Artikel top billede

Guddommelig idé: Old school-it sælger vildt på nyt marked

Velafprøvede it-løsninger til et helt nyt marked får det til at klinge solidt i kasseapparatet hos dansk it-iværksætter, som på få år er vokset heftigt. Læs og kopier ideen her.

Sammenkoblingen mellem kirker, intranet og webværktøjer lyder umiddelbart ikke særligt sexet. 

Det gør måske heller ikke så meget, så længe der er en god forretning i det, mener manden bag en anderledes it-satsning.

"Jeg er ikke interesseret i at være sexet. Jeg vil meget hellere introducere velprøvet teknologi i en disruptive sammenhæng og vinde store markeder, mens vi har det sjovt."

Sådan lyder ordene fra den nu 26-årige iværksætter Christian Steffensen, som har stiftet it-selskabet Kirkeweb i 2009, mens han studerede på Copenhagen Business School.

Selskabets mission er at sælge management-værktøjer med mulighed for styring af aktiviteter som bryllupper, begravelser og koncerter for kunderne, der i dag består af omkring 400 kirker i primært Danmark samt i udlandet.

Med knap 2.500 folkekirker i Danmark er der stadig stort vækstpotentiale på hjemmemarkedet, mens selskabet i disse måneder også er på vej ind i Tyskland med kapringen af 30 kirker i byer som Berlin, Bremen og Hamburg.

Seksdobling af million-omsætning

Sidste år blev den første fuldtidsmedarbejder i Kirkeweb ansat, og i dag er iværksætter-virksomheden vokset til 23 it-folk og sælgere, der omsætter for seks millioner kroner med udsigt til minimum en fordobling til 12 millioner kroner i 2014.

Til næste år åbner selskabet kontor i Hamburg, mens Christian Steffensen også kigger nysgerrigt på mulighederne for salgskontorer i et land som England.

"Hvis vi inden for fem år skal være den dominerende spiller inden for church-management, er det altafgørende at kapre de store europæiske markeder med mange kunder. Og hvis alt går vel, skal vi bare videre ud i Europa," siger Kirkewebs stifter og direktør Christian Steffensen til Computerworld.

Indtil videre har det ikke været svært at versionere selskabets produkt til udenlandske jagtmarker.

På det tyske marked bliver selskabets løsning stort set bare oversat, og så er den egentlig køreklar til at blive taget i brug af kirkefolk hos Danmarks nabo mod syd.

Sådan fik de succes

Og hvad er så hemmeligheden bag selskabets succes?

Sådan er cloud-forretningsmodellen hos Kirkeweb

Kirkeweb har simpelthen udset sig et it-fattigt marked med ganske få konkurrenter, hvor velafprøvede funktioner som kalender, intranet og ressourceallokering erstatter kirkefolkets papirkalendere med sindrige koordinereringer på kryds og tværs på kordegnens kontor.

"Inden virksomheden startede, tænkte jeg, at man måtte kunne styre kirkens aktiviteter med gudstjenester og koncerter bedre end papirkalendere, og at der samtidig var et kæmpe marked for den slags," fortæller Christian Steffensen.

Og selv om Kirkeweb arbejder med cloud og nye udviklingsværktøjer, så har gammelkendte it-travere som kalenderfunktioner, intranet og moduler til nyhedsbreve altså vundet genklang på kirkekontorerne.

"Det er kun de allerfærreste iværksættere, der får succes med helt nye teknologier, fordi timingen, udviklingen og markedsføringen skal være så præcis. Vi har derimod tilført gammel teknologi på et nyt marked," siger Christian Steffensen.

Konstant beta-udvikling

Han egen mor er præst, og hun har gennem sit arbejde introduceret sønnen til problemstillingen med ineffektive arbejdsgange og problematisk koordinering i den gejstlige verden.

Siden er han og resten af firmaet konstant blevet skarpere på problemstillingen, når det skulle ud og sælge systemet til kirkerne.

"Som startup-virksomhed er man i konstant i beta-udvikling, og vi lærer rigtig meget omkring kundernes behov og vores egen udvikling, når vi er ude at sælge. Helt kort kan man sige, at det er i salgsarbejdet, at man møder kunderne, og der skal man være lydhør," forklarer den unge iværksætter.

Solgte for billigt

Han fortæller, at Kirkeweb for at komme ind på markedet solgte sine produkter alt for billigt.

I dag er prisen skruet op til omkring 1.000 kroner per måned per kirke for et standardprodukt, når Kirkeweb sælger sin cloudbaserede software-as-a-service-løsning med webværktøjer til kirker i Danmark og i udlandet.

Den prisregulering er ikke sket af sig selv.

"I starten skulle vi kæmpe om priserne, fordi kirkerne ofte fik frivillige til at lave disse ting gratis. Men når de kunne se, at vi leverede værdi og en driftsikker løsning, så blev det nemmere at vinde flere kunder," lyder det fra Christian Steffensen.

"Det er jo ret vigtigt, at vores systemer aldrig er nede, for et bryllup eller en begravelse må bare ikke gå galt," tilføjer han.

Svært at finde folk i Danmark

Christian Steffensen er ikke bleg for at indrømme, at Kirkeweb betaler sine udviklere en del under, hvad medarbejderne kan få andre steder i store, veletablerede it-selskaber.

Frygter ukontrolleret vækst

Men lønnen skal helst ikke være drivkraften, når man er ansat i en iværksætter-virksomhed.

"Vi vil hellere bruge lang tid på at ansætte dygtige og sultne folk frem for at bruge tiden på store forretningsplaner til skrivebordsskuffen. For de sultne folk er jo det, der bringer værdi ind i virksomheden," siger han.

Det har dog ikke været helt problemfrit at finde den slags folk i Danmark, hvilket er en af grundene til, at den 23 mand store it-virksomhed er repræsenteret af syv forskellige nationaliteter.

"Herhjemme vil mange hellere have mindre ansvar og kortere arbejdstider end gå lidt under gennemsnitslønnen og afprøve en masse nye teknologier som eksempelvis Amazons cloud. I vores virksomhed skal folk tænde på at lave god software og vinde nye markeder - også efter klokken 16," fortæller Christian Steffensen.

Alle klapper ved sejre

Han tænder selv på at høre klokken i salgsafdelingen ringe, for så ved han, at selskabet har kapret en ny kunde.

Og så klapper alle 23 medarbejdere i virksomheden, fordi hver eneste nye kunde er en sejr ifølge Christian Steffensen.

"Vi skal dog også passe på med at vokse alt for vildt, for så risikerer vi at miste kontakten til vores eksisterende kunder," lyder det fra Kirkewebs stifter.

Han understreger, at mange danske iværksættere i lighed med Kirkeweb med fordel kan specialisere sig på et niche-område og kigge ud over Danmarks grænser, hvis de er interesserede i vækst.

Især peger han på det tyske marked, som han anser for at være økonomisk rigt med rutinerede forretningsfolk, mens landet stadig på mange områder halter bagud med teknologiimplementeringen sammenlignet med Danmark.

Læs også:
Sådan får vi flere succesrige danske it-iværksættere

Sådan blev denne mand verdens bedste it-iværksætter

Danske it-iværksættere bader i penge




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere