Den danske distributionskoncern EET Europarts har endnu en gang haft checkhæfte og fyldepen oppe af lommen og har købt aktiemajoriteten i den britiske distributør EAF Supply Chain.
Med opkøbet øger den danske distributør ifølge koncernchef John Thomas med ét slag sin årlige omsætning med omkring 150 millioner kroner, som kommer oven i den halvanden milliard kroner, som hvert år går gennem kasseapparatet.
Han ønsker ikke at oplyse købsprisen for det britiske selskab, som ifølge koncernchefen har en egenkapital på et sted mellem 35 og 40 millioner korner.
Det er planen,at det 80 mand store britiske firma skal fortsætte som selvstændigt selskab.
Men opkøbet gør ifølge John Thomas EET-koncernen til nummer et i verden, når det gælder leverance af reservedele til især computere og printere. Det område er i forvejen et af de helt centrale forretningsområder for EET-koncernen.
"Det produktudbud, vi har inden for dette segment, bliver nu verdens største. EAF Supply Chain er rigtig skrappe til at håndtere serviceaftaler på meget højt niveau, hvor der skal leveres produkter indenfor meget kort tid. Det koncept vil vi duplikere til de andre 25 europæiske lande, hvor EET-koncernen i dag er repræsenteret. Tilsvarende får briterne adgang til de produkter, som vi har tilgængelige i resten af koncernen," siger John Thomas.
En af det britiske selskabs styrker er et distributionskoncept med mange lokale lagerlokationer, som nedsætter leveringstiden til kunderne betragteligt, fortæller John Thomas.
"EAF Supply Chain har i dag 50 fremskudte lagerlokationer primært i Storbritannien. Det gør det endnu lettere at sikre kunderne hurtig og nem adgang til kritiske reservedele til computere og printere inden for en tidshorisont på få timer. Det koncept kommer vi til at arbejde med og rulle ud i resten af EET-koncernen," siger han.
Hvor kommer pengene fra?
Opkøbet af EAF Supply Chain er det tredje store opkøb, som EET har gennemført over de seneste to år. I 2012 overtog man det franske Europarts, og i marts i fjor blev danske Kjaerulff1 indlemmet i koncernen. Sammen med købet af EAF Supplies har EET i alt købt sig til en omsætning på tæt ved en halv milliard kroner. I alt har EET siden 1998 foretaget mere end 20 opkøb.
Hovedaktionær i EET-koncernen er den svenske kapitalfond Alipes, som dog ifølge John Thomas ikke har brug for at spæde til, når der skal betales for de mange og store opkøb.
I stedet satser EET-koncernen på at være selvfinansierende. Det skulle der da også være god plads til, da man i flere år har præsteret store overskud.
"Det er begrænset, hvor meget vores aktionærer har fået i udbytte over de sidste 15 år. Vi tjener vores egne penge og sparer op til at investere i at udvikle forretningen. Så helt grundlæggende driver vi en forretning, hvor vi selv finansierer de opkøb og investeringer, vi foretager," siger John Thomas.
Han ser gode muligheder for at udvide forretningen yderligere i de kommende år. En af den danske distributørs fordele er, at det europæiske marked for især reservedele er meget fragmenteret, og at EET Europarts med sin store volumen står godt i konkurrencen med de lokale spillere, som man konkurrerer med i de enkelte lande.
"Vi kan sagtens blive dobbelt så store eller tre gange så store med en årlig omsætning på fire-fem milliarder kroner. Men ting tager tid. Vi snakker ikke så meget om vores omsætning, men om, hvor mange penge vi tjener," siger John Thomas.
Læs også: