Artikel top billede

Springer de ansatte stadig ud fra taget hos Foxconn?

Reportage: Foxconns it-fabrikker i Kina har længe været beskyldt for at være de rene arbejdslejre med flere selvmord blandt de ansatte. Computerworld har besøgt fabrikken for at undersøge, om forholdene er blevet bedre.

"Puha, det var sgu heftigt."

Ordene bliver sagt til en norsk journalist fra Aftenposten.

Vi sidder på bagsædet af en taxa, og han nikker indforstået tilbage med et opgivende blik i øjnene.

Sammen har vi lige forsøgt at komme ind på en af it-producenten Foxconns berygtede fabrikker i den kinesiske millionby Shenzhen, som i de seneste år er gået under betegnelsen arbejdslejre for it-giganter som Apple, HP, Dell og Microsoft.

Sveden kan mærkes under armhulerne i den sydkinesiske formiddagsvarme, mens den ene fabriksbygning i kæmpeformat efter den anden suser forbi os uden for vinduerne i Shenzhen med 20 millioner indbyggere.

Gad vide, hvad der foregår inde bag murene i de bygninger, tænker jeg, mens jeg ruller taxavinduet ned for at trække vejret lidt mere frit i industri-smoggen.

Mange selvmord 
Formålet med at komme ind på Foxconn-fabrikken er at undersøge, om forholdene er blevet forbedret for selskabets fabriksarbejdere.


Indgangen til Foxconn-fabrikken, mens alt ånder fred og ro. Foto: Mads Elkær. 

Taiwanesiske Foxconn er i de seneste år blevet kritiseret voldsomt for at udsætte sine godt en million fabriksarbejdere for elendige arbejdsforhold med lange vagter med monotont arbejde ved samlebånd samt rådne leveforhold og mobning af taiwanesernes kinesiske kolleger. 

Selskabet har samtidig en omsætning på 653 milliarder kroner, og så har man vel overskud til at tage imod et par nordiske journalister, lød ræsonnementet, inden vi bookede taxaen og ad talrige motorveje i Shenzhen bevægede os ud mod en af flere Foxconn-fabrikker i millionbyen.

Vi er kommet til et usædvanligt sted

Trods milliardindtjeningerne har forholdene på Foxconn-fabrikkerne været så grelle, at flere ansatte i de seneste år har kastet sig ud fra Foxconns fabriks-tage og begået selvmord.

Alene i 2010 forsøgte 18 medarbejdere selvmord på de kinesiske Foxconn-fabrikker, hvoraf 14 døde.

I 2011 truede yderligere 300 Foxconn-ansatte med at begå selvmord i det centrale Kina, da de gik op på taget af en fabrik for at hoppe kollektivt i døden som protest over manglende lønforhøjelse.

Foxconn-ledelsen reagerede på de mange selvmord ved at spænde et sikkerhedsnet ud, så ansatte med selvmordstanker ikke ville dø i et eventuelt udspring, og siden 2011 har Foxconn-ansatte skullet skrive under på i deres arbejdskontrakt, at de ikke ville forsøge selvmord.

Derudover er medarbejderne ved samlebåndene af topledelsen blevet sammenlignet med dyr, når de har stået og samlet iPhones, Microsoft-udstyr og anden elektronik, som vi benytter med største selvfølgelighed i Danmark. 

Det har naturligvis heller ikke hjulpet på arbejdsmoralen, at der i 2011 var en større eksplosion på en Foxconn-fabrik i det vestlige Kina, hvor op imod 30 personer menes dræbt

Så Aftenpostens korrespondent og Computerworld har masser af spørgsmål at stille, hvor det vigtigste dog er: 

Er forholdene blevet bedre end for blot få år siden, hvor massivt pres fra medarbejdere, medier og kunder og sågar spiludviklere fik selskabet til at love bod og bedring?

Et usædvanligt sted

Taxaen ankommer til en af Foxconns fabrikker i Shenzhen-området, og allerede ved hovedindgangen fornemmer man, at denne fabrik er et noget usædvanligt sted.


Køretøjer bliver kontrolleret grundigt, inden de kan trille ind på fabriksområdet. Foto: Mads Elkær. 

For godt nok har alle it-fabriksområderne i Shenzhen en hovedvagt bemandet med vagter, der i flere tilfælde gør honnør, når store, sorte biler kommer rullende ind på fabriksområdet. 

Men hos Foxconn er der flere vagter end normalt ved indgangen, der minder om en grænseovergang fra en kold krig.

Foxconn: 'Vi har ikke noget at skjule'

Vagterne ved den tresporede indgang stopper os, og vi fortæller, at vi gerne vil tale med en leder, der kan fortælle og vise os, om arbejds- og leveforholdene er blevet bedre.

Efter 10 minutters ventetid med flere fagter og fremvisning af pressekort kommer en velklædt herre inde fra Foxconn-fabrikken ud til hovedindgangen med en mobiltelefon, der uden ord bliver rakt til os.

I røret er en kvinde, der præsenterer sig som Maggie.

Hun fortæller os, ganske forventeligt, at vi ikke bare sådan uden videre kan komme ind på Foxconns område. Men det skyldes ikke, at Foxconn ikke vil have et godt samarbejde med medierne, hedder det sig.

Det skyldes åbenbart reglerne i Kina.

'Vi har ikke noget at skjule'

Jeg griber røret.

"Maggie, vi har gentagne gange læst fra medierne, at der er elendige arbejdsforhold på jeres fabrikker. Er det muligt, at vi kan...."....

"Vi har ikke noget at skjule," afbryder Maggie på et engelsk, der afslører en stærk asiatisk accent.


Computerworld og Aftenpostens tilstedeværelse sætter gang i flere telefonkæder hos Foxconn. Foto: Mads Elkær. 

Hun fortæller, at der på denne fabrik arbejder 21.000 fabriksfolk, der er på job otte timer om dagen.

Omkring 10.000 af disse arbejdere har lejet sig ind i eksempelvis store huse, hvor der maksimalt bor fire personer, der ifølge Maggie kan deles om to toiletter og et bad.

"Det lyder jo, som om der er sket en positiv udvikling. Kan vi selv komme ind og se på forholdene?"

"Nej, I skal have tilladelse fra den kinesiske regering."

"Jamen, det er jo jeres fabrik. I bestemmer vel selv, hvem I kan lukke ind?"

"Nej, sådan fungerer det ikke her. Desuden er forholdene jo beskrevet i udenlandske medier," siger Maggie.

Her refererer hun muligvis til den charmeoffensiv, som Foxconn foretog for halvandet år siden, hvor en amerikansk journalist fik adgang til en af de berygtede Foxconn-samlebåndshaller med flere end 240.000 ansatte.  

Ukendt antal redninger

"Maggie, flere medier har igennem længere tid berettet om selvmord på jeres fabrikker. Hvor mange selvmord drejer det sig om?"

Kina, Apple og andre it-firmaer bestemmer

"Det er ikke mit job at svare på," lyder det fra Maggie, som dog fortæller, at hun arbejder med PR hos Foxconn.

"Hvornår kom nettet op?"

Dybt suk i telefonen.

"Jeg tror, det kom op sidste år," svarer Maggie modstræbende.

"Hvor mange menneskeliv tror du, at det net har reddet?

"Det ved jeg ikke. Nul? Måske er der ikke nogen, der har forsøgt at springe ned i nettet," lyder det fra Maggie.

Hun henviser igen til, at vi skal indhente tilladelse fra de kinesiske myndigheder for at komme ind på Foxconn-fabrikken tilhørende industrifirmaet Hon Hai fra Taiwan.

Igen sætter jeg spørgsmålstegn ved, at det er de kinesiske myndigheder, der skal godkende et besøg på Foxconns egen fabrik.

"Sådan virker systemet indtil videre i Kina," forklarer Maggie.

"Indtil videre? Hvor længe tror du, at det varer ved?"

"Det ved jeg ikke," svarer Maggie.

Og det var så den telefonsamtale.

En hær af PR-folk

Efter samtalen med Maggie kommer flere af Foxconns PR-folk til hovedvagten, hvor der også er heftig aktivitet over mobiltelefonen med pressemedarbejdere.

Mens Computerworld og Aftenposten presser på for at komme igennem sikkerhedskontrollen, taler vi med fabriksarbejderen Liang, der er en ung kvinde og en af de få arbejdere, der kan engelsk.

Hun fortæller, at hun har en arbejdsdag på 10 timer, er glad for sit job og trækker på skuldrene af spørgsmålet om, hvorvidt lønnen er god.

Tilsyneladende forstår hun ikke spørgsmålet om, at der skulle være selvmord og selvmordsforsøg på fabrikken, og hun smutter derefter ind til sin arbejdsdag ved samlebåndet. 

Ud over PR-medarbejderen Maggie har vi i løbet af formiddagen talt med flere pressefolk fra Foxconn, der har præsenteret sig som Jerry, Silvia og Louis, og som alle nægter at udtale sig til citat eller invitere os indenfor.

Ud over at skulle have tilladelse fra regeringen lyder budskabet nu, at vi også skal have tilladelse fra Foxconn-kunderne, hvilket vil sige Apple, Dell, Microsoft, Cisco og en lang række andre it-giganter.

Flere dødsfald

Slutteligt henviser Foxconns presse-folk til PR-bureaet Burson-Marsteller, som tager imod vores spørgsmål, hvorefter PR-bureauet lover at svare os i en mail.

Efter Computerworld-besøget ved Foxconn-porten fortsætter dagligdagen. Foto: Mads Elkær. 

Der går en uge, før svaret fra PR-bureauet tikker ind i indbakken. 

I den lange, tætskrevne mail forklarer amerikanske Burson-Marsteller, at Foxconn har strammet op på forholdene over hele linjen.

Mangler stadig at forbedre flere forhold

Mailen fra Samantha i Burson-Marsteller bliver indledt på følgende måde: 

"Foxconn tager sit ansvar til vores medarbejdere meget seriøst, og vi arbejder hårdt på at give de ansatte i Kina et sikkert og positivt arbejdsmiljø."

I mailen bliver det blandt andet beskrevet, at Foxconn senest har hævet lønningerne for at blive konkurrencedygtige, mens selskabet sammen med Fair Labor Association også har taget skridt mod at reducere overtidsarbejde. 

Derudover er sundhedstjek, uddannelse og træning ting, som Foxconn stiller til rådighed for sine medarbejdere, fortæller Samantha fra Burson-Marsteller i mailen til Aftenposten og Computerworld. 

"Men vi erkender, at der er mere arbejde, der skal gøres, og vi må fortsætte med at fastholde denne proces," lyder det i e-mailen fra Foxconns PR-bureau. 

Derudover er Foxconn i gang med at udvide sine aktiviteter og bygge fabrikker i geografisk centrale områder i Kina, hvor mange af fabriksarbejderne kommer fra, så de ikke længere behøver at rejse fra hjem og familie. 

"Foxconn er ikke perfekt, men vi er i gang med en enorm proces. Vores medarbejdere er vores største aktiv, og vi vil fortsætte med at være styret af vores mission om at være en ansvarlig producent," skriver Samantha fra Burson-Marsteller i mailen. 

Nye selvmord i Kina

Dermed besvarer det amerikanske PR-bureau til dels vores spørgsmål om, hvorvidt forholdene er forbedret, selv om det altså sker på skrift og en god uge efter, at vi har forladt området. 

PR-bureaet undlader samtidig at svare på vores spørgsmål om de mange selvmord, sikkerhedsnettene og hvorfor vi ikke kunne komme ind på fabrikken. 

At Foxconn ikke er det eneste selskab i Kina, som har (haft?) dårlige arbejdsforhold, er nye dødsfald på elektronikfabrikker et levende bevis på.

The Wall Street Journal kan berette, at fire fabriksarbejdere fra en it-fabrik i Shanghai i sidste uge døde - den ene var blot 15 år - som følge af dårlige arbejds- og leveforhold. 

Fabriksejeren Pegatron med blandt andre Apple på kundelisten har afvist, at de fire dødsfald har noget med livet på fabrikken at gøre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere