Artikel top billede

Anmeldelse: Tv-serien Silicon Valley gør tykt grin med it-verdenen

Der er satiriske tæsk til både nørder og it-branche i tv-serien Silicon Valley, hvor det vrimler med Steve Jobs-plagiater og vanvittige optrin. Det er svært ikke at klukke med undervejs.

"Hvis du ikke opfører dig som et røvhul, så dør firmaet!"

Den kontante besked får programmøren Richard, da han pludselig står med ansvaret for en it-iværksættervirksomhed, der er millioner af kroner værd.

Men det er svært kan gå fra at være en introvert nørd med et kæmpe programmeringstalent til pludselig at være benhård forretningsmand med jernpigge på albuerne.

Det er kort fortalt omdrejningspunktet i den nye komedieserie Silicon Valley, som har premiere på HBO Nordic i dag.

Jagten på succes

Ved lidt af et tilfælde har nørden Richard udviklet en komprimerings-algoritme, der kan revolutionere den måde, som vi henter og bruger filer på nettet.

Han arbejder til at begynde med hos firmaet Holli, hvor han er langt nede i hierarkiet og ofte bliver voksenmobbet af de øvrige ansatte.

Men da de opdager hans hobbyprojekt, bliver han pludselig kaldt ind til audiens hos Hoolis grundlægger og topchef.

10 millioner dollar, cirka 54 millioner kroner, får Richard tilbudt for at sælge sin fantastiske algoritme.

I stedet for at tage pengene vælger Richard dog at starte sin egen virksomhed og alliere sig med den selvstændige milliardær Peter Greogry, der som business angel skyder en million kroner i projektet som startkapital.

Men stakkels Richard aner ganske enkelt ingenting om forretningsplaner, og de store pengebeløb giver ham hjertebanken og får ham til spontant at tømme mavesækken ved upassende lejligheder.

Det lykkedes ham dog at samle et hold af nørder, der skal hjælpe ham med firmaet, som han til de flestes ærgrelse insisterer på at navngive Pied Piper (Rottefængeren).

Med på holdet er en anarkistisk og spydig canadier og en mopset pakistaner, der bruger mere tid på at slås verbalt end på at programmere.

Desuden hyrer Richard en projektleder, der som de øvrige er stærkt socialt handicappet. Han er mere pligtopfyldende end en spejderdreng, men er samtidig en stor undskyldning for sig selv.
Med i gruppen sniger dotcom-milliardæren Erlich sig ind.

Han har ladet Richard bo gratis i sit hus - sammen med de øvrige programmører - for til gengæld at få 10 procent af indtægterne af deres hobby-projekter, og nu ser han en stor mulighed for at score kassen på Pied Piper.

Mens programmørerne er introverte, fører Erlich sig frem. Hans ego er mere oppustet end en badebold, og han er lige så sympatisk som kakerlak.

"Vi to...vi er ligesom Steve Jobs og Steve Wozniak," siger Erlich, mens han lægger armen omkring Richard, der ser beklemt ud. Han har svært ved at være et røvhul.

'Startup for dummies'

Tv-serien Sillicon Valley er skabt af Mike Judge, og han er især kendt for Beavis & Butthead samt King of the Hill.

Med Silicon Valley har han skabt en komedieserie, der fungerer som en forrygende og underholdende lussing til it-branchen, hvor ikke mindst hykleri og snobberi udstilles.

Det svært ikke at have sympati med splejsede Richard, der kæmper med flakkende øjne og har panik malet i hele ansigtet.
Især da hans tidligere arbejdsgiver Hooli forsøger at stjæle hans algoritme og lancere den først.

Tv-serien Silicon Valley kan egentlig betragtes som en slags visuel 'startup for dummies' - plastret til med eksempler på hvordan man ikke skal gøre.

Eksempelvis er det en rigtig dårlig idé at få udstedt en check til ens firma, hvis man endnu ikke har fået virksomhedens navn registreret officielt.

Og ligesom TDC, Nets og andre virksomheder har lært, er det fornuftigt at se sig godt for, inden man beslutter sig for et nyt navn - det kunne jo være, at andre allerede brugte det.

Og lad nu være med at hyre en tidligere straffet mexikaner med en graffitidåse til at designe virksomhedens logo: Det er dømt til at gå galt.

Som kugler fra en AK47

HBO Nordic er ikke rigtig slået igennem herhjemme endnu, og ifølge en opgørelse fra DR Medieforskning benytter blot en procent af de danske husstande tjenesten. Til sammenligning har 17 procent Netflix.

Med Silicon Valley har HBO Nordic dog fået en interessant vare på den virtuelle hylde, som især vil appellere til it-folk - og nå ja, nørder.

Der er massevis af referencer til alt fra Steve Ballmer-præsentationer til Steve Jobs' påklædning: Den sorte rullekravetrøje. Den ynder dotcom-millionæren Erlich i øvrigt at føre sig frem i.

Når man spotter de mange it-referencer, er det svært ikke at klukke en smule. Tv-serien kører i et højt gear, og replikkerne fyres af i samme tempo som kuglerne fra en AK47.

Der er ganske enkelt ikke nogen stille passager.

Især Thomas Middleditch i rollen som nørden Richard gør det forrygende, og det er svært underholdende at følge ham i et nervøst forsøg på at træde i karakter som topchef og leder - for pludselig at få momentum og derefter at fejle fuldkomment.

Silicon Valley er - ligesom mange af HBO's andre serier - af høj kvalitet, og samtidig er der satirisk bid, selv om it-branchen naturligvis bliver noget karikeret.

Efter at have set de første fem afsnit er jeg dog hooked og nysgerrig på at finde ud af, hvordan det dog ender med Richard og hans bizarre slæng af medarbejdere i kampen for at få succes blandt arrogante milliardærer, slibrige rygklappere og forretningsmænd med tunnelsyn i verdens it-mekka, Silicon Valley.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering