Artikel top billede

Dansk it-indkøbsskandale: Her er konsekvensen

Seks it-aftaler er blevet indgået stik imod reglerne i udbudsloven, erkender dansk styrelse. Her er konsekvensen, vurderer ekspert.

NaturErhvervstyrelsen har indgået seks it-aftaler stik imod reglerne i udbudsloven.

Faktisk erkender styrelsen, at der er så lidt styr på juraen og området, at man simpelthen har valgt at ansætte folk til at bringe orden i tingene.

Men hvad er er konsekvensen egentlig af de mange ulovligt indgåede aftaler?

Det forklarer lektor Grith Skovgaard Ølykke fra CBS.

"Hvis der er sket direkte tildeling, og det er sket efter år 2010, hvor implementeringsfristen på det "nye" kontroldirektiv udløb, kan kontrakten erklæres helt eller delvist for uden virkning," forklarer hun.

"Hvis den erklæres delvist for uden virkning, skal ordregiver betale en administrativ bøde for den del, der ikke kan erklæres for uden virkning," forklarer hun videre.

Ingen erstatning

Selv om en bøde og annullering kan komme på tale, hvis en stribe forhold er til stede omkring de konkrete kontrakter, er der til gengæld ikke lagt op til, at it-konkurrenter kan få erstatning.

"Der kan typisk ikke gives erstatning i sager, hvor der slet ikke har været afholdt udbud, idet potentielle konkurrenter ikke kan bevise, at de ville have fået kontrakten (altså at de har lidt et tab, der kan lede til opnåelsen af positiv opfyldelsesinteresse), eller at de har haft omkostninger ved at udforme et tilbud, hvilket ellers eventuelt ville kunne lede til negativ kontraktsinteresse," forklarer hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere