Efter sidste uges kaos om de 900.000 danskeres CPR-numre, der ved en fejl røg ud på nettet, får Økonomi- og Indenrigsministeriet nu to uger til at svare på spørgsmål om fremtidens databehandling - og om, hvad ministeriet vil gøre for, at det ikke sker igen. Det skriver dr.dk.
Det sker, efter at Datatilsynet fredag meddelte, at det nu af egen drift vil åbne en sag mod ministeriet. Ministeriet har allerede redegjort for forløbet overfor tilsynet, men altså ikke givet svar på flere centrale spørgsmål - især om hvilke procedurer, der nu skal ændres.
"Vi har fået en redegørelse om, hvad der skete. Men vi vil gerne vide specifikt, hvad de vil gøre fremadrettet. Vi vil gerne vide, hvad deres overvejelser munder ud i, og derfor har vi stillet en række spørgsmål, som de skal svare på inden for to uger. Derefter er det sandsynligt, at vi ender med give dem en eller anden form for kritik. De har jo allerede indrømmet fejlen," fortæller specialkonsulent i Datatilsynet Jesper Vang til dr.dk.
Det var den såkaldte Robinson-liste, der ved en fejl blev offentliggjort, uden at data om danskernes CPR-numre var fjernet. Robinsonlisten er en liste over de danskere, der har frabedt sig adresserede reklamer - og det er normalt, at virksomheder henter denne liste fra CPR-kontorets hjemmeside for at kunne filtrere Robinson-danskerne fra.
Denne gang var listen, der kom fra it-firmaet CSC, ved en fejl ikke skrællet for CPR-numre. Alligevel røg den på CPR-kontorets hjemmeside, hvor de 900.000 danskeres navne, adresser og CPR-numre blev hentet af 18 virksomheder i de 50 minutter, den lå tilgængelig, inden den blev fjernet igen.
Den gigantiske læk af CPR-numre kan få yderligere konsekvenser, sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i sidste uge:
"Det er ganske enkelt en fejl, der ikke må ske. Jeg ser med dyb alvor på denne sag," siger hun.
Læs også:
Opposition efter CPR-læk: 'Amatøragtigt', 'totalt uacceptabelt' og 'hvad med et borgerkort'?