, som de amerikanske forskere har præsenteret, har endnu kun en dokumenteret rækkevidde på 65 cm.
Forsøg fra forskerne, som endnu ikke er publiceret, indikerer dog, at rækkevidde kan øges til mere end 10 meter, hvilket giver produktet en række kommercielle anvendelsesmuligheder.
Læs også:
Danmark har flere trådløse bredbåndsforbindelser end indbyggere