Den svenske Datainspektion har stoppet en aftale mellem Google og skolerne i Malmø.
Skolerne i Malmø var ellers klar til at hoppe over på Googles online-skriveprogram.
Men Datainspektionen, som håndhæver de svenske borgeres ret til privatliv på internettet, mener, at aftalen bryder svenske regler om persondatahåndtering, og derfor må aftalen med Googles skytjeneste enten ændres eller stoppes helt.
"Skolens udvalg har gjort et grundigt og godt stykke forarbejde i sin kontrol af loven med Google, men der er stadig fejl i kontrakten, som skal løses inden en aftale," siger Datainspektionens advokat Ingela Alverfors i en pressemeddelelse.
Googles ret til information
Kritikken fra den svenske datamyndighed er især rettet mod det kontraktmæssige vilkår for, hvordan Google må anvende de personlige oplysninger, som skolen måtte lagre i skytjenesten Google Apps for Education.
"Det er vigtigt, at kontrakterne er klare, udførlige og ikke er til fortolkning," skriver Datainspektionen i sin rapport, og påpeger, at Malmøs kontrakt med Google på dette punkt er uklar og vanskelig at forstå.
Sidste år blev en skole i Sollentuna ved Stockholm stoppet, da den forsøgte at lave en lignende aftale.
Også andre skoler rundt om i Sverige har måttet bide i det sure æble. Dog har Göteborg kommune kunnet gennemføre aftaler med Google, da denne kommunes aftaler er mere udførlige omkring netop videregivelse af information.
I Danmark prøvede Odense Kommune igennem flere år at få en aftale med Google, men opgav til sidst, da det ikke var muligt at få gennemført en såkaldt "databehandleraftale", der lever op til lovgivningen på området.
Danske forældre er bekymrede
Googles absolutte levebrød er information om selskabets brugere, som så kan bruge til at målrette reklamer.
Men når brugerne pludselig bliver skoleelever, kan det godt give nervøse træk ved forældrenes øjne. Det viser en undersøgelse fra Epinion, bestilt af Microsoft, i hvert fald.
Her svarede 26 procent af de adspurgte forældre, at de var nervøse for, hvordan de firmaer, der leverer tjenester til brug i folkeskolen, håndterer deres børns data.
Op imod 53 procent af de adspurgte mente samtidig, at det ikke er okay, at selvsamme it-firmaer bør have lov til at anvende disse data kommercielt.
I aftalen fra Göteborg, hvor Google Apps for Education blev godkendt, lover Google blandt andet, at alle data vil være fuldstændig slettet fra Googles skytjenester inden 180 dage, og at data på intet tidspunkt må blive brugt til andet end det, som er aftalt med Göteborg kommune.
Læs også:
Google Apps-gennembrud: Ny aftale kan få stor betydning