Artikel top billede

Dørene sparket op i kæmpe hackersag

Nu skal dørene til retsmøderne i Danmarks største hackersag åbnes. Offentligheden får dermed bedre mulighed for at følge med i sagen.

Efterforskningen af hemmelige spor til udlandet og mulige medgerningsmænd på fri fod vil blive svækket.

Sådan har politiet og anklagemyndighedens begrundelse lydt, når de krævede dørene lukket i retten i forbindelse med varetægsfængslingen af to mistænkte i Danmarkshistoriens største hackersag.

Men det holder ikke vand.

Det har Østre Landsret netop besluttet i en såkaldt kæresag, hvor tidligere Computerworld-journalist Rune Pedersen krævede dørene åbnet, så offentligheden kan følge med i den alvorlige sag.

Og journalisten fik ret og vandt kæresagen.

"Begæringen om dørlukning burde ikke have været taget til følge," hedder det i kendelsen.

I øvrigt gælder døråbningen både omkring den varetægtsfængslede Gotffrid Svartholm og den danske mistænkte person i sagen.

Gottfrids Svartholms forsvarer Luise Høj er "positivt overrasket" over kendelsen, da hun også har argumenteret for åbne døre.

"Jeg havde ikke regnet med, at I fik medhold, og det betyder, at offentligheden nu har en mulighed for at sætte sig ind i sagen og kan vurdere rimeligheden i de meget lange varetægtsfængslinger, der har været i den her sag. Nu kan vi endelig tale åbent om sagens kerne," udtaler hun til Information.

Faktisk har dørene været lukket lige siden juni 2013.

Meget alvorlig sag

Ifølge Louise Høj har anklagerens plan været, at der skulle være lukkede døre frem til hovedforhandlingerne, der muligvis først går i gang til efteråret.

Men sådan skal det altså ikke være.

Sagen er den måske mest alvorlige af sin art i Danmark, hvor flere ministre har været på banen. Sågar har statsministeren måttet indkalde topministre til orientering.

Faktum er nemlig, at Rigspolitiets systemer hos CSC blev angrebet og blottet af hackere.

Herunder fik gerningsmændene adgang til Schengen-systemet, der indeholder stærkt følsomme oplysninger om efterlyste personer i hele Europa.

PET- og FE-folk har da også været med i efterforskningen af sagen, der kan give de mistænkte op til seks års fængsel.

En principiel sag om sikker opbevaring af borger-følsomme data, som vi altså fremover i offentligheden kan forvente at få lidt flere oplysninger om.

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Galleri: Her er Danmarkshistoriens største hackersag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere