I takt med at brugen af cloud-baserede it-services stiger, stiger også behovet for de store datacentre, der skyder op rundt omkring i Europa i disse år.
Producenterne af de store datacentre er imidlertid ikke særlig dygtige til at designe datacentrene på en måde, så de udnytter energien godt nok.
Og det vil EU nu have lavet om på.
Det skal ske ved at udvikle et helt nyt, avanceret beregningsværktøj, som producenterne skal kunne anvende til nøjagtigt at beregne forbruget af miljøvenlig energi i kommende datacenter.
Projektet har fået navnet RenewIT og strækker sig med en millionbevilling fra EU over tre år.
Målet er et onlinebaseret beregningsværktøj, som klart skal kunne vise datacenter-operatørerne omkostningerne ved at bygge nye datacentre, som anvender miljøvenlig energi - vind, sol, biomasse - til både drift og nedkøling.
Ifølge projekttalsmand Andrew Donoghue anvender kun en meget lille del af de europæiske datacentre i dag miljøvenlig energi.
"Og for dem, som gør, er motivationen mest at få positiv omtale eller lovgivningsmæssige fordele. Det skyldes altså ikke kommercielle grunde," siger han.
Hertil kommer, at produktionen af de miljøvenlige energiformer ofte er meget ustabil. Når det er overskyet, producerer solcellerne mindre strøm, og når det er vindstille, har vindmøllerne på samme måde en produktionsnedgang.
Projektet sigter efter at løse dette problem ved eksempelvis at kunne udvikle avancerede beregningsformer, der automatisk kan matche energi-leverancerne med de workloads, der skal afvikles i datacentrene.
RenewIT arbejder efter et mål om såkaldte "Net Zero Energy-datacentre´- altså datacentre, der alene kører på miljøvenlig energi.
Det er således ideen, at RenewIT´s samarbejdspartner, Barcelona Supercomputing Centre, vil udvikle algoritmer til at planlægge afviklingen af workloads ud fra en række avancerede parametre, der blandt andet inddrager performance-behov og energi-forbrug og energi-tilgængelighed.
Ligeledes vil projektet forsøge at finde nye måder, hvorpå datacentrene kan kobles sammen med det intelligente el-net, det såkaldte smart grid, som der også eksperimenteres med herhjemme.
Du kan læse om det danske forsøg med smart grid her.
Med i projektet er otte datacentre, der er placeret rundt omkring i Europa.
De skal blandt anvendes til at teste robusthed og tilgængelighed via en række simulator-test i et rigtigt it-miljø, hedder det.
Computerworld har netop været på besøg i Microsofts gigantiske datacenter i Dublin. Det kan du læse mere om her.
Læs også:
Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene