Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Her er resterne af Nokia i Danmark efter Microsoft-købet

Kodefabrikken fra Redmond har erhvervet det, som mange forbinder med Nokia. Se her, hvordan det nye Nokia ser ud i Danmark, hvad udfordringerne bliver, og om de overhovedet kan vinde over de fremstormende kinesere.

Interview: Nokia-telefonen er væk om ganske få år.

Men virksomheden har stadig strenge at spille på, efter at Microsoft har købt telefondelen af finnerne.

Det nye Nokia satser nu primært på tre områder:

Teknologiudvikling, herunder patentstyring, Here-konceptet, som er korttjenester, og så til sidst Netværk, der er den helt store del af forretningen.

Sidstnævnte omsatte i 2013 for 80 milliarder kroner, mens de to mindre brødre i treenigheden tilsammen kan prale med godt 11 milliarder i omsætning.

Ud af cirka 100 danske medarbejdere arbejder de 90 da også med netværk.

Har Microsofts køb af mobildivisionen haft betydning for den danske afdeling?

"Ikke så meget. Tidligere sad vi sammen i Sydhavnen, men nu er vi flyttet til nye lokaler i Ørestad. En anden ting er, at forskerne, der sidder på Aalborg Universitet, nu kan have 100 procent fokus på vores område og ikke på mobilen," fortæller Lise Karstensen, landechef for Nokia i Danmark.

I modsætning til mobilenheden har netværksdelen dog haft positive tal på bundlinjen i de seneste syv kvartaler.

Netværk i tog

En lidt mindre del af netværksenheden bygger også GSM-netværk til tog. Ikke til passagererne, men til intern kommunikation eller signalskift.

Et system som blandt andet Bane Danmark i øjeblikket er ved at implementere.

Netværksdelen satser dog primært på at levere infrastruktur til mobilt bredbånd, eksempelvis 4G, og services til teleudbydere.

Indtil sidste år havde Nokia et 50/50-procent ejerskab med virksomheden Siemens. I august 2013 solgte Siemens sine 50 procent til Nokia og trak sig helt ud af foretagendet efter syv års samarbejde.

Nokia står igen på egne ben.

Virksomheden er dog langt fra alene om det tunge netværksmarked som kineserne inden for de sidste år, i form af firmaet Huawei, har kastet sin kærlighed på.

Læs også: Sådan vil Huawei lægge de europæiske telefirmaer for sine kinesiske fødder

De amerikanske og europæiske netværksfirmaer har konsolideret sig, mens asiatiske firmaer, som eksempelvis Huawei, for alvor har vendt blikket mod os for at erobre markedsandele. Kan I mærke det i Nokia i Danmark?

"Ja, det kan vi godt mærke. I Danmark har vi ikke konkurreret i så lang tid, men ellers har kampen været i gang i små ti år." 

"Blandt andet Huawei har fra starten været meget aggressive på prissiden for at få fat i markedsandele. Der fik vi nok et lille chok." 

"Det er dog stadig de etablerede netværksfirmaer, der ligger bedst til, alt efter hvilken portefølje de har. Og det har blandt andet været på grund af en konsolidering. Der er tale om globale firmaer med fokus på hele verden."

"Men kineserne har en anden måde at gøre det på, og vi kan virkelig mærke konkurrencen fra Kina. I Danmark er konkurrencen ret ny, men den tegner til at blive hård."

Kan I modstå den konkurrence? Kan I vinde?

"Vi har respekt for hele branchen, og konkurrencen er hård."

Men kan I vinde?

"Vi ser, at vi kan vinde der, hvor vi kan differentiere os."

Hvad kan I, som kineserne ikke kan?

"Vi er gode til at bygge mobilt bredbånd, og det satser vi på. Vi holder fokus. Desuden har vi lokalkendskab og er gode til at få alle programmerne i en arkitektur til at fungere sammen. Der kan vi helt sikkert vinde noget." 

"Ligeledes har vi valgt at fokusere meget på energibesparelse og sikkerhed."

Sikkerhed topper

Hvor meget fylder sikkerhed i dag i forhold til for fem år siden?

"Meget. For fem år siden kunne antallet af årlige møder, der handlede om sikkerhed, tælles på en hånd. I dag handler alle møder om sikkerhed i en eller anden form." 

"Et LTE-netværk er en åben netværkstype, der kræver kryptering. Det skal sikres mod DDoS-angreb, overvågning, privacy, cloud, brugerdata med videre. Det bruger vi meget energi på, og det vil vi gerne differentiere os ved at være gode til," siger Lise Karstensen.

"Fokus skyldes også, at vi har fået smartphones, og at flere virksomheder åbent fortæller om, at de er blevet hacket. Sikkerheden i 5G-netværket bliver endnu mere kompliceret, da der kommer internet i alt, og det forbereder vi os i øjeblikket på at kunne håndtere."

Læs også:

Huawei: 5G er så potent, at vores viden om netværk og it skal genstartes

Nu bliver Nokia til Microsoft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere