Du kender muligvis de aftener, hvor du ligger og vender og drejer dig i sengen. Du kan ikke falde i søvn. Og dagen efter er et sandt mareridt, der starter med, at du står søvndrukken i køen til kontorets kaffemaskine.
Men dine mange ture ned til kaffemaskinen kan muligvis være selve årsagen til dine søvnproblemer.
En ny gratis app fra Jawbone, der står bag fitness-armbåndet Jawbone Up, giver dig mulighed for at holde styr på din kaffe-afhængighed, og den kan blandt andet regne ud, hvor meget du maksimalt må drikke, hvis du ikke vil have forstyrret din søvn.
App'en hedder Up Coffee, og den kan bruges sammen med Jawbone Up og den tilhørende self-tracker-app. Men du kan dog også bruge app'en, selv om du ikke i forvejen er Jawbone Up-bruger.
For meget kaffe kan give ubehag
I Danmark er vi den fjerde mest kaffedrikkende nation i verden, og en væsentlig årsag til kaffens popularitet er formodentlig, at den indeholder det opkvikkende stof koffein.
Ifølge det danske sundhedsvæsens onlineportal, Sundhed.dk, får koffein dig til at føle dig mere vågen, koncentreret, udholdende og giver dig desuden en hurtigere reaktionsevne.
Men vores kærlighed til den mørke suppe kan være skadelig. En almindelig kop kaffe indeholder omkring 100 mg koffein, og de fleste danskere indtager ifølge Sundhed.dk omkring 300-400 mg koffein dagligt. Ved doser over 400 mg vil mange mennesker ifølge Up Coffee begynde at føle ubehag.
Desuden oplyser sundhed.dk, at et større indtag af koffein i nogle tilfælde kan virke forværrende på tilstanden hos folk med visse former for angst, mavesygdomme og forstyrrelser i hjerterytmen.
Derudover kan koffein øge risikoen for knogleskørhed hos folk, der i forvejen har et lavt kalkindtag, og holder du pludselig op med at indtage koffein, vil du kunne opleve influenza-lignende abstinenssymptomer.
Vi reagerer forskelligt
Ifølge Jawbone reagerer vi dog vidt forskelligt på kaffe. Det afhænger blandt andet af vores fysik og den tolerance over for koffeinens effekt, som vi løbende opbygger.
Derfor skal du oplyse dit køn samt din højde og vægt, når du første gang åbner Up Coffee.
Det er dog ikke nødvendigt, hvis du ligesom denne skribent i forvejen bruger Jawbone Up. I så fald henter Up Coffee informationerne direkte fra din Jawbone Up-app.
Her er den bedste funktion
Herefter kan du gå i gang med at tracke dit koffeinforbrug. Hver gang du har drukket en koffeinholdig drik, taster du det ind i app'en. Næsten alle slags drikke er forprogrammeret, så det kan gøres lynhurtigt ved at vælge en drik fra listen.
Efterhånden som du bruger app'en, begynder Up Coffee at opbygge en statistik på, hvor meget koffein du i gennemsnit indtager, og hvordan dit indtag er sammenlignet med den gennemsnitlige Jawbone-bruger.
Den fortæller dig også, hvornår på dagen du indtager mest, og hvilke typer drikke du indtager mest af.
Kan analysere din søvn
Men den mest interessante funktion ved Up Coffee er formodentlig, at den kan koble data, som fitnessarmbåndet Jawbone Up indsamler om din søvn, med oplysningerne om dit koffeinforbrug.
Har du eksempelvis en ustabil søvn på dage, hvor du også har indtaget meget koffein, kan det være et tegn på, at du ved at ændre på dine kaffevaner kan opnå en bedre søvn og en bedre døgnrytme.
Og afvigelser fra din døgnrytme kan potentielt set have store konsekvenser for dig.
Søvnforskeren Mikael Rasmussen har tidligere fortalt Computerworld, at afvigelser på helt ned til en time i forhold til din normale søvnrytme kan sætte kroppen i alarmberedskab.
"Hver eneste celle i hele kroppen har en døgnrytme, og den skal være synkroniseret med døgnets 24 timer, og når vi ændrer på vores sengetider, kommer døgnrytmen ud af sync. Så får vi, hvad jeg vil kalde et socialt jetlag," sagde han ved en tidligere lejlighed til Computerworld.
Det betyder ifølge Mikael Rasmussen, at udskillelsen af stresshormoner øges, hvilket kan give større risiko for at blive ramt af livsstilssygdomme som depression, fedme og diabetes.
Up Coffee findes indtil videre kun til iPhone, og den kan downloades gratis her.
Læs også:
Test: FitBit Flex ved om du tisser om natten
Træt om morgenen? Sådan får du en bedre søvn og bliver mere effektiv