Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Populære chat-tjenester ramt af hackerangreb - er du i fare?

Flere af internettets mest populære chat-tjenester har i de seneste dage været ramt af massive hackerangreb. Læs her, hvad der er sket med chat-tjenesterne, som du måske selv bruger.

Hackere har fejret nytår ved at kaste sig om bord i de populære chat-tjenester Snapchat og Skype, som begge er blevet angrebet for nylig.

Hos Snapchat drejer det sig om 4,6 millioner konti med brugernavne og telefonnumre, der er blevet downloadet og udstillet på nettet på en hjemmeside, som dog er blevet suspenderet i skrivende stund.

Det skriver BBC, der kan berette om, at det australske sikkerhedsfirma Gibson Security i dagene op til angrebet advarede om sikkerhedshuller i Snapchat, som hackerne senere har udnyttet.

Vi sikrer os

Gibson Security hævder, at selskabet advarede Snapchat for fire måneder siden - uden den store respons fra chat-selskabet.

I dagene efter jul kom Snapchat dog på banen på sin egen blog med et udsagn om, at den slags sikkerhedsrisici havde selskabet taget hånd om i den stadig mere populære chat-tjeneste, hvor beskeder og filer destruerer sig selv efter noget tid.

"Hvis nogen helt teoretisk var i stand til at oploade et stort sæt telefonnumre som eksempelvis alle numre i et område eller ethvert nummer i USA, så kunne de skabe en database med de resultater og matche brugernavne med telefonnumre," forklarer Snapchat på sin blog og fortsætter: 

"I det seneste år har vi implementeret forskellige sikkerhedstiltag for at gøre det sværere at gøre den slags. For nylig har vi lige tilføjet yderligere foranstaltninger (mod hackere) og fortsætter med at foretage forbedringer for at bekæmpe spam og misbrug," lyder det fra Snapchat.

Hackere: Ikke sikkert nok
Hackerne har over for TechCrunch hævdet, at sikkerheden hos Snapchat ikke er stærk nok - heller ikke efter det seneste hackerangreb med 4,6 millioner konti publiceret på nettet. 

Til it-mediet siger hackerne:

Derfor blev Snapchat hacket

"Vores motivation har været at fortælle omverdenen om disse sikkerhedshuller og lægge offentligt pres på Snapchat til at få fikset denne exploit," siger hackergruppen til TechCrunch, hvor det også kommer frem, at hackernes formål med data-publiceringen er at vise, hvor ligeglade internetselskaber er med sikkerhed.

"Sikkerhed er sekundært for firmaerne, og sådan skal det ikke være. Du vil jo heller ikke spise på en restaurant, der bruger millioner på dekoration, men næsten ingenting på rengøring," lyder det fra hackerne bag Snapchat-publiceringen.

Skype hacket

I feriedagene er Snapchat dog ikke den eneste chat-service, som har haft ubudne gæster.

Microsofts Skype-tjeneste og tjenestens Twitter-konti har haft besøg af den såkaldte Syriske Elektroniske Hær (Syrian Electronic Army). 

It-krigerne har i et politisk motiveret angreb indsat flere beskeder på Skypes blog og forskellige Twitter-konti, hvor de advarer mod NSA-overvågning og opfordrer til at lade være med at bruge Microsoft-produkter.

"Brug ikke Microsoft emails (hotmail, outlook). De overvåger dine konti og sælger data til regeringerne," lyder advarslerne mod Vestens overvågning på en af Skypes Twitter-konti.

Skype har i nat selv været ude og beklage hackerangrebet fra den Syriske Elektroniske Hær, der bakker op omkring Syriens præsident Bashar al-Assad.

"Du har måske opdaget, at vores sociale medier har været ramt i dag. Ingen brugerinformationer er kompromitterede. Vi beklager ulejligheden," skriver Skype på en af sine Twitter-konti.

Læs også:
Trin for trin: Sådan forsvarer du dig mod it-angreb

Hacker bryder ind i EU: Så latterligt nemt var det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere