Artikel top billede

Investorer straffer Atea: Aktiekursen rasler ned

Fyringer, svage kvartalstal og chefernes frasalg af aktier sender Ateas aktier på rutschetur, siger aktie-analytiker.

Når et selskab fyrer folk, samtidig med at topcheferne og hovedaktionæren sælger ud af deres aktier, giver det uro i maven på investorerne.

Sådan forklarer aktieanalytiker Markus Bjerke fra Arctic Securities den seneste måneds overraskende fald i it-giganten Ateas aktiekurs.

Siden begyndelsen af november er kursen på Ateas aktier gået fra en kurs på 67 kroner pr. aktie til et niveau den seneste uge på omkring 57,50. Det er et fald på mere end 14 procent.

Ifølge Markus Bjerke kan en del af nedturen forklares med, at Atea i november forkælede sine aktionærer og trak mere end 400 millioner kroner ud af selskabet i form af ekstraordinært udbytte på fire kroner pr. aktie oven i et ordinært udbytte på godt fem kroner.

Men det efterfølgende kursfald er betydeligt større, end man skulle forvente, siger han.

"Aktien er faldet næsten ti kroner. Det er mere meget mere end det ekstraordinære udbytte på fire kroner, som er udbetalt, så aktieværdien er faldet yderligere ti procent," siger Markus Bjerke, som giver flere forklaringer på den faldende kurs.

"Meget af det skyldes, at Atea leverede tal i det seneste kvartal, som ikke var stærke. Så er man i gang med at opsige en god del mennesker. Samtidig har både den administrerende direktør Claus Hougesen og CFO Rune Falstad solgt næsten halvdelen af deres aktiebeholdning, ligesom (hovedaktionær, red.) Ib Kunøe har solgt en god del af sine aktier. Der er mange investorer, der ser det som et signal om, at det ikke går så godt," lyder det fra Markus Bjerke.

Atea-chef: Aktionærerne har fået deres gevinst

Ateas koncernchef Claus Hougesen mener ikke, at investorerne har grund til at være utilfredse med Atea-aktien. Han peger på, at aktionærerne med den nuværende kurs plus det samlede udbytte siden januar i år har fået en gevinst på mere end 12 procent.

"Hvis du investerede 100 kroner i Atea 1. januar 2013, så har du i dag 112 kroner og 76 øre. Så jeg synes, vi har lavet en fremragende performance for vores investorer," siger Claus Hougesen.

"Der bliver handlet i Atea-aktier hver dag, og markedet har altid ret, men jeg vil hellere fokusere på, hvad der er sket over en periode. Jeg synes, at vi i år har performet rigtig, rigtig fint," siger Claus Hougesen.

Han peger samtidig på, at Atea i sit seneste kvartalsregnskab øgede sin toplinie med 4,66 milliarder kroner.

"Det er en vækst på 4,8 procent i et marked, som er rigtig, rigtig udfordret. Du kan også se på vores evne til at vinde markedsandele derude. Vi er vokset dobbelt så kraftigt som markedet, så jeg synes, vi har lavet et fint tredje kvartal," siger Claus Hougesen.

"Vores mål er at vokse hurtigere end markedet og vokse bundlinien lidt hurtigere end toplinien. Så vi er i angreb, og vi bliver ved med at være i angreb. Vi har masser af muskler til at investere i nye områder, som kunderne efterspørger," siger han.

Han afviser i øvrigt, at hans frasalg af en del hans personlige aktiebeholdning skulle være specielt bemærkelsesværdigt.

"Jeg har en stadig stor del af min personlige formue placeret i Atea-aktier, som jeg har ejet siden 1999. Jeg har så valgt at lave nogle andre investeringer og bruge nogle af de penge," siger han.

Læs også:

Kunøe sælger ud af Atea-aktier for stort millionbeløb

Efter fyringer: Atea forgylder sine topchefer




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere