Sikkerhedsselskaberne Kaspersky og Symantec er ikke længere inde i varmen hos den kinesiske regering, som i stedet udelukkende har valgt at satse på kinesiske it-sikkerhedsselskaber som sine leverandører.
Den historie kom ud i går, og siden har det russiske sikkerhedsselskab Kaspersky kontaktet Computerworld for at forklare sin side af historien.
"Der er ikke noget bevis for, at Kaspersky Labs produkter er blevet bandlyst af den kinesiske regering, som nogle medier giver udtryk for," indleder Kaspersky-talspersonen sin mail, efter det russiske selskab igennem længere tid har leveret sikkerhedsløsninger til Kinas regering.
"Den kinesiske centralregerings indkøbsfunktion har midlertidigt ophævet sine blåstemplinger af udenlandske sikkerhedsleverandører, så kun kinesiske leverandører nu er på deres godkendte liste," lyder det i mailen fra Kaspersky til Computerworld.
Gælder ikke hele Kina
Fremover kan statslige myndigheder i Kina vælge mellem fem kinesiske leverandører, der tæller: Qihoo 360 Technology, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin og Rising.
Restriktionen til kun at købe kinesisk it-sikkerhed er ifølge Kaspersky begrænset til centralregeringens myndigheder, og forbuddet gælder således ikke i det store lands mange regioner og diverse virksomheder.
Det har desværre ikke været muligt at få oplyst, hvor meget Kaspersky taber på den kinesiske regerings satsning på udelukkende at købe kinesisk it-sikkerhed.
It-storpolitisk knas
At Kinas centralregering har et noget anstrengt forhold til andre landes it-leverandører, er ikke et nyt fænomen.
Blandt andre Microsofts Windows 8 er også blevet sat på porten i den østlige supermagt.
Omme på den anden side af jordkloden har den vestlige supermagt USA også flere gange sat spørgsmålstegn ved kinesiske it-leverandører.
Blandt andet er amerikanske sikkerhedsmyndigheder ved at undersøge IBM's salg af sin x86-serverdivision til kinesiske Lenovo, da eksempelvis det amerikanske forsvarsministerium benytter IBM-servere og altså måske snart Lenovo-servere.
Frygt for spionage i Danmark
Også den kinesiske telegigant Huawei er flere gange i USA blevet fremhævet som et selskab, der spionerer mod Vesten, hvilket flere gange er blevet hvisket i ørerne på præsident Barack Obama.
Mistænkeliggørelsen af Huawei har også været fremherskende i Danmark.
Forsvarets Efterretningstjeneste har tidligere advaret mod den kinesiske teleleverandør, som dog nu er blevet blåstemplet og er storleverandør i en milliardaftale med TDC om levering af det selskabs 3G og 4G-løsninger.