Artikel top billede

For tunge websider: Her er de store load-problemer

Mange websider er alt for lang tid om at loade. Her er nogle af de vigtigste faktorer, der spiller ind.

Den gennemsnitlige top 1000-webside er 1.575 KB. I foråret var den gennemsnitlige side 1.246 KB. Det repræsenterer en 26 procent stigning på bare seks måneder og en stigning på 151 procent på tre år.

Sådan lød analysen i et indlæg fra webperformance-bloggeren Tammy Everts, som Computerworld citerede tidligere på ugen.

"Sider bliver ved med at blive større. Og større. OG STØRRE," skrev hun og pegede på blandt andet billederne som en af årsagerne.

Og noget kunne tyde på, at problemstillingen med svartiderne er noget, en hel del webudviklere kender til - eller burde kende til.

I hvert fald er vores artikel, Derfor er websiderne så lang tid om at loade, blevet læst af rigtig mange, og der er en livlig debat under artiklen, hvor webudviklere kommer med mange gode råd og iagttagelser om, hvorfor websiderne bliver tungere og tungere at danse med.

Det skriver læserne

Læseren Karsten Fredslund giver sit bud på, hvorfor en del sider bliver tungere - selv om design-tendensen jo faktisk går på mere enkle sider.

"En simpel website fylder ofte temmelig meget i kilobyte, da det simple betyder store overskrifter i specielle typer, store højopløselige billeder og store grafiske elementer. Tager man en side som Apple.com - der ofte fremhæves for sit simple og til dels minimalistiske udtryk - så er det alligevel store billeder, der præger siderne, der fylder omkring 2-6 MB."

MojoDK tilføjer dog, at JQuery og billeder typisk bliver cached, så det ikke skal indlæses hver gang.

"Jeg tror mere, at hele problemet ligger i alle de "roundtrips," der skal til for at vise et website. Det at hvert enkelt lille bitte billede skal "forespørges" på (hvis det altså ikke er lagt i en sprite) og alle de andre plugins/scripts, som skal forespørges på på andres servere og på deres forskellige forbindelser."

En læser skriver, at han oplever, at Ekstra Bladets hjemmeside er blevet alt for tung, selvom han sidder med en 50 Mbit-forbindelse, og at det skyldes de mange reklamer.

Til det kommenterer læseren Benni Bennetsen:

"Det er faktisk ikke deres reklame, der gør det. Prøv at bloker Javascript på deres side (har jeg altid), så er siden pludselig MEGET hurtigere."

Læseren Ole Kiær bruger også eb.dk som et eksempel på en af de store udfordringer med nutidens websider.

"For hver gang siden skal hente et script eller lignende, sker der en forespørgsel. Det er det, som tager tid. Eb.dk tager lang tid, fordi der er mange eksterne elementer. Reklamerne ligger på andre servere, som ikke nødvendigvis er lige så hurtige eller ligger i samme land osv."

Feynors kommentar går også på den samme problemstilling:

"Antallet af elementer, der er på en side. Selve sidens HTML + alle scripts, style sheets, billeder med videre, der oftest hentes via en ny HTTP request. Det er dem, der tager mest tid. De værste syndere på det punkt er reklamerne og analyse- scriptene," skriver Feynor.

Så mange forespørgsler har siderne

Firmaet Digicure, der arbejder med webperformance, har for nylig udgivet en rapport om nogle af de nævnte problemstillinger.

I rapporten (PDF) står blandt andet, at FDIH-medlemmernes forsider - altså en række af de danske webbutikker - i gennemsnit består af 81 forespørgsler.

"Det vil sige, at webserveren, hvorpå webshoppen er placeret, bliver forespurgt 81 gange, hvorved der leveres komponenter såsom billede-, JavaScript og CSS-filer. Dette belaster webserveren og tager tid," skriver Digicure.

Og det er ikke det eneste problem med for mange forespørgsler.

"De fleste browsere tillader, at man foretager op til seks forespørgsler på én gang, men flere mobile browsere tillader mindre."

"Han man altså en webshop, der består af flere hundrede forespørgsler, og der kun må foretages seks ad gangen, vil det tage længere tid at indlæse siden, sammenlignet med sider med færre forespørgsler."

Tjek dine egne websider

Du kan nemt tjekke, hvor meget dine egne websider fylder.

Hvis du anvender Chrome som browser, trykker du på F12, vælger netværk og reloader siden.

Nederst i venstre hjørne ser du nu, hvor meget data der loades, og hvor længe siden er om at blive læst ind i browseren.

Du kan også se de elementer, der loades, og hvor meget de fylder.

Størrelsen kan variere fra gang til gang, hvis der eksempelvis er forskellige annoncer, men det giver et indtryk af, om siden er tung eller let at loade.

Du skal også være opmærksom på, at der typisk indlæses mest data, første gang du besøger siden.

Læs også:

Derfor er websiderne så lang tid om at loade

Sådan skal webudviklere designe til gigant-skærme




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere