Virtualiseringskæmpen VMware har igen i år inviteret 8.500 kunder, it-beslutningstagere, nørder og alle indimellem til sin nu sjette VMworld-konference i Europa, efter at selskabet indledte sin europæiske charmeoffensiv i 2008 i den sydfranske by Cannes.
I år finder konferencen sted i Barcelona, og ligesom de foregående år har VMware selv taget brodden af de allerstørste nyheder på sin europæiske konference.
Det skete, da VMware i august på hjemmebanen i Californien i USA havde 23.000 besøgende, der hovedsageligt hørte om selskabets satsninger på især storage- og netværksvirtualisering, cloud-området og performance-opgraderinger af hele software-mainframen, vSphere 5.5.
Alligevel understreger VMware-chef Pat Gelsinger på den europæiske version af VMworld, at selskabets fokus på det software-baserede datacenter har taget én helt bestemt retning.
"Alt i datacenteret bliver med tiden virtualiseret, men det mest alvorlige, vi skal tale om i dag, er netværket, som bliver det næste ben i det softwarebaserede datacenter," understreger Pat Gelsinger til de 8.500 deltagere på konferencen.
At flere konferencedeltagere nede på stolerækkerne viser tydelig irritation over, at de ikke kan logge på konferencesalens Wi-Fi-signaler, understreger pointen om netværkets vigtighed i en moderne verden, selvom det nok ikke lige var VMwares hensigt at vise netværks-tørsten så konkret.
"Alt i datacenteret bliver med tiden virtualiseret"
65 procent virtualiseret
På VMware'sk hedder det netværksvirtualiseringen NSX, ligesom selskabets servervirtualisering oprindeligt gik under navnet ESX.
"NSX bliver det samme for netværket, som ESX var for serverne," forklarer Pat Gelsinger og fremviser en graf, der viser, at 65 procent af workloadet på alverdens servere bliver håndteret på virtuelle maskiner.
Udviklingen inden for servervirtualisering er eksplodereret i forhold, hvad de fleste analytikere havde spået for små 10 år siden.
Sådan gør man
Netværksvirtualisering virker i lighed med servervirtualiseringen ved, at man konceptuelt lægger en hyperviser mellem hardware og software.
Dermed kan man oprette lige så mange eksterne og interne virtuelle netværk, som man lyster, og dermed slipper it-teknikerne også for at skulle rode med switche og omdirigere netværk, hvis maskiner og andet flytter rundt i en virksomhed.
"Med en netværk-hypervisor skal administratorerne håndtere software og altså ikke jern og kabler længere. Virtuelle netværk ligner de fysiske netværk, men nu får man hjælp fra virtuelle switche," lyder forklaringen fra VMware-scenen.
Kan blive større en servervirtualisering
Her bliver en ny slide fremvist, hvor det fremgår, at antallet af virtuelle porte overgik de fysiske porte sidste år, og der er altså en reel brug af netværksvirtualisering i it-markedet, som VMware spiller opad med sin udmelding.
Bliver større end servervirtualisering
Concept manager Jacob Elkjær fra det danske netværkshus Axcess vurderer fra Barcelona, at VMware har fat i den lange ende med sine satsninger på netværksvirtualiseringen, efter han har set Pat Gelsingers udmeldinger omkring netværksvirtualiseringen.
"Virtualisering på netværket bliver ganske givet endnu større end servervirtualisering, fordi netværk er så vigtige, når vi har et krav om altid at være online," forklarer han.
Jacob Elkjær fortæller, at i dag skal en tekniker eksempelvis fysisk ned til en netværksserver og flytte switches og re-konfigurere netværket, når en medarbejder flytter rundt på en maskine.
Med netværksvirtualisering bliver det hele klaret med et par museklik.
I flæsket på vennerne
At VMware med sin udmelding samtidig farer i flæsket på sin gode ven og tætte partner Cisco, ser Jacob Elkjær som en naturlig udvikling.
"Ligesom VMware stadig er partnere med leverandører af fysiske servere som HP og Dell, viser jo, at partnere ikke bare vender selskabet ryggen. De må jo også følge med udviklingen," forklarer han.
Alligevel forudser han, at Cisco vil blive en naturlig konkurrent for VMware på netværksvirtualiseringen.
Derudover mener han, at selskaber som Citrix med sit opkøb af Bytemobile og gigantiske teleselskaber som Verizon kan blive dark horses i spillet om at virtualisere alverdens netværk fremover.