Ikke mange ting er så vitale i din computer som harddisken, som jo er en sliddel i kraft af dens konstante roteren.
Som alle andre sliddele har harddisken en begrænset levetid, men den er længere, end vi måske tror.
Det viser nye målinger fra storagefirmaet BackBlase, der i fire år har tracket 25.000 harddiske i selskabets storage-center, hvor harddiske kører konstant.
Tallene viser, at godt hver fjerde harddisk - 26 procent - gik i stykker i løbet af de fire år, hvor målingerne er blevet foretaget.
Omkring hver 20. harddisk i målingen er gået i stykker i løbet af de første halvandet år - primært på grund af produktionsfejl, der altså viser sig relativt hurtigt, efter at harddisken er blevet taget i brug.
Når din harddisk således at køre i de første halvandet år uden at dø, er der en god chance for, at den er bygget ordentligt.
Slitagetegn
Ifølge målingerne fra BackBlase begynder de første slitagetegn typisk at vise sig efter tre års brug, hvor selskabet kan måle en massiv stigning i antal fejl og nedbrud i de målte harddiske.
I målingens tredje og fjerde år er omkring 12 procent af de målte harddiske således ramt af årlige fejl og nedbrud.
Harddiske er dog mere solide end forventet.
Tallene viser nemlig, at mere end 90 procent af de målte harddiske stadig var i brug, tre år efter at selskabet begyndte at indsamle data.
Efter fire år var næsten 80 procent stadig i brug, hedder det.
Alligevel understreger tallene, at det fortsat er vigtigt at sørge for at tage back up af alle vitale data, da der altså er en risiko for, at din harddisk går ned - enten relativt hurtigt eller efter tre års brug.
BackBlaze har haft sin datafarm i gang i fem år og kan derfor ikke med sikkerhed sige, hvor lang tid en gennemsnitlig harddisk kan leve.
Dog viser en fremskrivning, som selskabet har udarbejdet på baggrund af de kendte nedbruds-tal, at mere end halvdelen af selskabets harddiske vil overleve i seks år.
Læs også:
Stor som et køleskab: Se harddiskens utrolige udvikling
Dette er (måske) de mindst stabile pc'er og tablets