Et opgør med den sædvanlige datapakke-transport på nettet kan vise sig at være en genvej til en helt utrolig hastighedsforøgelse.
Forskere på Aalborg Universitet har udviklet software, som erstatter pakkerne med ligninger ved hjælp af patenteret kodnings- og dekodningsteknologi. Teknologien er udviklet i samarbejde med amerikanske Massachusetts Institute of Technology (MIT) og California Institute of Technology (Caltech).
Et konkret forsøg benytter en fire minutter lang mobilvideo som eksempel. Metoden betød, at videoen blev hentet fem gange så hurtigt som normalt via Wi-Fi. Samtidig blev den streamet uden afbrydelser. Til sammenligning gik den originale video i stå 13 gange undervejs.
Kan ændre hele markedet
"Det har potentiale til at ændre hele markedet. Udstyrsproducenter har i eksperimenter med vores netværkskodning af internettrafik oplevet hastigheder, som er 5 til 10 gange hurtigere end ellers. Og det vil både kunne anvendes i satellit-, mobil- og internetkommunikation," fortæller professor Frank Fitzek fra Institut for Elektroniske Systemer til et nyhedsbrev fra Aalborg Universitet.
Fordelen ved den nye metode er, at fejl undervejs i dataoverførslen ikke kræver, at en datapakke skal sendes igen og dermed sløver netværket. I stedet bruges de forudgående og efterfølgende data til at rekonstruere dét, der mangler, via en matematisk ligning, skriver nyhedsbrevet.
Forudsætningen er, at data kodes og dekodes med den patenterede teknologi.
Forhandlinger i gang
Frank Fitzek og udviklerne Janus Heide og Morten Videbæk Pedersen har sammen med amerikanske kolleger stiftet softwareselskabet "Steinwurf". Selskabets software gør RLNC-teknologien (Random Linear Network Coding) tilgængelig for hardwareproducenter, og der er gang i forhandlingerne.
"Jeg mener, at det vil blive integreret i de fleste produkter, fordi det har nogle afgørende og nødvendige funktioner. Det eneste, der kan stoppe udviklingen, er patenter. Tidligere har enkelte selskaber siddet tungt på patenter til kodning. Men vores tilgang er at gøre det så tilgængeligt som muligt. Blandt andet er vi ved at planlægge undervisningsforløb i de her teknologier," siger Frank Fitzek til nyhedsbrevet.
Læs også:
Dine internetkabler er en Ferrari på en grusvej - her er hvorfor