Artikel top billede

Danmark rasler ned: Briterne har overhalet os i digitalisering

Klumme: Vi tager slet ikke digitalisering seriøst på et strategisk niveau i Danmark. Der skal handles nu.

Det var seriøst nedslående læsning, da tænketanken World Economic Forum og business-skolen Insead for nylig præsenterede 2014-udgaven af The Global Information Technology Report. Rapporten er en årlig status over verdenssamfundets parathed til at udnytte og høste gevinster af digitaliseringen.

For Danmarks placering i det såkaldte Networked Readiness Index er i 2014 en 13.-plads. I 2007 var Danmark det bedst placerede land i verden, og alene fra sidste år til i år er vi faldet tilbage fra en 8.-plads - eller rettere er vi nok ikke faldet så meget, som vi er blevet overhalet.

Nu er det nu

Det er egentlig ikke placeringen som nummer 13, der i sig selv er nedslående, men derimod den nedadgående tendens kombineret med viden om, at vi stadig er blandt de nationer i verden, der har mest og bedst hardware og software samt ikke mindst evner til at udnytte informationsteknologien.

For det betyder, at vi ikke tager digitalisering seriøst på et strategisk niveau som katalysator for udviklingen af virksomheder og samfund.

Uanset om vi så satte os med hænderne i skødet, skulle vi nok få gevinster af de næste 25 års digitalisering. De kommende generationer af digitalt indfødte vil ændre virksomhederne, arbejdsmarkedet og samfundet helt af sig selv i takt med, at de indtager arbejdsmarkedet.

Men hvis vi omvendt vil høste gevinster og have fordele af digitaliseringen i de næste 10-20 år, er det nu, der skal handles. Et afgørende element i digitaliseringen er for eksempel de kommercielle vilkår, der ligger til grund for digitaliseringen.

Se mod sydvest

I Danmark arbejder vi nærmest blindt efter industrisamfundets udbudsmodel, hvor it-projekter anskues ligesom store byggeprojekter, der skal i licitation med konkurrence om prisen på selv den mindste "møtrik".

Man kan diskutere, både hvor stor gavn eller skade den måde at anskue omstillingen af Danmark fra i-land til d-land har gjort - men dynamisk er det helt sikkert ikke.

Her kunne Slotsholmen med fordel kigge mod sydvest og regeringskvarteret Whitehall i London. I den britiske centraladministration er et cloud first-princip godt i gang med at vende op og ned på de traditionelle rammevilkår, når det gælder indkøb af it-løsninger.

Britiske myndigheder skal vælge cloud

De britiske ministerier og styrelser i Hendes Majestæts regering SKAL simpelthen undersøge, evaluere og helst vælge cloud-baserede it-løsninger fra den CloudStore, som er skabt i forlængelse af det G-Cloud-rammeprogram, Cabinet Office har været i gang med at bygge op siden 2012. 

På den ene side ønskes hurtigere og billigere digitalisering for myndighederne, og på den anden side ønskes øget konkurrence og flere mindre og mellemstore it-virksomheder som udbydere - alt sammen inden for EU-konkurrencereglerne.

13.000 services bliver leveret fra CloudStore. Sidste år var 708 leverandører registreret i G-Cloud-rammeprogammet; 80 procent var små og mellemstore leverandører.

Cabinet Office's egne tal viser betydelige besparelser for skatteborgerne. Men i første omgang og i forhold til digitaliseringsarbejdet i det hele taget er besparelsesprocenten sekundær (bevares - den skal være til stede), for ud over effektivisering og økonomisk gevinst bliver den britiske centraladministration digitalt moderniseret og fremtidssikret med cloud-løsninger, og de mindre og mellemstore it-virksomheder får en ærlig chance for at deltage og dermed vokse og skabe udvikling.

Det er den slags rettidig omhu, som bedre placeringer på Network Readiness Index er gjort af.

Jan Horsager er research manager i cBrain.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere