Artikel top billede

Fem ting du skal vide om fremtidens ERP-løsninger

Mange virksomheder har kig på at forny ERP-systemet, og det er der en række gode grunde til. Her får du de vigtigste pointer fra stor interview-serie på Computerworld.

ERP-systemet er helt centralt i de fleste større virksomheder.

Det er omdrejningspunktet for den digitale arbejdsplads og forudsætningen for, at man kan få det nødvendige overblik over forretningens aktuelle situation - og sætte gang i de mest forretningsskabende satsninger.

Selvom man måske skulle tro, at der intet nyt er under solen, når det kommer til at håndtere fremstilling, salg, ordrer, forsendelser og så videre, har ganske meget ændret sig i de seneste 10-15 år.

Mange steder trænger ERP-løsningen derfor til at blive moderniseret, hvilket afspejler sig i virksomhedernes investeringer i forretningssoftware.

Der er gået mere end et årti, siden den sidste store investerings-bølge i ERP-løsninger fandt sted, og det at drive virksomhed har ændret sig radikalt, siden den ERP-generation blev sendt på markedet.

Her er de nye tider

For 10 år siden var cloud computing slet ikke den mega-trend, det er i dag, smartphones og tablets var ikke slået igennem i virksomhederne, og vigtige forretningsdata inkluderede ikke data fra sociale medier, ligesom big data i det hele taget først for alvor er slået igennem i de senere år.

Altså sammen har indflydelse på, hvad ERP-løsningerne og den øvrige foretningssoftware skal kunne.  

Spørgsmålet er så, hvor man starter sådan en ERP-rejse ind i fremtiden - og hvilken leverandør man skal rejse sammen med?

Computerworld har over seneste stykke tid bragt en serie artikler om ERP i dag og i fremtiden.

Vi har blandt andet interviewet ERP-leverandørerne Infor, Oracle, SAP og Microsoft om deres bud på, hvordan fremtidens ERP-løsninger skal se ud og fungere.

Vi har også interviewet CIO'en fra Novo Nordisk og en ERP-rådgiver fra PA Consulting samt bragt en stribe andre artikler om ERP-markedet og de nye ERP-løsninger.

Man kan koge artiklerne ned til fem grundlæggende budskaber om ERP i dag og i fremtiden.

To pointer: Derfor er ERP i fokus

I vores interviews med leverandører, rådgivere og brugere inden for ERP er der fem hovedbudskaber.

Der er naturligvis mange flere pointer og nuancer i debatten om fremtidens forretningssoftware. Få et overblik over dem alle via artiklerne på sidste side.

1) Verden ændrer sig - og det skal it også

Formålet med med ERP-løsningen er at få overblikket over økonomien, få styr på ordrerne og i det hele taget få det samlede overblik over, hvordan organisationen har det netop nu.

Det, der har ændret sig, er den hastighed, hvormed både verden som sådan og virksomhedens forretning ændrer sig.

Globaliseringen gennemsyrer de fleste virksomheder, ligesom innovation er en forudsætning for, at man kan overleve den øgede konkurrence.

Strategier skal kunne tilpasses hen ad vejen, processer skal kunne optimeres, og data-overblikket skal kunne skabes her og nu - og ikke først om et par døgn.

Alt dette skal ERP kunne understøtte, men det er ikke altid muligt at opnå med de "gamle" systemer.

"For CIO'en betyder denne bevægelse mod større agilitet, at man skal se på de eksisterende it-systemer og arbejde med at sikre, at de er fleksible nok til at kunne levere i forhold til virksomhedens strategi, der udvikler sig," har PA Consulting Group skrevet i en rapport.

2) Behov for nye funktioner i ERP-løsningerne

Der er en række it-megatrends, som var stort set ikke-eksisterende, hvis man investerede i en ERP-løsning i slut-halvfemserne.

Tænk smartphones og tablets, realtids-information, cloud computing, sociale medier og tænk i det hele taget på, hvordan it ser ud i dag i forhold til for 10-15 år siden.

Mange steder har man forsøgt at føje nye funktioner til ERP og CRM ved at udvikle add-ons og lave mindre lapninger.

Det kan give god mening, men før eller siden rammer de fleste nok alligevel et punkt, hvor det giver mere mening at slå en streg i sandet og investere i en ny, tidssvarende ERP-løsning.

Det gælder ikke kun software-laget, men også selve infrastrukturen. 

Deloitte har i en rapport forklaret, at mange af de gamle ERP-løsninger blev bygget til en verden med standardiserede, rigide forretningsprocesser, hvor store batch-kørsler eksempelvis var i fokus, og det meget handlede om dyre løsninger til redundans og disaster recovery.

"Den nye verden ser anderledes ud på hvert enkelt lag i stack'en, hvilket har konsekvenser for resten af din it-portefølje."

Disse to ting ændrer dit ERP-setup

3) Cloud er ved at indtage ERP-markedet

I de første par år, hvor vi talte meget om cloud computing, var det mere hype end reelle løsninger. Sådan er det ikke længere.

I dag har rigtig mange virksomheder allerede gjort sig erfaringer med at køre mailen som en cloud-løsning, og nu tyder meget på, at det næste store ryk ud i skyen kommer til at handle om forretningssoftwaren.

Det afspejler sig ved, at alle ERP-leverandørerne på den ene eller den anden måde er i stand til at levere cloud-løsninger.

Samtidig er den generelle holdning dog, at det for mange virksomheder ikke bliver enten on-premise eller cloud computing, men snarere en kombination af de to ting og eksempelvis en hosting-partner.

Uanset hvad vil man skulle forholde sig til cloud-teknologierne i de kommende år. 

"Det vigtige er ikke, om du vælger at hoste det i en public cloud-infrastruktur eller ej. Cloud-teknologien tillader lavere omkostninger ved at køre og vedligeholde systemet - uanset om det er i dit eget datacenter eller i vores," lyder forklaringen eksempelvis fra Hal Howard, der er ansvarlig for research & development på Microsoft Dynamics ERP

"Cloud-arkitektur handler om et sæt af teknologier, der kan hjælpe dig med at modernisere måden, din applikation leveres på, styres på og monitoreres på."

4) It-landskabet er blevet mere nuanceret

For ikke så mange år siden hørte man ofte it-chefer tale om behovet for at standardisere inden for bestemte leverandører og teknologier.

I dag er mantraet snarere skiftet til, at man vælger den bedste løsning til formålet.

Det gælder ikke bare, når man eksempelvis skal finde en ny, smart BI-løsning til et specifikt formål eller investere i nye smartphones til medarbejderne, men også inden for så grundlæggende systemer som ERP.

"ERP er blevet mere modent. For 10 år siden sagde man, at ERP var svaret på alt. I dag siger man, det er et mere nuanceret billede," har Torsten Jacobsen, ansvarlig for ERP-rådgivning og partner i PA Consulting Group, forklaret.

Selv hos en global koncern som Novo Nordisk, hvor CIO Lars Fruergaard Jørgensen har en klar strategi om at konsolidere og standardisere it, er der både behov for løsninger fra SAP og Siebel og Oracle-baseret industriløsning.

"... du kan sige, at vi har forskellige øer af ERP-løsninger, men inden for hvert område er der kun én løsning," lyder beskrivelsen fra Lars Fruergaard Jørgensen.

"Jeg mener ikke, at der er én leverandør, der kan tilbyde en suite, der dækker alle funktionsområder."

Den evige ERP-hovedpine

5) Alting har en pris - ikke mindst ERP

Selv om der mange steder vil være et betydeligt behov for at modernisere ERP-løsningen i de kommende år, er det ikke uden problemer at kaste sig ud i et sådan projekt.

Alene tanken om at skulle skifte ERP-leverandør kan give de fleste it-chefer sved på panden, og selv hvis man vælger at opgradere hos den eksisterende leverandør, kræver en ny ERP-leverandør betydelige investeringer.

Vælger man at gå efter cloud-modellen, ændrer regnestykket karakter, fordi man ikke har den samme up-front-investering - men det ændrer ikke ved, at ERP-investeringer grundlæggende er en post, der fylder en hel del i it-budgettet.

"ERP kan være et følsomt emne i mange organisationer. Og det er der en god grund til. Betydelig økonomisk og politisk kapital er blevet brugt på at nå dertil, hvor man er i dag, og personlige karrierer er blevet skabt (og gået tabt) ud fra resultatet," beskriver Deloitte situationen.

"At genopfinde en hvilken som helst del af ERP bør få folk til at stoppe op ... Men det betyder ikke, at det ikke skal bringes på tale."

Formentlig er du allerede i gang med at modernisere ERP-løsningen i din virksomhed på det ene eller det andet plan - og hvis ikke, bliver det formentlig relevant i de komnmende år. 

På næste side finder du alle vores artikler fra denne ERP-serie, der forhåbentlig kan inspirere dig i det videre ERP-arbejde.

Læs alle ERP-artikler

Trin for trin: Sådan griber du dit ERP-projekt an
På bare tre måneder kan det lade sig gøre at vælge nyt ERP-system og en passende ERP-leverandør. Her er køreplanen til dit næste ERP-projekt.

Store forandringer for it-afdelingen: Sådan ser ERP ud i dag
ERP-løsninger er ikke, hvad de har været. Den holdning til ERP, der var fremherskende for 10 år siden, er nu afløst af en helt ny tilgang til tingene.

It-chefer: Her er vores store udfordring med ERP-systemet
ERP er kernen i de fleste virksomheder, men det kan være nemmere sagt end gjort at få systemerne til at understøtte den virkelighed, virksomheden befinder sig i. Ny undersøgelse peger på en af de største ERP-udfordringer.

It-direktør i Novo Nordisk: Her er vores ERP-setup
Lars Fruergaard Jørgensen har som CIO i Novo Nordisk en klar strategi for, hvordan forretningssoftware kan understøtte medicinal-virksomhedens globale vækst.

Frafalden Oracle-kronprins blæser til ERP-kamp
Et årti uden ERP-innovation har efterladt kunderne sultne efter noget nyt, lyder det fra Charles Phillips, der er tidligere global topchef i Oracle og nu administrerende direktør hos konkurrenten Infor.

Derfor er de nye ERP-applikationer totalt anderledes
Her fortæller Oracle, hvorfor vi er vidne til et paradigmeskift med en ny generation af ERP-applikationer.

Sådan vil ERP-giganten SAP forsvare sin bastion
ERP-markedet er i en rivende udvikling: It-chefer tørster efter teknologiske nyskabelser - og mange leverandører byder sig til. Se hvordan SAP vil forsvare sin position på markedet.

Microsoft vil være den største spiller på centralt it-marked
International topchef fra Microsoft er ikke i tvivl: Selskabet skal være den største spiller på ERP-markedet, hvor alt lige nu er i spil.

Microsoft: Her er den helt store gevinst ved cloud
Microsoft storsatser på cloud computing, og her fortæller international research-topchef, hvad den største gevinst ved cloud i virkeligheden er.

Derfor frygter vi at pille ved det monster-dyre ERP
Der er et betydeligt behov for at modernisere ERP-løsningen i mange virksomheder. Få forklaringen på, hvorfor mange kan have mest lyst til at vende det blinde øje til den situation.

Derfor er dit ERP pludselig blevet håbløst forældet
Der er pumpet massive summer i ERP-løsningen i de fleste større virksomheder. Nu er det blevet tid til at forny løsningen.

Derfor er dit valg af ERP-partner så afgørende

Dit valg af ERP-partner er lige så vigtigt som valget af selve ERP-løsningen. Få forklaringen her.

Her er de største spillere på det danske ERP-marked
En række ERP-leverandører kæmper en hård kamp om kunderne i Danmark. Særligt to løsninger er lige nu i gang med en dyst om et bestemt kundesegment.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere