Mens efterretningstjenester som National Sercurity Agency (NSA) bruger milliardvis af kroner på heftig overvågning i terrorbekæmpelsens navn, kan småfejl åbenbart stadig skabe store katastrofer.
For da den formentlige tjetjenske hovedmand bag Boston-bomberne i april 2013, Tamerlan Tsarnaev, slap uhindret ind i USA, skete det, fordi hans navn var stavet forkert i en sikkerhedsdatabase.
Den russiske efterretningstjene FSB havde ellers allerede i 2011 advaret USA om, at Tamerlan Tsarnaev var en voldelig, bevæbnet og farlig radikal muslim, der fra 2002 havde boet i USA.
Da hans navn blev tilføjet til USA's 'hot list' over mulige terrorister, der skal tjekkes ved ind- og udrejse af USA, blev hans efternavn stavet 'Tsarnayev', hvor der var tilføjet et ekstra 'Y'.
Dermed undslap han blandt andet sikkerhedsspørgsmål i New Yorks JFK-lufthavn, efter at han i 2012 kom tilbage til USA efter seks måneders jihad-træning i den russiske republik Dagestan.
Herefter kunne han sammen med sin bror planlægge og udføre bombeangrebene ved Bostons maratonløb for lige omkring et år siden. Tre mennesker blev dræbt, mens 183 blev såret.
Tamerlan Tsarnaev blev selv dræbt af en politibetjent i en biljagt efter det store terrorangreb.
Det skriver NBC efter at have kigget på dokumenter omkring den hovedmistænkte bombemand, som snart skal præsenteres for USA's Homeland Securty-komite.
Kunne løses helt simpelt
Datalogi-professor Rasmus Pagh, med speciale inden for big data fra IT-Universitetet, fortæller til Computerworld, at kontrol med afvigelser som stavefejl ellers er ret trivielt i databaser.
"Du kender det måske selv, når du søger i Google. For her kommer der jo en masse forslag frem, hvis man har stavet et navn eller et ord forkert," forklarer han.
Datalogi-professor har selv været til terror-forhør
Samtidig fortæller datalogi-professoren, at de fleste databaser understøtter tekstmatching - altså gardering mod stavefejl - hvor brugeren selv kan variere styrken ved eksempelvis at kræve et match på 90 procent eller mere.
"Afvigelser på én karakter kan faktisk findes lige så effektivt som ved korrekt stavede navne, og jeg kan slet ikke forestille mig, at man ikke har været opmærksomme på staveafvigelser i den omtalte database," siger Rasmus Pagh.
For mange falske postive
Han fremhæver samtidig, at årsagen til den missede mulighed med at fange Tamerlan Tsarnaev ved indrejse til USA sandsynligvis ligger i frygten for at få for mange falske-positive.
Med falske-positive mener han, at der potentielt kunne være rigtig mange mennesker, hvis navne læner sig op ad personer på terrorlisten.
"Det er jo meget upraktisk, hvis man skal forhøre alt for mange mennesker," siger den danske datalogi-professor, som selv har været til afhøring i en amerikansk lufthavn kort tid efter terrorangrebet mod World Trade Center den 11. september i 2001.
Han formoder, at en rejse til Malaysia i 1997 kan have været udslagsgivende for forhøret. Men det er bare gisninger, da han ikke fik nogen forklaring.
At fange en terrormistænkt tjetjener, der eller flere gange var blevet advaret om fra russisk side, kunne systemet derimod ikke håndtere.
Læs også:
Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag