Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Asus BU401 er en stor og stilfuld forretnings-pc med få minusser

Bærbare pc'er beregnet til erhvervslivet bliver stadig mere imponerende i udseende og funktion, og denne Asus-maskine er ingen undtagelse. Dog halter den gevaldigt efter på ét punkt.

Det er noget af en opgave, når en virksomhed skal vælge en ny generation af arbejdscomputere, hvis leasingaftalen er udløbet, eller tiden ganske enkelt bare har indhentet firmaets maskiner. 

Producenterne står parate med den ene løsning efter den anden, og B2B-markedet - business to business - har længe være styret af de to giganter HP og Lenovo. Andre forsøger også at presse sig ind. Eksempelvis Acer, som i større grad vil fokusere på netop B2B i fremtiden for at overleve et presset marked for pc'er til forbrugere. 

Og så er der Asus. I denne test kigger vi på ASUSPRO BU401LA (kaldet 401 i resten af anmeldelsen). En 14-tommer Windows-pc som absolut bør komme med i overvejelserne, når it-afdelingen tjekker markedet.

Chassis og design

Designet på 401 er et af de bedste, jeg har set af en forretnings-pc. Alt for ofte virker de store og klodsede med alt for meget presset ned på et alt for lille område, men ikke her. 

401 fastholder stadig det næsten standardiserede firkantede design, som det virker til, at alle businesscomputere skal have.

Computerens overflade har en skarp og professionel overflade, som er belagt af aluminium, og som giver følelsen af, at den kan holde til noget. Der skal i hvert fald meget til, før den bliver ridset, og den sorte flade tager ikke imod fedtfingre eller lignende.

Smukt - især hvis man overser de klassiske producent-"fejl", som at placere logoet tre gange på maskinen. Jeg ved godt, at det er en Asus ... det så jeg, da den var lukket (på fronten), da jeg åbnede den (under skærmen) og da jeg skrev med tastaturet (under tastaturet).

Det er dog småting, for computeren er rigtig flot lavet. Metallet er et vedvarende tema over hele computeren, og selv musetasterne under trackpad'en virker til at være af metal, hvilket giver en god følelse.

På siderne sidder en række udgange, og der er væsentligt flere, end man normalt ville se på en computer af den tykkelse. Et enkelt USB 3.0, 2 USB 2.0, VGA, HDMI, fuldt SD-kort-adgang, minijack og et ethernet-slot plus den næsten obligatoriske Kensington sikkerhedsslot.

Jeg kan ikke komme på flere slots, som jeg kunne mangle. Det skulle da lige være et USB 3.0 stik mere i stedet for 2.0, men de fleste har kun et enkelt - hvis overhovedet - USB 3.0-produkt i form at en ekstern harddisk, så det er vist bare drømmetænkning.

Dertil kommer en fingerscanner produceret af Asus selv, og det er en af de bedre scannere, jeg har prøvet. Den virker hver eneste gang og er hurtig og nem at sætte op. Ikke én gang måtte jeg scanne min finger to gange for at låse computeren op.

Faktisk skal man endda bruge fingerscanneren før, at man overhovedet får adgang til Windows. Og det virker. Hver gang.

Mus og tastatur

Tastaturet på 401 er et af de bedste, som jeg har oplevet på en Asus maskine. Jeg har tidligere ejet en af selskabets tidligste Zenbooks med et utrolig ringe tastatur.

Ikke her. Jeg rammer stadig fra tid til anden forkert, og der er stadig langt til et godt og gammeldags skrivebordstastatur, men tasterne er høje - en bevist tanke fra Asus - de giver et godt "klik", og der er lige præcis nok plads mellem dem til, at man ikke er bekymret for at ramme forkert.

Dog er jeg stadig ikke helt overbevist. Jeg skriver meget hurtigt og rammer derfor ofte tasterne på kanten af knappen. Det betyder på Asus' maskiner, at de ikke altid registrerer mine tryk. Det har været en tilvænningssag, og nu skriver jeg næsten uden trykfejl på tasterne.

Trackpadden til gengæld er underlig fraværende og fra tid til anden skal jeg trække min finger hen over en ekstra gang, for at aktivere den. Den er slet ikke i nærheden af den geniale trackpad på en Mac eller sågar Acers nye trackpad-system.

Og det undrer mig. For den føles virkelig ikke særlig god at bruge. Det kunne være undskyldt, hvis det var en touchskærms-computer, som jeg sad med, og jeg har også trykket på skærmen gentagende gange af ren vane, men 401 har kun en almindelig skærm uden touch. Og så skal musen altså være i tiptop stand.

Hardware

Computeren har en fortræffelig indmad til at fungere som en businesscomputer. Hvad en businesscomputer præcis skal kunne er jo afhængig af, hvilket firma den ender i, men den har en i3/i5/i7 Intel-processor af nyere art (køb aldrig en i3 processor), en række af forskellige harddisk-muligheder og DDR3L SDRAM (den testede model havde 6 gigabyte RAM; 4 gigabyte onboard plus 1 DIMM socket), og et integreret Intel HD Grafics 4400.

Lagringsmulighederne spænder fra HDD-diske med respektable hastigheder til en hybrid og SSD'er. Den testede model havde en SSD på 128 til systemet og en HHD på 500 gigabyte fordelt på to drev.

På intet tidspunkt mærkede jeg, at den ikke kunne følge med det, jeg lavede. Faktisk var der kun et problem med 401, som er hardwarerelateret: Maskinens blæser begyndte hurtigt at være højlydt. Ikke vildt generende, men sidder man på et hotelværelse i Seoul med jetlag og forsøger at skrive om SSD-harddiske med jetlag, så er det en meget ... tilstedeværende lyd.

Den larmer dog væsentligt mindre end andre B2B-computere, som jeg har arbejdet med i tidernes løb, og også væsentligt mindre end for eksempel Macbook Pro, hvis man begynder at presse den.

Skærmen imponerer ikke

På den lånte testmodel var skærmen kun med "HD" 16:9 - 1366 x 768, men den kan bestilles i en "HD+" - altså 1600 x 900 størrelse.

Skærmen har imponerende betragtningsvinkler og er en dejlig mat skærm, som er vidunderlig i stærkt sollys. Er skærmopløsning ikke et krav, så kommer du langt med 401's skærm, men nogen imponerende maskine er det ikke. Ikke skærmen i hvert fald.

Og som tidligere nævnt har den heller ikke touchskærm, hvilket er underligt, når man nu kan købe den med Windows 8.1. Den findes selvfølgelig også i en Windows 7 downgrade, hvilket er, hvad der er på testversionen.

Touch giver heller ikke mening på en arbejdscomputer. Langt, langt de fleste applikationer, som bruges i virksomheder, er ikke touch-optimerede, hvad end det er Dynamics eller regneark med flere tusinde tabeller - så det er forståeligt og ikke et minus.

Software og sikkerhed

Den medfølgende software på Asus' 401 er sparsom men velvalgt. Jeg har ikke følelsen af bloatware, og langt det meste af softwaren er businessorienteret på den ene eller anden måde. Blandt andet er der en stor række sikkerhedssoftware til at beskytte data og computeren.

Blandt andet følger Asus eget ASUSPRO Business Center-program med, hvor man kan bestemme, hvilke USB-enheder som må få adgang til maskinen, opsætte Intels WiDi-trådsløs billedsending til skærme eller opsætte backup-muligheder.

Asus har sat et accelerometer i hdd'en, så den kan mærke, hvordan hældningen er på computeren (for eksempel hvis du sidder med den i skødet eller har den i tasken på standby.

Systemet kaldes Active Harddrive Protection, og langt de fleste større producenter har det i deres business-maskiner og forbereder computeren mod et slag, hvis den pludselig roterer i luften, inden den rammer jorden.

Genialt.

Til sidst skal nævnes batteriet. Jeg havde computeren med til Korea på en flyvetur fra Helsinki til Seoul, hvilket er en godt otte timer lang flyvetur, og efter at have sat maskinen i strømbesparende tilstand kørte den i næsten alle otte timer.

Det samme skete til fremvisningerne i Seoul, hvor jeg skrev uden adgang til strømstik. Ikke et eneste problem i fire timer, og jeg kom tilbage til hotelværelset med 35 procent strøm. Imponerende. Der er muligvis andre maskiner med længere batterilevetid, men batterilevetiden på Asus' 401 er helt igennem godkendt.

Konklusion

Businesscomputere er svære at anmelde, for alt efter, hvad de skal bruges til, har de hver deres fordele og ulemper.

Asus BU401LA er en rigtig god maskine, som absolut har en plads på B2B-markedet. Det er en hårdfør, tynd og sexet maskine, som kan arbejde igennem, når det kræves.

Design og materiale er flot og velvalgt og har trukket inspiration fra Asus' Zenbook-serie, hvilket slet ikke er en skidt ting.

Men den har sine fejl og mangler. Tastaturet er godt, men kræver mere tilvænning end andre tastaturer, som jeg har prøvet, og trackpadden er irriterende ringe. Jeg valgte selv at trække min lidt tunge trådløse bluetoothmus med i stedet, da det fungerede bedre, og sådan skal det altså ikke være. 

Samtidig synes jeg, den hurtigt begyndte at larme fra blæserne. Det tyder på en underdimensionering.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering