Justitsminister Morten Bødskov (S) har besluttet, at flere offentligt ejede virksomheder ikke skal underlægges mere åbenhed.
Det har ellers været forventningen, at også offentlige virksomheder skulle underlægges reglerne om aktindsigt i den nye offentlighedslov, der træder i kraft til januar.
Men nu er det via Jyllands-Posten kommet frem, at flere markante offentlige it-aktører er blevet undtaget de nye regler.
Det gælder blandt andet Kombit, der er kommunernes it-selskab. Og i øvrigt også tre af dets datterselskaber, der lejer bygninger ud til KMD for mange millioner kroner.
Det drejer sig konkret om selskaberne Ejendomsselskabet Lauritzens Plads 1 A/S, Ejendomsselskabet Lautrupparken 40-42 A/S og Ejendomsselskabet Niels Bohrs Allé 185 A/S.
Begrundelser for lukkethed
Du kan læse listen over de virksomheder, der fortsat kan operere uden om aktindsigtsreglerne her.
Begrundelsen for, at de pågældende virksomheder undtages, er, at de er konkurrenceudsat med private virksomheder.
Til DR udtaler justitsministeren:
"De arbejder på et privat marked, og så giver det ikke mening, at man skal give konkurrenterne mulighed for at få indsigt i forretningsfølsomme hemmeligheder," udtaler Morten Bødskov til DR.
Tidligere har der i øvrigt netop været debat om, hvorvidt Kombit reelt var ved at blive et nyt monopol-agtigt KMD.
Det blev pure afvist af Kombit selv, der understregede, at man var på kundesiden.
Læs mere om det her.
Hos Kombit har kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard sendt en kortfattet skriftlig kommentar:
"Kombit udøver ikke traditionel forvaltningsvirksomhed."
"Vi har til formål at skabe et velfungerende marked for den kommunale sektors indkøb af it-løsninger, dels som følge af konkurrence- og udbudslovgivningens regler, dels som følge af, at et velfungerende marked giver de bedste og billigste løsninger til kommunerne."
Ekspert: Hvilken konkurrence?
Også indkøbscentralen SKI, hvor myndigheder hvert år køber ind for milliarder af skattekroner it-ydelser og it-produkter, er blevet undtaget de nye regler om mere åbenhed.
Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole har over for DR kritiseret undtagelserne.
"Jeg kan også nævne Statens og Kommunernes Indkøbs Service. De konkurrerer ikke med private virksomheder. De foretager indkøb. Hvis de er i konkurrence med nogen er det offentlige myndigheder, som selv kan indhente tilbud og lave aftaler," udtaler forskningschefen til DR.